e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ζαχαρία στο Μπανάτο


Σε κάποια προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στην παλιά έπαυλη του Παύλου Καρρέρ (μετέπειτα Ζελοχοβίτη) στην ευρύτερη περιοχή του Μπανάτου, δηλαδή στο Σαββατικό ή Ζαχαράδο, δίπλα στις Βαρρές.

Ο Αγγλοζακυνθινός μάλιστα Καλλιτέχνης Αναστάσιος Σάρτζιντ (1826-1882) έχει αποτυπώσει τον υπάρχοντα ναό και τον περιβάλλοντα χώρο σ' ένα του σωζόμενο σχέδιο τού 1858.
Το όμορφο αυτό κτήμα, μαζί με τον απέριττο ναό του Προφήτη Ζαχαρία και κάποιες σύγχρονες κατοικίες, έχουν σήμερα νεότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή την οικογένεια Δημητρίου Μάργαρη από το ορεινό χωριό Άγιος Λέοντας, ανθρώπους του μόχθου και της προσπάθειας για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα.

Το μικρό εκκλησάκι, στο μέσο αλωνιών και στολισμένο με πικροδάφνες, μέχρι πρότινος δεχόταν λειτουργικές συνάξεις για τις ανάγκες των ιδιοκτητών (βαπτίσεις, λειτουργίες κλπ), έχει όμως καταστεί εντελώς ακατάλληλο, λόγω των κατά καιρούς ισχυρών σεισμών της τελευταίας δεκαετίας.

Ευχή και προσευχή μας είναι, οι βιοπαλαιστές ιδιοκτήτες του όλου κτήματος, να κατορθώσουν (όπως μάλιστα σχεδιάζουν) να διασώσουν την ιερή αυτή και ιστορική στέγη, μάλλον εξ ιδίων, διότι το Κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει αποδειχτεί αναίσθητο και ανάλγητο.

Ας μην λησμονάμε πάντως, ότι σε αυτό το εκκλησάκι οπωσδήποτε θα λειτουργιόταν ο παλαιός του ιδιοκτήτης, μεγάλος Ζακυνθινός μουσουργός και ένας από τους σημαντικότερους Επτανήσιους συνθέτες του 19ου αιώνα Παύλος Καρρέρ (1829-1896). Λέγεται, εξάλλου, ότι στο σπίτι του εν λόγω αγροκτήματος υπήρχαν, ανάμεσα στ' άλλα προσωπικά αντικείμενα του Καρρέρ, το πιάνο και τα μουσικά χειρόγραφά του.

7 σχόλια:

θλιμμένος μπούφος είπε...

Πραγματικά γραφικό! Αχ η παλιά Ζάκυνθος...

P. Kapodistrias είπε...

Ναι, Νίκο μου. Γραφικότατο, αλλά καταπληγωμένο...

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
P. Kapodistrias είπε...

Πες μας καημένε ονόματα!!! Τι φοβάσαι; Μηνήπως ανάψεις φουγκαρίες ή αμάχες; Αναμμένες είναι! Μη σκιάζεσαι. Είσαι μακρία και δε σε πιάνουνε τα σκάγια, μήτε οι πετρίες.

Αχ, Μπαζιλάκη μας, πάνε τα μεγαλεία τση Γαληνότατης ή και τσ' Ιγγλετέρας. Τώρα εχτρώματα υψώνουνται εντός-εχτός μας... Τώρα έχουμε καρναβαλίσιους γάμους(βεραμέντε) να ιμιτάρουνε τσου βενετσιάνικους και δημάρχους ξεδιάντροπους, με βγαρμένη τη γκαπιστράνα, που ετοιμάζανε μπομπάρδες για να κουκουλώσουνε τσι μπομπές τσους...

Τι τα θες και τα μιλείς, Λογιότατέ μου;
Τάγκαροι μάς κυβερνάνε και βουρδούλοι, θρασίμια βρομερά και περίκολα, που θρονιάζουνται σε μία καθίκλα και δε χαμπερίζουνε, απαιτώντας μάλιστα μπάντες και τίτουλα, δίχως να γνοιάζουνται (οι αφορεσμένοι) πως τα πονίδια του Τζάντε μας μαρτσίρουνε...

Στρατσίες που τσου χρειάζουνται ουλουνώνε!!!!!.....

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

προσδοκώντας ανέκαθεν τεθνεώτων ανά(σ)ταση, συνεχίζουμε να βράζουμε στο ζουμί μας!!!...

Ρεβερίρω σε!

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.