e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Φωτεινές στιγμές των Θεοφανίων στο Μπανάτο

Ωραία και φωτεινή η γιορτή των Θεοφανίων. Όλοι κατ' αυτήν αισθανόμαστε και μπορούμε να προσλάβουμε την καθαρτική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, η οποία επισκέπτεται τις παραλυτικές κοινωνίες μας, με σκοπό ιαματικό!

Στην Ενορία μας γιορτάσαμε τα Φώτα κατά τάξιν. Ο καιρός ήταν ικανοποιητικός, σε σύγκριση με τη χτεσινή βροχερή μέρα, και όσοι θέλησαν μετείχαν της θείας Λειτουργίας στην απαστράπτουσα εκκλησία της Παναγούλας μας.

Αρκετοί προσήλθαν στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, ενώ ο Εφημέριος υπερτόνισε στη σύντομη ομιλία του, την αναγκαιότητα του φωτισμού των καρδιών μας από τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος, σε καιρούς μάλιστα κατά τους οποίους διαπιστώνεται πανταχόθεν έλλειψη ουσιαστικού φωτός κι επικράτηση του φθοροποιού σκότους της ιδιοτέλειας, της υστεροβουλίας, της λιγοσύνης εντέλει. Τέλος επικαλέστηκε την επενέργεια της Αγίας Τριάδος επί των θελόντων να πρωτοστατούν στα παγκόσμια πράγματα, ώστε να ενσκύψουν με αγάπη στα αιματοβαμμένα εδάφη της Μέσης Ανατολής.



Ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός των Υδάτων επάνω στο μεγαλοπρεπές Πάλκο, που ειδικά στήθηκε -κατά παράδοσιν- στο κέντρο του ναού. Όλοι τέλος άντλησαν Αγιασμό για τα σπίτια τους και αντάλλαξαν θερμότατες ευχές, τόσο με τον Εφημέριο, όσο και μεταξύ τους.
Ακολουθούν τρία ενδεικτικά στιγμιότυπα από τη σημερινή επίσημη Γιορτή:


"Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε"


"Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις..."


"Επεφάνης σήμερον τη Οικουμένη και το φως σου, Κύριε, εσημειώθη εφ' ημάς..."

4 σχόλια:

Anastasios είπε...

Γλυκόλαλη η ζακυνθινή ψαλμωδία και όμορφο το έθιμο με το πάλκο.

Πλούσια σε όλα της η Αγία Ορθοδοξία μας. Ας γίνει με τη βοήθεια του Θεού να πλουτίσουμε ψυχικά κι εμείς.

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Χρόνια πολλά γεμάτα με τη Χάρη του Επιφανέντος Θεού.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Χαίρομαι που σού άρεσαν όλ' αυτά, τα οποία νοηματοδοτούν τον κοινοτικό μας βίο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άνιμους,

Ευχαριστούμε άπαντες και ανταποδίδουμε από καρδίας και φιλαδέλφως!