e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μνημονεύοντας τις Ψυχές...











Μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης έως και πολλών δακρύων τελέσθηκαν απόψε στην Ενορία μας (ώρα 4 μ.μ. στη Φανερωμένη, ώρα 5 μ.μ. στην Παναγούλα) οι επιμνημόσυνες δεήσεις για την ανάπαυση των Ψυχών των μακαριστών προσφιλών μας προσώπων, ενόψει του αυριανού Ψυχοσαββάτου.
Από εκεί και το παραπάνω πλούσιο φωτορεπορτάζ του με τη ματιά του Πορφύρη.
Ο Εφημέριός μας εξήγησε τον συμβολισμό των Κολλύβων και την αναγκαιότητα του Πρόσφορου. Μεταξύ άλλων είπε:
"Τα Κόλλυβα έχουν την έννοια, ότι, όπως τα σπέρματα του σιταριού θάβονται στη γη, σαπίζουν και μετά από πολύ καιρό καρπίζουν όμορφα, αγέρωχα και ζωντανά στάχυα, έτσι και ο άνθρωπος: Κατά την Ορθόδοξη Πίστη μας θάβεται νεκρός στο χώμα, σαπίζει, για να εγερθεί αφθαρτοποιημένος στη Δευτέρα Παρουσία, τότε που, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστης μας, προσδοκούμε ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
Επιμνημόσυνα πάντως Κόλλυβα ετοιμάζουμε οποτεδήποτε μέσα στον χρόνο θελήσουμε να μνημονεύσουμε τους νεκρούς μας, παραπέμποντας έτσι στη Θεολογία της προσδοκίας της Ανάστασης.
Η μνημόνευση βέβαια αυτού καθεαυτού του προσφιλούς μας νεκρού δε γίνεται μέσω των κολλύβων, αλλά μέσω του Πρόσφορου, απ' το οποίο ο ιερέας εξάγει ένα μικρό ψίχουλο για την κάθε ψυχή του αγαπημένου προσώπου".

7 σχόλια:

kiki είπε...

Σίγουρα θα ήταν συγκινητικό...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Έφθασε ως εδώ η συγκίνηση..
Αύριο θα πάω στην λειτουργία του Ψυχοσάββατου για να προσευχηθώ για τον πιο Αγαπημένο και τους άλλους αγαπημένους μου.

Ανώνυμος είπε...

Να έχετε την ευχή όλων των δικών σας ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στην κρίση του δικαιοκρίτη Θεού , αντιλαμβάνομαι ότι το φετινό ψυχοσάββατο είναι πιο φορτισμένο από όλα τα άλλα , όμως και η ψυχούλα εκείνη αγάλλεται με την παρρησία που έχει το παιδί του ενώπιον του Αρχηγού της ζωής και του θανάτου. Ο θεός να τους αναπαύει.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

εξόχως συγκινητικό. Το λέω παραπάνω: Έως δακρύων...

Όταν μάλιστα έχεις... μύγα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ήξερα ότι θα εισέπραττες τις χοές της συγκίνησης. Γι' αυτό τις εξαπέλυσα μες από εδώ.
Μελέτησα και τον Δικό σου Φευγάτον!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ανώνυμε,

Γένοιτο κατά το ρήμα σου!!!...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ευχαριστώ.
Δεν έχω λόγια.