e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Φριτούρες λαχταριστές, παστέλια με αμύγδαλα!!!





Κάθε ζακυθινό Πανηγύρι, για να είναι ΚΑΙ "ζακυθινό" ΚΑΙ "πανηγύρι", εκτός από τσι "φωτίες" (τουτέστιν, τα πλούσια πυροτεχνήματα), είναι απαραίτητο να διαθέτει φριτούρες ολόζεστες και παστέλια με μπόλικο αμύγδαλο ή άνευ! Είναι τα κατεξοχήν εδέσματα των θρησκευτικών / λαϊκών αυτών συνάξεων, τα οποία θέλγουν εξαιρετικά τους πανηγυριώτες και προσκυνητές.
Για τους φίλους εκτός Ζακύνθου, χρειάζεται να εξηγήσουμε, ότι οι "φριτούρες" ή "φιτούρες" παρασκευάζονται κυρίως από σιμιγδάλι και τηγανίζονται επιτόπου, προσφέρονται μάλιστα βουτηγμένες σε μπόλικη ζάχαρη και πασπαλισμένες με κανέλα.
Για του λόγου το αληθές, οι παραπάνω φωτογραφίες, αμέσως μετά τον αποψινό Εσπερινό του Πανηγυριού στο Μπανάτο.

4 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Πανηγύρι και παράδοση!
Να 'στε πάντα καλά και να κρατάτε αυτές τις παραδόσεις που... νοστιμίζουν τη ζωή!
Χρόνια πολλά!

Daniel είπε...

Μμμ, πεντανόστιμες φαίνονται και οι φριτούρες και τα παστέλια...θα περισσέψουν μέχρι την Πέμπτη;
Και του χρόνου με υγεία,
δ.μ.τ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

Ευχαριστούμε για τις ευχές! Ανταποδίδουμε άπαντες για τη σημερινή ονομαστική εορτή σου! Όλα τα καλά τ' Ουρανού δικά σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντανιέλ,

Όλα πεντανόστιμα έως άκρας παχύνσεως! Από αυτά, όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, δεν θα περισσέψει τίποτε, είμαι παμβέβαιος. Όταν όμως θα είσαι στη γενέτειρα, θα έχουμε το Πανηγύρι του Αγίου Προστάτη μας, Διονυσίου του θαυματουργού, οπότε θα έχεις πεδίον δόξης (και βουλιμίας) λαμπρόν!!! Χα, χα!!!

Και του χρόνου!