e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Ευωδιαστές στιγμές Βαγιώνε 2008 από το Μπανάτο









Όμορφες οι στιγμές σήμερα στην Εκκλησία μας! Η μεγάλη εορτή των Βαΐων γιορτάστηκε κατά τάξιν στον ναό της Φανερωμένης, με τη συμμετοχή απρόσμενα πυκνού εκκλησιάσματος.

Ο πλούσιος διάκοσμος με διάφορες παραδοσιακές συνθέσεις βαγιώνε έκαμε ευχάριστη εντύπωση σε όλους, ενώ μοιράστηκαν οι λεγόμενες "βαγιοφόρες" (βλ. φωτό 1η και 3η). Ωραία η στιγμή, κατά την οποίαν οι συγχωριανοί, με το άκουσμα του ευαγγελικού χωρίου "...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων...", ξεκρεμούν από παντού τις κατασκευές των βαγιών (βλ. σχετικό μικρό βίντεο), δημιουργώντας μάλιστα έναν μικρό, αθώο διαγκωνισμό, για το ποιος θα προφτάσει και τι θα πάρει!

Ο Εφημέριος ομίλησε με θέμα "Καθώς εισοδεύουμε στις Μεγάλες Ημέρες". Το κείμενο της ομιλίας αυτής ακολουθεί σ' επόμενη ανάρτησή μας.

Και του χρόνου! Καλή Λαμπρή!!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλά!

Πόσες μνήμες δεν ξύπνησαν στην καρδιά και στη σκέψη... Να σκεφτείς, όταν ήμουν μικρή μπορούσα κι έφτιαχνα όλες αυτές τις πολύπλοκες παραστάσεις με τα βάγια, ακόμα και γαϊδουράκι φτιάχναμε που κρεμούσαμε στο καμπαναριό, μα, εμείς τότε είχαμε κι άλλο έθιμο, φτιάχναμε τις «κορνιόλες» με τα βάγια, «δαχτυλίδια» που τα φορούσαμε για το καλό της ημέρας και ανταγωνιζόμαστε ποιος/ά θα φτιάξει τα πιο δύσκολα. Όλα φαντάζουν σα μακρινό όνειρο πια. εδώ, δεν μοιράζουν βαγιοφόρες, αλλά δάφνες ή καμιά φορά, ελλείψει αυτών, κλαράκια ελιάς, και οπωσδήποτε δεν στολίζουν την εκκλησία με βάγια, πόσο μου έχουν λείψει όλα αυτά...

Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ π.Π.

Με πολλή αγάπη πάντα

δ.μ.τ.

Δέσποινα είπε...

Και του χρόνου!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονυσία μας,

Τι ζεστές μνήμες ανέσυρες! Όλο ουσία και ποιότητα! Όλο αγάπη και νοσταλγία!

Καλή δύναμη! Και του χρόνου να δοθεί η ευκαιρία να συνεορτάσουμε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινά μας,

Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, θα μάς λείψεις...
Όμως θα σού δοθεί η ευκαιρία να έχεις αλλιώτικες εμπειρίες Ορθόδοξο Πάσχα εκεί στη Βρετάνη της Γαλλίας!
Του χρόνου θα είμαστε, συν Θεώ, μαζί!