e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ο καλλιφωνότατος π. Νικόδημος Καβαρνός στο Ψαλτήρι της Ενορίας μας

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός είναι μια εξαιρετική περίπτωση πολύ νέου ανθρώπου και νεότατου Κληρικού, ο οποίος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το πολύτιμο τάλαντο της φωνής και ήδη έχει διακριθεί ανά την Ορθοδοξία ως ένας από τους σπουδαιότερους Πρωτοψάλτες και Καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής.

Κατά την περίοδο του Πάσχα ο π. Νικόδημος βρέθηκε στη Ζάκυνθο κι εξυπηρέτησε ιερατικά τη Γυναικεία Μονή της Ελευθερώτριας. 


Το περασμένο Σάββατο, παραμονή της Κυριακής του Θωμά ήταν κοντά μας, στο Μπανάτο και τίμησε το Ψαλτήρι μας κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό ,στον ναό της Παναγούλας. Από εκείνο τ' όμορφο απόγευμα προέρχονται και τα βιντεάκια που ακολουθούν. Η μέρα όδευε "επί την ηλίου δύσιν" και ο π. Νικόδημος μελωδούσε κατανυκτικά τα εσώτατα σκιρτήματα της ψυχής μας! Ας τον ακροασθούμε:






Who is Who

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός (κατά κόσμον Παναγιώτης) γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι που ολοκλήρωσε και τις σπουδές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιποθώντας τη μόρφωση μεταβαίνει στην Αθήνα και παίρνει Πτυχίο από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και την Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ακολούθως εγγράφεται στα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ληξούρι) Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, παίρνοντας γνώσεις που αφορούν στον ήχο και τα μουσικά όργανα. Η αγάπη του για την τεχνική του ήχου και της μουσικής τον κάνουν να εγγραφεί σε ιδιωτική Σχολή ΙΕΚ, παίρνοντας Πτυχίο στην Σκηνοθεσία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου, Ηχοληψίας, Πολυκάναλης Εγγραφής και Ηχοτεχνίας. Συνδυάζει εκπαίδευση στο studio του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ηχογραφήσεις πολλών συνόλων Ελληνικής και ξένης μουσικής.


Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την μάθηση της Βυζαντινής Μουσικής, με πρώτο δάσκαλο τον Γεώργιο Μιχαλλέλη. Είναι Πτυχιούχος Ιεροψάλτης με βαθμό Άριστα. Πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα και Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα. Έχει γνώσεις αρμονίας, πιάνου και σύνθεσης. Διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου Τρίγονα Μυτιλήνης, Μεταμόρφωσης Μεγαλοχωρίου, Αγ. Συμεών Μυτιλήνης, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αγιάσου όντας 12ετής, Άγ. Νικόλαο Πλωμαρίου, Παναγίτσα Ταύρου, Αγ. Αικατερίνη Πλάκας, Άγ. Δημήτριο Αμπελοκήπων (όπου διετέλεσε ιεροψάλτης ο Θρ. Στανίτσας) και στον Καθεδρικό Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Μοσχάτου, όπου τώρα διακονεί και ως Κληρικός.


Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική τα τελευταία 10 χρόνια, σε σύνολο μαθητών αρκετοί εκ των οποίων είναι Πρωτοψάλτες και Πτυχιούχοι Βυζ. Μουσικής. Η Χορωδία του απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μαθητές του.


Διάκονος χειροτονήθηκε στις 27 Ιανουαρίου και Πρεσβύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 2009. Την ίδια μέρα χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Όλα από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο.


Αν θέλετε να έχετε περισσότερα ακούσματα από τον π. Καβαρνό, μπείτε εδώ, στο προσωπικό του Κανάλι στο YouTube.

36 σχόλια:

None είπε...

Σούπερ-υπέροχος. Ευχόμαστε να έχει δύναμη και διάρκεια!

π. Χαράλαμπος Κυπριώτης είπε...

Συγχαρητήρια για την θεσπέσια απόδοση των τροπαρίων.
Ο π. Νικόδημος είναι απόκτημα για την Ορθοδοξία μας. Να έχει χρόνια να τον χαιρόμαστε!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ νέος για τόσα πολλά!
Είναι τόσο μελωδικός..
Μακάρι να μείνει για πάντα έτσι άγια προσηλωμένος και σταθερός.
Συγχαρητήρια.
Είναι πολύ σημαντικό τα νειάτα να βρίσκουν το στόχο τους, την κλίση και την κλήση τους..!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Εκείνο που αιστάνθηκα είναι οτι όχι απλως ψάλλει υπέροχα σαν αηδόνι, αλλά το "ζει" με όλες τις κινήσεις, την 'εκφραση, και γιαυτό "παρασύρει" την καρδιά σε ατμόσφαιρα προσευχής..

Να είναι καλά και να συνεχίσει έτσι.

dadulo είπε...

Καταπληκτικός είναι και πραγματικό "διαμάντι", αν μπορούσατε και να τον κρατήσετε εκεί θα είχατε συνεργασία σε πολλά επίπεδα.
Εντυπωσιάζει το πολύπλευρο των επιδόσεών του.
Θερμά συγχαρητήρια.

Μαρία Σ είπε...

Υπέροχη φωνή και πολύ σεμνός άνθρωπος.
Ο θεός να του δίνει δύναμη και υγεία διότι προορίζεται για πολλά στον κόσμο τούτο.

Porfyrogennitos είπε...

Να σας πω π. Νικόδημε, να έχετε υγεία και δύναμη στο έρηο σας.
Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα.
Χριστός Ανέστη!

Captain I.D.Leftakis είπε...

Κατ᾽αρχην χρονια πολλα και Χριστος Ανεστη.

Καλη φωνη. Τι κριμα που παει χαμενη. Θα ηταν ενας παρα πολλυ καλος τενορος.

Οσον για το ειδος της μουσικης ας δουμε τι λεει και ο καθηγητης της εκκλησιαστικης ιστοριας πατηρ Β. Στεφανιδης εις το ομωνυμον συγγραμα του εις την σελιδα 762.

Πολλους χαιρετισμους
Captain I.D. Leftakis

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Προσυπογράφω! Άριστα με τόνο!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Χαράλαμπες Κυπριώτη,

Ναι, και είναι κι ένας ταπεινός εν πρώτοις άνθρωπος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Νέος με ύψιστα ταλέντα! Εάν τον γνωρίσεις παό κοντά θα σε συνεπάρει.

Χαίρε πάντα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ο κατάλληλος άνθρωπος με το αρμόδιο τάλαντο! Ζει για να ψάλει και ψάλλει για να ζει, όπως κατάλαβα!

Καλό απόγευμα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Dadulo,

Καλώς μάς ήρθες! Μα τι λες τώρα;
Η Ζάκυνθος, παρά τις φήμες, είναι άξενη και στείρα, κυρίως για όσους η αξία εξέχει από τη μετριότητα... Τού κόβει το κεφάλι και εφ-ησυχάζει πάνω στις προγονικές της δάφνες.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Σ.

Τον γνώρισες σήμερα το πρωί και είδες τι άνθρωπος είναι! Τι περισσότερο να πως τώρα εγώ;

Καλό σου βράδυ αναστάσιμο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Πορφύρη μου,

Τα είπες όλα! Ας μην προσθέσω τίποτα εγώ.

Καλά αναστάσιμα χρόνια να έχεις!

P. Kapodistrias είπε...

@ Captain I.D. Leftakis,

It's very kind (!!!) of you.

Don't worry, be happy!!!

[ή, όπως λέω σ' ένα μου ποίημα κι εγώ:

"don't worry, πιες χάπι".]

π. Αντώνιος Καλόφωνος είπε...

Τέλεια φωνή! Ό,τι μάλιστα αφιερώνεται στον Θεό, τελειοποιείται έτι περισσότερο!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Αντώνιε,

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αφιέρωση είναι ολοτελής: Όχι μονάχα η φωνή, αλλά και όλη του η ύπαρξη.

Μακάρι να δικαιώσει τις ελπίδες μας!

Μπανατιώτης είπε...

Πέρασα από την εκκλησία, αλλά είχε τελειώσει ο Εσπερινός. Κρίμα, έχασα ένα πνευματικό ορατόριο περιωπής!

Αλλά μάς έμειναν τα βιντεάκια σας. Τι καλά, να είχαμε και άλλα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μπανατιώτη,

Ναι, δυστυχώς, δεν πρόφθασες.
Υπάρχουν όμως, όπως λες, οι ηχητικές αποτυπώσεις και μια επιπλέον που θα μπει εν καιρώ τω δέοντι!

Καλήν εσπέραν!

kiki είπε...

Πράγματι πολύ καλή φωνή! Συγχαρητήρια!

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

O καλός θεός στον καθένα δίδει την χάριν του, στον αγαπητό και λίαν χαρισματικό π. Νικόδημο υπέρ εκ περισσού τον προίκισε με την πολύ γλυκιά και μελωδική φωνή, και ο ίδιος το δωθέν τάλαντα το πολλαπλασίασε. Του ευχόμαστε πάσας τας ημέρας της ζωής του να υμνεί ακατάπαυστα τον «Αναστάντα εκ νεκρών…» Κύριο μας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Χαίρομαι που συμφωνούμε. Ξέρεις ότι δίνω βαρύτητα στη γνώμη σου!!!

Καλό e-ξημέρωμα!!!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Άνιμους,

Ναι, ο π. Νικόδημος βάζει Ψυχή! Τον έζησα, έστω και για λίγο και κατάλαβα. Η φωνή του εκπορεύεται από τα μύχια της ύπαρξής του.

Και πάλι πάντως λέω, μακάρι όλο ετούτο το θαυμαστό να διαρκέσει!

Αμμιώτης είπε...

Ωραίος!!!!!!!!!! Μεκάρι να έμενε στο νησί που έχουμε έλλειψη. Να είναι πάντα καλά και σε ανώτερα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αμμιώτη,

Αν και σού έγραψα σε προηγούμενο σχόλιό σου ότι, εφόσον δεν γράφεις την πραγματική σου ταυτότητα, δεν θ' αφήσω άλλο κείμενό σου να δημοσιευτεί, κάνω μια τελευταία εξαίρεση, διότι διαπιστώνω, ότι ΚΑΙ στους Αμμιώτες είχε πέραση ο π. Καβαρνός, τόσο που τώρα να επιθυμείς να μείνει στο Τζάντε μας ως ψάλτης, όπως άλλωστε κάνει παραπάνω τη σκέψη και ο άλλος φίλος μας, ο Dadulo, ο οποίος (μπορώ ν' αποκαλύψω εδώ) είναι και αυτός Επτανήσιος.

Παρεμπιπτόντως ν' αναφέρω εδώ΄, στη φιλική μας παρέα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, ότι ο π. Καβαρνός έχει τόση ευκολία στη μουσική ακοή και γραφή, ώστε πριν την Γκλόρια στη Μητρόπολή μας, έγραφε σε σημείωμα το θαυμάσιο ζακυθινό μας "Τον Κύριον υμνείτε...", ώστε το άλλο πρωί να το ψάλλει με τελειότητα στην Ελευθερώτρια που θα λειτουργούσε. Λέω "τελειότητα", διότι προχθες (που είχαμε μια συνάντηση) μού το έψαλλε όντως τέλεια και απέξω πλέον. Το αυτό συνέβη με το "Χριστός Ανέστη..." και το "Όσοι εις Χριστόν...".

Μού θύμισε τον μακαριστό και μουσικολογιότατο Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικόδημο τον Βαλληνδρά, ο οποίος έγραφε καθώς άκουγε τα ψάλματα του ζακυνθινού μέλους και τα έψαλε έπειτα επ' αεκκλησίας, με θαυμαστή τελειότητα.


Αυτά, για να γίνεται και κουβέντα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Captain I.D. Leftakis,

Αα, λησμόνησα παραπάνω να σού αντευχηθώ για την Ανάσταση!

Να είναι καλά η σύζυγος και να δεις τον Μίμη όπως επιθυμείς!!!

Καλό ξημέρωμα!

Νίκος Γράψας είπε...

Ο π. Νικόδημος είναι εξαιρετικό πλάσμα του μεσογειακού πολιτισμού,δηλαδή ενός από τους σπουδαιότερους κοινωνικούς πολιτισμούς της ιστορίας του ανθρώπου που ακόμη συνεχίζει να παράγει εξαιρετικά πλάσματα,μετά 4.000 χρόνια. το εξαιρετικό στα πλάσματα του μεσογειακού πολιτισμού δεν είναι η ικανότητα απόδοσης και μόνο των παλαιών προτύπων ζωής αλλά η ευκολία ευφυούς παραγωγής νέων αισθητικών αντικειμένων,νέων επιστημονικών πεδίων, νέων τρόπων προσαρμογής στα νέα περιβάλλοντα. με άλλα λόγια, ότι κατά καιρούς συμβαίνει στους επί μέρους πολιτισμούς του πλανήτη, στη Μεσόγειο αποκαθαίρεται και συμπληρώνει το παζλ των θεών. έτσι τάχει φέρει η μοίρα. οι θεοί παίζουν στη Μεσόγειο. τα εξαιρετικά πλάσματα της Μεσογείου δεν μοιρολογούν, ζουν. απλώς τα φώτα της τρέχουσας πολιτικής διπλωματίας φοβούνται το φως της Μεσογείου, σκιάζονται. η πολιτική διπλωματία στρέφει την καταναλωτική ανθρωπότητα να κοιτάζει αλλού.
Υ.Γ.ο π.Νικόδημος δεν έχει σπουδάσει φωνητική. κανείς αοιδός της Μεσογείου δεν σπουδάζει φωνητική ούτε στο Μαρόκο ούτε στην Αίγυπτο ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ισπανία ούτε στην Πορτογαλία ούτε στην Κορσική ούτε στο Λίβανο ούτε στη Σικελία. κι όμως, αποδίδουν ότι και οι λυρικοί αοιδοί της κεντρικής Ευρώπης. χωρίς ακαδημαϊκές σπουδές. έτσι, από την εξαιρετική μεσογειακή φύση τους.

P. Kapodistrias είπε...

@ Νίκο Γράψα,

Υποκλίνομαι σεβαστικά στο παραπάνω κείμενο-σχόλιό του, όχι μονάχα επειδή είναι όμορφα διατυπωμένο και μάλιστα από έναν τόσο αμερόληπτο μελετητή και ειδικό των Ήχων και των μουσικών δεδομένων της Μεσογειακής Λεκάνης, αλλά κυρίως επειδή μιλάς δίχως τις τσίμπλες του πνευματικού επαρχιωτισμού, ο οποίος στις μέρες μας θεσμοθετεί και απορρίπτει αβασάνιστα, δίχως την απαραίτητη επιστημονική θωράκιση και δίχως (κυρίως) την δυνατότητα δοχής του Άλλου, του Παραπλήσιου, του Διαφορετικού ή και του εντελώς Ξένου.

Ευχαριστώ για το πέρασμά σου από εδώ.
Αναμένουμε εναγωνίως το περί Μουσικής σύγγραμμά σου. Περισσότερα δε λέω!!! Με το καλό πάντως!

Πάντα έτσι αναστάσιμος!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μ εντυπωσίασε πολύ αυτό το Χάρισμα που περιγράψατε, που είναι τόσο μοναδικό..
Ν ακούει τη μελωδία, που δεν έχει ξανακούσει, να την αποτυπώνει κατ ευθείαν σε νότες και να την αποδίδει χωρίς ψεγάδι..
Ένα Τάλαντο που δεν το έθαψε στο χώμα..
Θα τον φθονήσουν σίγουρα και χρειάζεται όλη τη δύναμη που έχει.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Να προσθέσω στο προηγούμενο, οτι βρίσκω σπουδαία την ικανότητα, και την ευκολία του να κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά σχήματα. Ενώ γαλουχήθηκε όπως είναι φυσικό μέσα σε βυζαντινά ακούσματα, μπορεί άμεσα ν αποτυπώσει μουσικά και να αποδώσει τέλεια το Ζακυνθινό ιδίωμα, και θα μπορούσε και το Κερκυραϊκό φαντάζομαι.
Έτσι, κατορθώνει σ όλους μας να αρέσει, αν και οι πιο πολλοί εδώ υποθέτω οτι έχουμε Επτανησιακά ακούσματα και βιώματα, αλλά δεν δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε το αξιόλογο όπου το βρίσκουμε, ανεξάρτητα απο το άν είναι δικό μας ή ξένο..
Αυτή τη καλλιέργεια την προϋποθέτουν τα όσα μας έχουν κληροδοτηθεί απο τους αιώνες(τί ταπείνωση όμως που την έχω...!)

Αμμιώτης είπε...

Ακούω και ξανακούω αυτή την υπέροχη φωνή. Γύρω στις 20 φορές έχω έρθει και ακούω.

Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ είπε...

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά και να τον ακούσω στο ψαλτήρι του Αγίου μας.Πραγματικά έχει καλλιεργήσει στο μέγιστο βαθμό το τάλαντο που του χάρισε ο Θεός αλλά το σημαντικό είναι ότι παραμένει σεμνός και ταπεινός.
Μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου πάντα ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ondos kali foni!!!! Alla pedia monaxos ine o anthropos min ton skandalizete!!!!!! Pselni ja ton Theo kai oxi ja ton eafto tou. Mou fenetai oti to ksexnan i pio polloi apo tous sxoliastes ton video!!! As ine prota prota fotismenos tapinos monaxos kai epita kalos psaltis. O Theos na ine mazi tou.

Evangelos Tsagkarakis είπε...

Ένας σύγχρονος ‘Κουκουζέλης’ Πραγματικά συγχαρητήρια σε αυτόν τον τόσο ξεχωριστώ νέο. Εύχομαι να έχει την υγεία του και να προσπερνά με επιτυχία όλα τα εμπόδια του κακού που θε να βρεθούν στον δρόμο του. Καλό κουράγιο Φίλτατε, και επιμονή με υπομονή.

Ανώνυμος είπε...

Αὐτή του ἡ φωνή •τήν ἀκολουθῶ κάθε φορᾶ πού ἐπισκέπτομαι τήν ἰστοσελίδα τοῦ YouTube. Ἰδιαίτερα κάθε Μεγάλη Βδομάδα •ἡ φωνή του μέ συγκινεῖ •μέ συναρπάζει! Ἐλπίζω κάποια στιγμή στό μέλλον, νά τόν συναντήσω καί νά τόν ἀκούσω “ζωντανά”. Τούς θερμούς χαιρετισμούς μου!