e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Μπροστά στον Τίμιο Σταυρό


Τιμώντας αύριο κι εμείς ως Ενορία την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στρέφουμε τα μάτια προς το ξύλο αυτό, δια του οποίου συντελέστηκε η συγκλονιστικότερη πράξη Αγάπης στην ιστορία της ανθρωπότητας: Η αυτοθυσία του Κυρίου Ιησού! Προσκυνάμε το ξύλο του Σταυρού, επειδή επάνω του χύθηκε το αίμα του Θεανθρώπου κι έκτοτε κατέστη σκάλα νοητή, μέσω της οποίας κατέχουμε στο εξής την δυνατότητα ν' ανέβουμε στον Ουρανό.

Κατά την παράδοση, κοσμήσαμε τον Σταυρό απόψε με κλαδιά βασιλικού, τα οποία προσκόμισαν φέτος μικρά παιδιά, ενώ τα Στιχηρά Προσόμοια του Εσπερινού είναι εκφραστικά της τιμής, την οποίαν αποδίδει ο Ορθόδοξος Κόσμος δια της Υμνογραφίας του στο Τίμιο Ξύλο:

Ήχος πλ. α'
Χαίροις ασκητικών
Χαίροις ο ζωηφόρος Σταυρός, της ευσεβείας το αήττητον τρόπαιον, η θυρα του Παραδείσου, ο των πιστών στηριγμός, το της Εκκλησίας περιτείχισμα, δι' ου εξηφάνισται, η φθορά και κατήργηται, και κατεπόθη, του θανάτου η δύναμις, και υψώθημεν, από γης προς ουράνια, Όπλον ακαταμάχητον, δαιμόνων αντίπαλε, δόξα Μαρτύρων Οσίων, ως αληθώς εγκαλλώπισμα, λιμήν σωτηρίας, ο δωρούμενος τω κόσμω το μέγα έλεος.

Στίχ. Υψούτε Κύριον τόν Θεόν ημών καί προσκυνείτε τω υποποδίω των ποδών αυτού.

Χαίροις ο του Κυρίου Σταυρός, δι' ου ελύθη της αράς το ανθρώπινον, της όντως χαράς σημείον, ο καταράσσων εχθρούς, εν τη ση υψώσει πανσεβάσμιε, ημών η βοήθεια, Bασιλέων κραταίωμα, σθένος δικαίων, Ιερέων ευπρέπεια, ο τυπούμενος, και δεινών εκλυτρούμενος, ράβδος η της δυνάμεως, υφ' ης ποιμαινόμεθα, όπλον ειρήνης εν φόβω, ο περιέπουσιν Άγγελοι, Χριστού θεία δόξα, του παρέχοντος τω κόσμω το μέγα έλεος.

Στίχ.
Ο δε Θεός Βασιλεύς ημών προ αιώνος ειργάσατο σωτηρίαν εν μέσω της γης.

Χαίροις ο τών τυφλών οδηγός, των ασθενούντων ιατρός, η ανάστασις, απάντων των τεθνεώτων, ο ανυψώσας ημάς, εις φθοράν πεσόντας, Σταυρέ τίμιε, δι' ου διαλέλυται, η φθορά και εξήνθησεν, η αφθαρσία, και βροτοί εθεώθημεν, και διάβολος, παντελώς καταβέβληται, Σήμερον ανυψούμενον, χερσί καθορώντές σε, Αρχιερέων υψούμεν, τον υψωθέντα εν μέσω σου, και σε προσκυνούμεν, αρυόμενοι πλουσίως το μέγα έλεος.

2 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Βοήθειά μας και στήριγμα ο Τίμιος Σταυρός σεβαστέ μας π. Παναγιώτη.
Οι εικόνες από την ενορία σας γνήσιες κι αυθεντικές μας παραπέμπουν όντως σε κοινότητα!
Τα δυο κοριτσάκια με τον βασιλικό θαύμα!
Και του χρόνου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

"Παιδός η βασιλεία"!!!!!!!!! Δεν είναι λίγο αυτό.

Σε καιρούς "βατοπαιδινούς", "άφετε τα παιδία..."!

Ο Σταυρός, σκέπη μας!