e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Κατεδαφίστηκε το "Στοιχειωμένο Σπίτι"



Το "Στοιχειωμένο Σπίτι", στο κέντρο περίπου του Μπανάτου, δεν υπάρχει πια. Κατεδαφίστηκε αυτές τις μέρες κι εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Άλλαξε ιδιοκτήτες και πλέον εκεί θα κτισθεί ασφαλώς στο μέλλον κάτι νεότερο και πολύ καλύτερο. Βέβαια, δεν ήταν τίποτε το σημαντικό. Ένα ερειπωμένο αχούρι υπήρξε, το οποίο κατά την τελευταία τεσσαρακονταετία δεν κατοικήθηκε ποτέ.

Κτίσμα μετασεισμικό, το συνόδευε ένας παλαιός θρύλος περί στοιχειών που υποτίθεται, ότι δρούσαν εκεί. Πολλοί θρύλοι κυκλοφορούν. Ένας από αυτούς, καταγεγραμμένος ήδη από εμάς στο νεοεκδοθέν βιβλίο μας "Λαογραφικά ερανίσματα ΙΙ. Δυο Μπανατιώτες αφηγητές ζακυνθινού λαογραφικού υλικού", [έκδ. συλλογές, Αθήνα 2007, σ. 33], λέει ότι οι πολύ παλιοί του νοικοκυραίοι έβρισκαν το άλογό τους κάθε πρωί καταϊδρωμένο και με τη χαίτη του πλεγμένη με τρόπο υπερφυσικό.

12 σχόλια:

θλιμμένος μπούφος είπε...

Κρίμα, αλλά η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Πρέπει αργά η γρήγορα να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι όλα γύρω μας αλλάζουν.

zoZeL είπε...

eixa kanei kati exerevniseis me ta xaderfia mou saftO to spiti....krima pou to gkremisame...

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητή Zozel,
είναι απολύτως κατανοητό, ότι δεν θα μπορούσε να μείνει εσαεί εκεί αυτό το αχούρι... Αν μη τι άλλο, δεν ήταν και αρχαιολογικός θησαυρός, αλλά εστία μόλυνσης και καταφύγιο διαφόρων καταστάσεων. Απλά, το "επισημαίνουμε", από συναισθηματικής άποψης.
Εύχομαι de profundis, στο νέο μέγαρο που συν τω χρόνω θα εγερθεί εκεί, να ζήσεις και να δημιουργήσεις τόσα πολλά, καλά και ποιοτικά, ώστε να μείνουν στην Ιστορία ως "Ζοζελιάδα" (κατά το Ιλιάδα)!!! Χα, χα!!!

zoZeL είπε...

Empros loipon na dimiourgisw tin nea zozeliada(polu petyximeno...),sto kainourgio zozelospito,opou tha sinexisw to paramuthi mou....!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη
Ενδιαφέροντα αυτά πού έγραψες γιά το στοιχειωμένο σπίτι.Θα ήθελα να μάθω που θα βρώ αυτό το βιβλίο.

P. Kapodistrias είπε...

Μαρίνο, χαίρε!
Καλώς ήρθες στην ενοριακή μας παρέα! Είναι ένα διαδικτυακό καφενείο, όπου οι απανταχού Μπανατιώτες (Αθήνα, Αυστραλία,Γαλλία κλπ) και όσοι άλλοι φίλοι θέλουν, μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, γνωρίζοντας παράλληλα στιγμές και γωνιές του αγαπημένου μας χωριού.

Εννοείται, ότι το βιβλίο που ζητάς θα στο χαρίσω στην πρώτη μας εν Βανάτω συνάντηση. Μόλις κυκλοφόρησε!
Ευχές σε όλη την Οικογένεια και να μάς ξανάρθεις στο Ιστολόγιο!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ
Συγχαρητήρια για το διαδικτυακό καφενείο, πραγματικά είναι πολύ ωραίο, για εμάς που είμαστε μακριά. Προσωπικά είμαι λάτρης του Μπανάτου και προσπαθώ να έρχομαι οσο το δυνατό πιό συχνά.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι μου προκαλούσε πάντα δέος το συγκεκριμένο σπίτι, αλλά δεν ήξερα ότι το συνοδεύει τέτοίος θρύλος... Χαίρομαι να βλέπω νέες αναρτήσεις σας!

P. Kapodistrias είπε...

Καλώς ήρθες Μπέτυ μας στο διαδικτυακό μας στέκι.
Είδες πώς συνενώνονται οι απανταχού Μπανατιώτες!!! Χαίρομαι πολύ. Να περνάς από εδώ όποτε θέλεις. Δίνει χαρά σε όλους, γνωστούς και φίλους.
Να έχεις κάθε καλό κι ευλογία οικογενειακώς!!!

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ! Τις ευχές μου σε εσάς και την οικογένειά σας!

Daniel είπε...

Προσπαθώ να "προσανατολιστώ" και να θυμηθώ πού περίπου ήταν το στοιχειωμένο σπίτι ή πού ανήκε παλιά, αλλά, άδικα...
Ναι, με βρίσκεις σύμφωνη σε όσα λες πάτερ περί "καταφυγίου καταστάσεων", αναπόφευκτο, και μολύνσεων. Ταυτόχρονα, όμως,σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής, όλο και λιγοστεύουν τα παλιά κτίσματα. Ευτυχώς και φροντίζεις να περισώζεις για τις κατοπινές γενεές τόσο στα βιβλία σου όσο και στις αναρτήσεις στον ιστοτόπο σου πολλά από αυτά που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί.
Να είσαι καλά.
Με την ευκαιρία,
Θα ήθελα να ευχηθώ σε σένα προσωπικά, στην οικογένεια σου και στους αγαπητούς μου Μπανατιώτες και Τζαντιώτες γενικά, Χρόνια Πολλά για τη γιορτή του Αγίου μας. Η χάρη Του ας μεσιτεύει στο Θεό να προστατεύει απαξάπαντες.
Βοηθειά σας και του χρόνου με υγεία.
Με πολλή αγάπη και νοσταλγία, ιδιαίτερα...χρονιάρες μέρες,
δ.μ.τ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητή Διονυσία,

Βρισκόταν απέναντι περίπου από το πάλαι ποτέ σπίτι του μακαρσιτού Δημάρχου Ζακυνθίων και αγνωστή της Δημοκρατίας Λάμπρου Ζήβα.

Ευχαριστούμε για τα όσα καταθέτεις ως άποψη!
Όλα σου καλά! Χαιρετισμούς στους Έλληνες της Μελβούρνης και καλές εορτές!