e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2007 στην Ενορία του Μπανάτου εν Ζακύνθω
























Στον ναό της Φανερωμένης μας εν Βανάτω γιορτάσαμε φέτος την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Σ' ένα περιβάλλον καταστόλιστο και μοσχοβολισμένο από τους καθιερωμένους βασιλικούς, το πολυπληθές εκκλησίασμα στρέψαμε άπαντες τα μάτια της ψυχής και του σώματος προς το πάνσεπτο ξύλο του Σταυρού.

Και δικαιολογημένα! Διότι, όπως μάλιστα τόνισε στην ομιλία του ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, "ο Σταυρός αποτελεί το μοναδικό καύχημα του κάθε Χριστιανού. Είναι η σκάλα που οδηγεί όλους μας -δια της Σταυρικής Θυσίας του Θεανθρώπου- στον θρόνο της Θεότητας ή, για ν' ακριβολογούμε, ο ίδιος ο Σταυρός είναι ο Θρόνος του Κυρίου Ιησού. Αποτελεί, εξάλλου, το υπέροχο εκείνο δέντρο, το οποίο, κατάκοπους μάς δέχεται υπό τη σκιά του για να δροσιστούμε, λαμβάνοντας την απαιτούμενη αναψυχή και αναπνοή για τη συνέχεια της οδοιπορίας μας στον κόσμο και του αγώνα κατά του Κακού".


Ωραία και ψυχοτερπής αυτή η γιορτή! Ευλαβείται κατάβαθα ο λαός μας τον Σταυρό και, σε συνδυασμό με τις ευωδιές των βασιλικών, δημιουργείται σήμερα στις εκκλησιές μας μια κατανυκτική αίσθηση και διάθεση προσευχητική!

Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι, όπως ο Τίμιος Σταυρός φώλιασε ανάμεσα σ'αυτά τα υπέροχα φύλλα βασιλικού, έτσι να φωλιάζει και στις ψυχές των ανθρώπων δίνοντάς τους τη φώτιση να εκτιμούν το μεγαλείο κάτι τόσο απλού και συνάμα τόσο σπουδαίου όσο αυτά τα φυλλαράκια!

Διονύσιος Ποταμίτης είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή σου!
Πόση χαρὰ μᾶς δίνουν αὐτὲς οἱ φωτογραφίες, ποὺ βλέπουμε δεκατρία χρόνια μετὰ τὴν λήψη τους.
Πάντα καλὰ νὰ εἶσαι.