e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Απεβίωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο από Ζακύνθου

 Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας - Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου 

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 85 ετών, ολοκλήρωσε το πέρασμά του από τη ζωή, τα περασμένα μεσάνυχτα (ώρα 12.30 π.μ.), ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο από Ζακύνθου, μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Απόστολος (Παπακωνσταντίνου) γεννήθηκε το 1924 στον Αλμυρό του Βόλου. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1950 Διάκονος και το 1954 Πρεσβύτερος.

Σε δίσεχτες μέρες για το έθνος μας, το 1967, εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου (η χειροτονία του έγινε στις 27 Ιουνίου 1967), απ’ όπου απομακρύνθηκε κακήν κακώς το 1974, αφ' ενός μεν επειδή, όντας εκλελεγμένος από την Αριστίνδην Σύνοδο του 1967, δεν αναγνώρισε την επί μακαριστού Σεραφείμ αποκατάσταση στην κανονική τάξη, αφ' ετέρου δε επειδή ήρθε σε σοβαρή σύγκρουση με τους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας της Ζακύνθου, για λόγους (κατά την προσωπική μας εκτίμηση) επουσιώδεις...


Ο απλός λαός όμως της Ζακύνθου τον αγάπησε πολύ κι έχει σήμερα να θυμάται έναν Ιεράρχη απόλυτης πτωχείας και μεγάλης φιλανθρωπίας, ο οποίος δεν έπαψε μέχρι το τέλος του ν' αναθυμάται με σπαραγμό ψυχής την "Ζακυνθούλα" του, όπως έλεγε, που αποχωρίστηκε τόσο βίαια.


Το 1991 δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχε προσφύγει και, ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας, όχι ως Ζακύνθου, αλλά πλέον ως Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου. Εκεί, στον ευσεβή λαό του Κιλκίς, προσέφερε όση ικμάδα τού είχε απομείνει, παρά την προχωρημένη ηλικία του, αγαπώμενος απ' όλους. Κατ' αυτό το διάστημα έγραψε και κυκλοφόρησε τα εξής τέσσερα αξιοπρόσεκτα βιβλία ομιλών του, μεταφρασμένα και σε άλλες γλώσσες: "Διακονία Λόγου", (1995), "Σταυροαναστάσιμα Μηνύματα" (1997), "Προς οικοδομήν της χρείας" (2000), "Πώς θα πιστέψουν, αν δεν ακούσουν;" (2004).

Ο λαός του Κιλκίς πενθεί από το πρωί σήμερα, μόλις πληροφορήθηκε την κακή είδηση, βιώνοντας -κατά πληροφορίες μας- Μεγάλη Παρασκευή... Η σορός του Αποστόλου βρίσκεται εκτεθειμένη στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλης, όπου διαρκώς συρρέει ο λαός, αποχαιρετώντας με δάκρυα στα μάτια κι ένα λουλούδι στα χέρια τον πνευματικό του πατέρα. Η νεκρώσιμη Ακολουθία πρόκειται να ψαλεί μεθαύριο Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, η δε ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου (Λόφου Κιλκίς), δίπλα στο μνημείο-ανδριάντα του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτη Χαρίτωνος Συμεωνίδη.

Από πλευράς της Ζακύνθου θα παραστεί και θα λάβει μέρος στην εξόδιο Ακολουθία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, κατά την δε ώρα της κηδείας -με απόφασή του- θα ψαλεί Τρισάγιο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου από τον Κλήρο της Ζακύνθου, ενώ όλα τα Καμπαναρία της πόλης θα χτυπούν πένθιμα, συμμετέχοντας έτσι στο πένθος για τον αλησμόνητο παλαιό Μητροπολίτη μας κυρό Απόστολο.

Αιωνία του ας είναι η Μνήμη!...


103 σχόλια:

Captain I.Leftakis είπε...

Μας επαιδεψε 7 χρονια ( ο διαδοχος του μας επαιδεψε 17) με τον ετσιθελισμο του το πεισμα του την στενοκεφαλια του και την ανικανοτητα του να εξυψωθη στ πολιτιστικο υψος του ποιμνιου του.

Ο Θεος Σ᾽χωρεστονε

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

αιωνία η μνήμη του! τον γνώρισα μαζί με τους συμφοιτητές μου της θεολογικής σχολής του Μπαλαμάντ το καλοκαίρι του 2004 διότι μας φιλοξένησε για ένα μήνα στο κιλκίς και είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε αρκετές φορές και να μας εντυπωσιάσει η απλότητά του. ας έχουμε την ευχή του.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Ρόνι,

Χαίρομαι που καταθέτεις την καλή σου ανάμνηση για τον τεθνεώτα.
Θυμάμαι κι εγώ, όταν τον συνάντησα τον Ιούνιο του 2004 στο Κιλκίς, είχε τόσο συγκινηθεί που βρήκε έναν Ζακύνθιο μπροστά του, ώστε έψαχνε τρόπο να μη με αφήσει να φύγω... Αν είναι δυνατόν... Καλά, που κάθε τόσο τραγουδούσε "Ωραία που είναι η Ζάκυνθος..."
Ας έχουμε όλοι την ευχή του!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κάπταιν Λευτάκη,

Ήμουν σίγουρος ότι θα ξετρυπώσεις, μόλις θα δεις την ανάρτηση για τη θανή του Αποστόλου...
Ξέρω πως μάς παρακολουθείς από την Αγγλία, το βλέπω στα ηλεκτρονικά σου ίχνη άλλωστε, αλλά συνήθως δεν παρεμβαίνεις για να πεις μια καλή κουβέντα, μόνο για να παρατηρήσεις αρνητικά...

Δεν πειράζει, όμως... Έστω και μες από τ' αρνητικά σου σχόλια,"ήλθες, εφάνης..." και καλώς μάς ήρθες!

Επί της ουσίας: Ναι, ο Μακαριστός είχε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες, αλλά δεν εκτίμησε σωστά, ότι δεν έπρεπε όντως να συγκρούεται με το ποίμνιό του για πράγματα που ο Χρόνος εν καιρώ θ' άμβλυνε τόσο, ώστε σήμερα πολλά εκ των εθίμων μας να περνούν απαρατήρητα από τους επιγενόμενους ή να τηρούνται από κάποιους (βάζω κι εμένα μέσα) οι οποίοι χαρακτηριζόμαστε γραφικοί και προβλέψιμοι, "μεσαιωνικά κτίρια στον 21ο αιώνα", όπως χαρακτηριστικά μάς αποκάλεσε προ χρόνων μια καθηγήτρια!!!...

Και βεβαίως πρέπει να θυμηθούμε, το λαϊκό λόγιο της Ζακύνθου, ότι "το λάδι και από τα δύο λιθάρια γένεται", ό εστί μεθερμηνευόμενον, ότι το πείσμα του Αποστόλου προσέκρουσε στον εκκλησιαστικό επαρχιωτισμό των Ζακυνθίων, ο οποίος συχνά μάς τυφλώνει τόσο, ώστε να αισθανόμαστε -οι ανόητοι- πως είμαστε το "αφάλι τση γης", όταν η παγκόσμια Γνώση, Πραγματικότητα κι Εξέλιξη απέχει έτη φωτός από τις μικρομυαλιές ημών των νεοΖακυνθίων, οι οποίοι για όλα κάνουμε και όλα τα γνωρίζουμε, εκτός από την επάρατη στραβωμάρα μας, διανθισμένη πάντως από δάφνες προγονικές, μαραμένες πλέον και αρμόδιες μόνον για το στιφάδο, όπως λέει και γράφει κοινός μας φίλος...

Έκαμε λάθη ο Απόστολος, πράγματι... Διότι αγάπησε ιδιότροπα μεν, αλλά αγάπησε.
Τολμώ να καταθέσω, ότι στο τέλος μιας αποψινής εκδήλωσης, τουλάχιστον 20 Ζακύνθιοι τυχαίοι, μού μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Αγάπη και τη Φιλανθρωπία του, νοσταλγώντάς τον και μακαρίζοντάς τον!... Ουδείς μίλησε για τις πάλαι ποτέ συγκρούσεις!

Εσύ, γόνος του νησιού του Αγίου της Συγνώμης και της Ανεξικακίας, δεν μπορείς να υπερβείς τις αρχαίες αψιμαχίες; Έτσι κι αλλιώς ο Χρόνος με την καταλυτική αχλύ του, όλα και όλους ισοπεδώνει...

Άλλωστε, όταν κάποιος είναι πλέον νεκρός ή πεσμένος χάμου, δεν πολεμιέται πια!!!

Καλό σου βράδυ και φιλιά στον Μίμη!!!

Captain I.Leftakis είπε...

Επεριμενα την απαντηση σου ακριβως στον τονο της.

Τα θετικα μου σχολεια δεν τα χρειαζεσαι, ειναι τοσα πολλα αυτα που λαβαινεις, αναμφιβολα επαξιως, ωστε τα δικα μου περισευουν.

Τα αρνητικα μου, εγω δεν δεχομαι οτι ειναι αρνητικα, απλα ειναι η ωμη αληθεια που παμπολλες φορες δεν λεγεται.

Ισως ειναι αυτη η ανοχη που οδηγησε στο φαινομενο που βλεπουμε σημερα. Αλλα ακομα και αν ειμαστε ῾μεσαιωνικα κτιρια στον 21ο αιωνα῾ ειμαστε διατηρητεα, εχεις αμφιβολια γι᾽αυτο?

Βεβαιως αγαπησε την Ζακυνθο ο Μακαριτης Ο Αποστολος, υπαρχουν ομως πολλων λογιωνε αγαπες και η δικη του εμοιαζε με το σφιχτο αγαλιασμα του γνωστου μιμιτικου ζωου που εχει σαν αποτελεσμα να σκοτωνη το εναγκαλιζομενο νεογνο.

Μας εφερε στον Αγιο ψαλτη απο τον Πυργο του νομου Ηλειας το θυμασε, γιατι δεν του αρεσε η φωνη και ο τροπος που εψαλλε ο Μαλιαριτσης!!!

Προς δε το τελος της Μητροπολητειας του ειχε βγαλει ακομα και τον Εσταυρωμενο απο τον Αγιο διοτι ο Κουτουζης ηταν αμαρτωλος, αν και ο Εσταυρωμενος του Αγιου δεν ειναι του Κουτουζη.

Εις το τελος της εν Ζακυνθω θητειας του η καταστασης ηγγιζε τα ορια της φαιδροτητος

Βεβαιως και ειπα Ο ΘΕΟΣ Σ᾽ΧΩΡΕΣΤΟΝΕ (αυτο απανταει στο τελευταιο σου σχολειο), ομως η ιστορια διδασκεται για να αποφευγουμαι στο μελλον τα σφαλματα του παρελθοντος. Εξ᾽ αλλου πιστευω οτι το να λεγετε η αληθεια δεν σημαινει αρνηση συγγνωμης.

Καληνυκτα με τα σεβασματα μου και πολλες καλησπερες στην Παπαδια σου.
Επισης ο Μιμης σου φιλει το χερι

P. Kapodistrias είπε...

@ Κάπταιν Λεφτάκη, σε αντιχαιρετώ. Ξέρω πως περίμενες τον τόνο της απάντησής μου, όπως κι εγώ περίμενα έτσι ακριβώς την ανταπάντησή σου!!!

Παρενθετικά, ρεβερίρω και τον άλλο φίλο από Γαλλία, που βλέπω από τα ίχνη του, ότι βρίσκεται on line, παρακολουθώντας "ιδείν το τέλος"...

Βεβαίως, δεν περιμένεις, αγαπητέ Καπετάνιε, ότι δεν πρόκειται να δις ανταπαντήσω σοι, μια και δεν αλλάζει τίποτα... Ο καθείς ό,τι έχει δίνει... Άλλωστε δεν θέλω να είμαι και ο υπερασπιστής του τεθνεώτος, του ήδη όντος στο υψηλό Κριτήριο...

Απλώς, σού εξομολογούμαι, ότι επιθυμώ να βλέπω πρώτα τον εαυτό μου και ύστερα τα περί της πίστης και της παράδοσης, όχι ως παραδεδομένη-αναμασημένη ή και ληγμένη τροφή, αλλά κριτικά ή βιωματικά έως (αν χρειασθεί) και έξω από τους όποιους κανόνες. Σε τούτο με βοηθάει τα μάλα η Ποίηση, η μόνη ασφαλής και σωσίβια λέμβος από τον θόρυβο των μικρών και χαμερπών και κατεστημένων με όποια έννοια.
Ξέρεις πόσες φορές μού έδειξε δρόμο η Ποίηση;

Επειδή δεν μπορώ και δε θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος, αντιγράφω τρία μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο μου "Mater Dolorosa":

X
τα ωραία παρήλθαν
ως ωραία

Στράτα Μαρίνα ξανά
με 2003 καημούς
και παιδεμούς άλλους τόσους
Πλατεία Ρούγα της απόγνωσης
καμάρα των βασάνων

το Αύριο λιτανεύεται
ήδη Παρελθόν.

ΧΙ
Στην άξενη πόλη
-τι παράξενο-
νυχτερινά ονόματα εφημερεύουν διακαώς
φορείς ανατριχίλας τηρούν τ' αφόρητα
μορέτες κουφότητας
ορέγονται πρόσωπο για να ισχύσουν
και ό,τι ό,τι

του νέου Καταποντισμού
αίτιοι μαζί και τιμητές.

ΧΙΙ
Έθιμο γίνηκες
και ξεφτιλίστηκες.



υ.γ.
1) Δεν έχει σημασία εάν κάνουν θετικά σχόλια πολλοί εδώ μέσα. Τον καλό λόγο -ανθρωπίνως- τον θέλουμε, κυρίως από αυτούς που θεωρούμε φίλους!

2)Η Οικογένεια ευχαριστεί και σε χαιρετάει. Τα δέοντα και την ερίτιμη σύζυγό σου, την οποία πολύ έχω εκτιμήσει!

Μ.Δ είπε...

Όταν μία ψυχή φεύγει απο τα εγκόσμια και οδεύει πλέον για την Βασιλεία του Κυρίου,είναι ευχής έργο να δείξουμε τον πρέπον σεβασμό,χωρίς να προσπαθούμε να σπιλώσουμε την μνήμη!
Είναι ευνόητο οτι πλέον μόνο ο Κύριος μπορεί να κρίνει.
Ο κ.Ι.Λευτάκης προφανώς έχει σμιλεύσει το λίθο του καλλύτερα απο όλους μας.Έχει ξεχάσει ότι όταν σπάνε οι αλυσίδες της επίγειας ζωής,ζητάμε για τον αδελφό τη συγχώρεση!Εκτός και αν είναι τόσο καλός στις εργασίες του που μπορεί να αντικαταστήσει τον Θεό.
Ίσως έχει ξεχάσει οτι όλοι μας καποια στιγμή είμαστε κρεμασμένοι,κρινόμαστε και κάνουμε λάθη και ζητάμε την επιείκια.
Είναι καιρός να μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους και ιδιαίτερα εκείνους που πλέον δεν είναι μαζί μας.
Μπορεί άλλωστε να πει και μια καλή κουβέντα αντί να εκφράζει συνεχώς τον αρνητισμό του,που προφανως απορρέει απο μη συνειδητότητα.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

δεν μπορώ να πω τίποτε περί ιδιαιτεροτήτων, δεν τα γνωρίζω. ο μακαρίτης με φιλοξένησε με τους συμφοιτητές για ένα μήνα με όλες τις ανέσεις που χρειαζόμασταν, χαιρόταν την παρέα μας και το έδειχνε, μας αγκάλιασε και μας καλούσε στις σημαντικές στιγμές της πνευματικής ζωής της μητρόπολής του και πάντα μιλούσε για μας με τα καλύτερα λόγια. θυμάμαι ότι κάθε φορά που ψέλναμε στα αραβικά κατ' εντολήν του διέκοπτε τις ακολουθίες για να πει ότι υπάρχουν ορθόδοξοι και άλλου στον κόσμο που δοξάζουν το Θεό με άλλη γλώσσα. αυτά τα τόνιζε και τα επαναλάμβανε... από τον μακαρίτη ιεράρχη έχω λίγες αλλά όμορφες αναμνήσεις απλότητας και ειλικρινούς αγάπης για νέα άγνωστα παιδιά που του ήρθαν από άλλες χώρες και του βρήκαν να τους καλοδεχτεί με πολύ χαρά.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ.Δ.,

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και για την κατάθεση της γνώμης σου. Δεν γνωρίζω ποιος είσαι, αν και υπολογίζω.

Ο λόγος σου εμπεριέχει ευαισθησία και σεβασμό στον νεκρό Μητροπολίτη. Τούτο βέβαια δε σημαίνει, ότι ο άλλος φίλος, ο Καπετάνιος Λευτάκης, "προσπαθεί να σπιλώσει τη μνήμη" του τεθνεώτος. Όχι! Τον ξέρω! Είναι σα μικρό παιδί, κατά βάθος! Με τις καλότητες και τις παραξενιές μικρού παιδιού! Και απλώς καταθέτει πιο "σταράτα" τη γνώμη του. Τι να κάνουμε; Αγαπάμε τον φίλο μας με τα... ελαττώματά του!!!

Η παλαιή πάντως ρήση "ο νεκρός δεδικαίωται" δια-δηλώνει προς όλους μας, ότι στο εξής εκείνος βρίσκεται στα χέρια του Θεού...



Σημείωση: Παρότι το θέλω, είμαι τόσο κουρασμένος αυτή τη στιγμή (μετά από ένα πολύβουο κι έντονο) σαββατοκύριακο, που δεν έχω την διαύγεια για περισσότερα!
Συμπαθάτε με!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roni Bou Saba,

Ευχαριστώ κι εσένα για την κατάθεση της προσωπικής σου εμπειρίας και γνώμης από τον Μεταστάντα.

Εδώ χρειάζεται να πω, ότι και ο νυν Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος είχε τότε έρθει σ' έντονη σύγκρουση με τον Απόστολο (οι Ζακύνθιοι τα γνωρίζουν αυτά), όμως στα νεότερα χρόνια είχαν μια καλή πλέον σχέση, τον είχε μάλιστα προσκαλέσει στη Ζάκυνθο, κατά το "ο τρώσας και ιάσεται". Όμως δεν ήρθε...

Όταν μάλιστα το 2004, τότε που βρέθηκα στο Κιλκίς, στο γραφείο του, τον ρώτησα γιατί δεν αποφασίζει να έρθει, εφόσον τον καλεί ο νυν Ζακύνθου, μού απάντησε: "Δεν νομίζω , παιδί μου, ότι θα μπορέσω να ξαναβρεθώ στη Ζακυνθούλα, παρά την αγάπη που τρέφω για εσάς όλους. Μόλις επιστρέψω εκεί, θα κλαίω συνέχεια. Δεκαεπτά χρόνια αναπολόγητος στην εξορία ήταν πολλά..."

Να θυμίσω, ότι ο νυν Ζακύνθου και θα παρστεί στην εξόδιο και αποφάσισε να μνημονευθεί δεόντως στο νησί μας την ερχόμενη Τρίτη.

Μ.Δ είπε...

Δεν προσπαθώ να κρίνω τον κ.Ι.Λευτάκη.Μπορεί όντως να είναι κατα βάθος ένα μικρό παιδί.Αλλά αυτό δεν αποτελλεί δικαιολογία για τις κρίσεις του ανήμερα της ανανηψεώς του Μητροπολίτη εις τον ουρανό.
Περίμενα απο τον κ.Ι.Λευτάκη μια απάντηση που να αρμόζει στις θέσεις του και στις αποψεις του που με σθενος εργάζεται και υπηρετεί.
Άλλωστε, τα δικαστήρια γίνονται εν ζωή για να υπάρχει και η αρχή της υπεράσπισης του κατηγορουμενου.
Ο κ.Λευτάκης το γνωρίζει πολλαπλά!
Σας συγχαίρω για την προσπάθεια που κάνεται ως κληρικός,να βρίσκεσται κοντα στον κόσμο και στην τεχνολογία.
Προσδίνεται μια άλλη διάσταση για την εκκλησία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ.Δ.

Λίγο πριν κλείσω γι' απόψε το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, λόγω απόλυτης νύστας, σε καλώ έστω στο μέιλ μου (pakapodistrias@yahoo.gr) και υπό απόλυτη εχεμύθεια να μού αποκαλύψεις ποιος / ποια είσαι. Απόψε παρέβην την αρχή μου, ότι δέχομαι σχόλια από φίλους με ψευδώνυμο, μόνον εάν γνωρίζω (παρασκηνιακά) ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Απόψε με "πιάσατε" στον ύπνο, κυριολεκτικά!...

Καλημέρα! Ες αύριον τα σπουδαία!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά ένα έχω να πω, ότι ο Παππούς Απόστολος ήταν ΛΕΒΈΝΤΗΣ. Όσοι προσπάθησαν να τον ξεπαστρέψουν έφυγαν πριν από αυτόν. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Ι.Κ.

Μαρία Σ είπε...

Αιωνία του η Μνήμη
Δεν θα τον ξεχάσω που ερχόταν στο οικοτροφείο της Αγίας Αννας και δειπνούσε μαζί μας πάντα με τον καλό του λόγο!
Αυτό το φιλανθρωπικό του εργο το εζησα και συμετείχα στις εκδρομές που διοργάνωνε στα Σέρβια και στην Κοζάνη.
Ωραίες αναμνήσεις από τα χρόνια της αθωότητας.
Αιωνία του η Μνήμη

Daniel είπε...

Τον γνώρισα κι εγώ εκ του σύνεγγυς τον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο, παπαδοκόρη γαρ. Ένα σχόλιο μόνο:
"ο αναμάρτητος, πρώτος τον λίθον βαλέτω".
αυτά.
με την αγάπη μου πάντα,
δ.μ.τ.

P. Kapodistrias είπε...

@ I.K.,

Μού άρεσε αυτό το "Λεβέντης"!

υ.γ. Ως προς την ανωνυμία σου, ισχύει ό,τι έγραψα παραπάνω για άλλον ανώνυμο φίλο.

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλη Μαρία Σ.,

Η κατάθεση της εμπειρίας σου από "τα χρόνια της αθωότητας" είναι ιδιαίτερα χρήσιμη!

Και νομίζω (από τα γραφόμενά σου) πως "έγραψε" μέσα σου θετικά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντανιέλ (ή αλλέως, Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά),

Πολύ σοφά και πάνω στην ώρα μάς θυμίζεις το αψευδές λόγιο του Χριστού περί του Αναμάρτητου και του πρώτου λίθου!

Όντως, εάν στις διανθρώπινες σχέσεις μας το αναθυμούμασταν αυτό, όλα θα ήταν ποιοτικότερα, βρίσκοντας διέξοδο στ' αξιέξοδα που μάς κατατρύχουν!...

Χαιρετισμούς στους φίλους στη Μελβούρνη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ.Δ.,

Ευχαριστώ για την, μέσω μέιλ, εσωτερική επι-κοινωνία! Τιμή μας που είσαι μαζί μας στην ιντερνετική μας παρέα!
Τώρα πλέον, δίχως ενδοιασμό από μέρους μου, μπορείς να σχολιάζεις!

Καλή δύναμη στη ζωή και στα έργα σου!

Μ.Δ είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο "περί το λίθο βαλέτω" και η απάντηση σας πατερ.
Όμως,είναι δύσκολο ορισμένοι άνθρωποι να αφήσουν την έπαρσή τους και να θυμούνται τα λόγια του Κυρίου.
Όντως αν είμαστε ταπεινοί,θα είναι πιο ευχάριστη η ζωή μας και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις!
Ίσως κάποιοι που θεωρούν τον εαυτό τους καλλιεργημένο και μορφωμένο να αρχίσουν να συγχωρούν τα κακώς κείμενα των άλλων,διότι θα θυμηθούμε και οι υπόλοιποι τα δικά τους....!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ. Δ.,

Κατανοώ τη λογική της "αντίδοσης ελαττωματισμών", όμως, παρότι κι εγώ κάποτε προσχωρώ σε αυτήν, η βαθύτερη ψυχή μου την αποκρούει, επειδή μια τέτοια στάση ζωής δεν εξανθρωπίζει τον άθρωπο, αλλά οδηγεί στο παλαιοδιαθηκικό "οφθαλμόν αντί οφθαλμού...".

Η Χριστιανική Επ-Ανάσταση εξέρχεται από αυτή τη λογική, χειραγωγώντας την πεπτωκυία φύση μας στην Ανεκτικότητα και την Κατανόηση του Άλλου "συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις".

Εδώ στη Ζάκυνθο (κατ)έχουμε το συγκλονιστικό παράστημα του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος υπερέβη τόσο τις ανθρώπινες κατεστηκυίες λογικές, ώστε έδωσε στοργή, δοχή, καταφυγή και παραμυθία στον ίδιο τον φονιά του αδελφού του!!!

Unknown είπε...

Είναι όντως συγκλονιστικό το παράδειγμα του Αγίου!
Το να μπορείς να συγχωρείς δείχνει ευγενική φύση και μεγαλείο ψυχής!
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάνει λάθος κρίση τόσο σε απλά όσο και σε σπουδαία γεγονότα.
Για κάθε ζήτημα υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις,διότι ο καθείς τα βλέπει κάτω από το δικό του πρίσμα,τη δική του φιλοσοφία για τη ζωή,τα δικά του βιώματα και σύμφωνα με τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του πρωσόπου του.
Όσο και να μας πειράζει η στάση κάποιων ατόμων,πρέπει να τους δίνουμε το βήμα να απολογηθούν και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους! Άλλωστε αυτή είναι μια από τις αρχές της δημοκρατίας.
Τι γίνεται όμως όταν ο άλλος δεν είναι εν ζωή???

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δεν γνώρισα ποτέ τον άνθρωπο που είναι "σημείον αντιλεγόμενο" στη κουβέντα σας,αλλά μου θυμίζει αντιστοιχίες με τα εδώ, παρελθοντικά και ..παρόντα!!!
Ένας συχωρεμένος δικός μας Μητροπολίτης του παρελθόντος,άγιος άνθρωπος κατα τα άλλα, ξένος ήρθε και ξένους έφερε μαζί του κι αγκάλιασε και ξένος παρέμεινε ενώ είχε επίσης μια χαρακτηριστική δυσκολία να καταλάβει τους Κερκυραίους. Είχε εμμονές αυτού του τύπου, βλέποντας τα πράγματα μ εκείνο τον στερεότυπο τρόπο, αν και ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος κατα τα άλλα. Οι Κερκυραίοι τον αγάπησαν για τα άλλα, και τον έβλεπαν με συγκατάβαση αυτό που για εκείνον ήταν"αρετή", και για κείνους δυσκολία..αντίληψης. Όταν έπαθε έμφραγμα, πέρασε όλη η Κέρκυρα, και οι ορκισμένοι εχθροί του να τον δουν στο νοσοκομείο, και έζησε την αγάπη εκείνων που δεν είχε καταλάβει.. Τότε κατάλαβε!
Όμως δεν διαγράφεται ούτε αγιάζει κανείς με μια μονοκοντυλιά, ούτε η μιά πλευρά καθορίζει την εικόνα. Δεν κρίνεται απο τη δυσκολία του. Δεν μπορώ να τον κρίνω.Δεν κρίνεται απο μένα. Υπόκειται τώρα, όπως και ο δικός σας σε Άλλη Κρίση.. Μπορεί να είναι άγιος παρα ταύτα και να με κρίνει.
Θεωρώ λοιπόν, οτι οι επτανήσιοι είμαστε άνθρωποι που βλέπουμε χωρίς παρωπίδες, στερεοτυπίες, στενοκεφαλιές, καθώς έχουμε εδώ και κάτι αιώνες την τύχη να ζούμε κάτω απο Ίσκιους υποψίασαν ως προς τα Ουσιώδη, κι έχουμε πνεύμα ικανό για να τα διακρίνουμε απο τα επουσιώδη νομίζω.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Ο λόγος σου -ως συνήθως- αποτελεί πηγή ορθής σκέψης και αφετηρία ισορροπιών μεταξύ των αντικρουομένων.

Έχεις δίκιο! Τα χρώματα έχουν και τις αποχρώσεις τους, η σκιά την παρασκιά της, το νόμισμα δυο πλευρές και ο Ιανός δυο εκδοχές!... Ευτυχώς που είναι έτσι! Για φαντάσου, το μονοδιάστατο αντίθετο...

Χαίρε!

None είπε...

Έχω μέρες να περάσω απο δω και βλέπω τώρα να το έχετε κάνει καλοκαιρινό. Τόση κουβέντα για ένα νεκρό και άθαφτο μητροπολίτη; Μα ήταν εγκληματίας; Και ποιος είναι ο κ. Captain? Βάλτε ένα CV για να ξέρουμε και μεις οι άσχετοι.

Μέσαθες είπε...

Με συχωρείτε που για ευνόητους λόγους γράφω ανώνυμα αλλά θα ενημερώσω προσωπικά τον ιδιοκτήτη της σελίδας ποιος είμαι.
Κανείς σας δεν είπε πως τον Απόστολο τον επολεμήσανε οι Μασώνοι τση Ζάκυθος γιατί και εκείνος τα έβαλε μαζί τσους.
Παρακαλώ να σεβαστείτε την άποψή μου και να μην κόψετε το σχόλιό μου.

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Ευχαριστώ για τη γνώμη σου. Ό καθείς είναι αυτός που είναι κι εσύ ο Ούτις.
Μη ζητάς ν' αναρτήσουμε και το cv τώρα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Μέσαθες,

Ευχαριστώ για την άποψη που κατέθεσες. Έγινε κατανοητή απ' όλους πιστεύω!

Μα πώς σκέφτηκες ότι θα σε λογοκρίνουμε; Δεν έβρισες κανέναν!

Όλα σου καλά!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!
Πολύ ιδιαίτερο και το τελευταίο..

Ευτυχώς που τελικά μας κρίνει ο Θεός γιατί αλλοίμονό μας άν πέσουμε στην κρίση των ανθρώπων.
Προσωπικά δεν θάθελα να με κρίνει άνθρωπος..

Αριάδνη είπε...

Ο τεκτονισμός καλά κρατεί βέβαια, και δεν αγγίζεται, αλλά να του χρεώσω οτι μετά τόσα χρόνια έκανε έναν άνθρωπο ..αξέχαστο?
Ούτε καν οι στενές αντιλήψεις δεν κάνουν έναν άνθρωπο "μήλον της έριδος"..

Μάλλον ισχύει εδώ: "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται"..

dadulo είπε...

Αγαπητοί φίλοι απόψε με κέντρισε η κουβέντα σας για τον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο. Δεν τον γνώριζα προσωπικά μια φορά τον είδα στην Ιερά Σύνοδο, αλλά έχω ακούσει και διαβάσει για τα έργα και τις ημέρες του εν Ζακύνθω, αυτό που κανείς δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει είναι η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Επίσης το ότι δέκα επτά χρόνια έμεινε αναπολόγητος στην εξορία έσβησε τα τυχών λάθη που σαν άνθρωπος και θρησκευτικός ηγέτης διέπραξε.
Πολλές φορές ο υπερβάλλων ζήλος κάνει τους ανθρώπους που ασκούν εξουσία ιδίως τους πνευματικούς ταγούς να πέφτουν σε λάθη και να έρχονται σε σύγκρουση με τοπικούς παράγοντες, για ήθη και έθιμα όταν μάλιστα δεν τα γνωρίζουν . Όμως ο χρόνος είναι αυτός που μας βοηθά να γράψουμε σωστά την ιστορία. Ο κυρός Απόστολος έγραψε την δική του ιστορία επί της γης τώρα ευρισκόμενος στα χέρια του δικαιοκρίτη Θεού αναμένει την ¨ένδικο μισθαποδοσία…¨ Αιωνία του η μνήμη και ας έχουμε την αρχιερατική του ευχή.

P. Kapodistrias είπε...

@ Γεράσιμε,

Ααααα!!!! Πήξαμε στους "αδήλωτους" Ανώνυμους / Ψευδώνυμους!
Και για σένα, αγαπητέ, πρέπει να μού δηλώσεις με μειλ (pakapodistrias@yahoo.gr), τις ει!!!


Ως προς αυτά που γράφεις, δεν έχω παρά να συμφωνήσω κατά πάντα!
Έχω πλέον την πεποίθηση, ότι η Συγνώμη και ο σεβασμός στην Ετερότητα της Γνώμης αποτελούν εκπολιτισμό του σύγχρονου απολίτιστου Πολιτισμού!

Χαίρε και περιμένω "αποκαλυπτικό" μέιλ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρεγγίνα,

Αυτό ξαναπες το: Αλλοίμονο, αν η θέση μας (ύψους ή βάθους) έναντι του Κυρίου των Δυνάμεων εξαρτιόταν από τους ανθρώπους... Θα είμασταν στο βάραθρο των σκοπιμοτήτων και των αλληλοκακοτήτων...

Καλό ε-ξημέρωμα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Εσύ όντως έλειπες από την παρέα. Ως Πρόεδρος του Fun Club μας, έχεις πάντα λόγο καταλυτικό εδώ μέσα! Όπως και τώρα, που πάλι ΕΓΡΑΨΕΣ!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Dadulo,

Φχαριστήθηκα τον λόγο σου, τον βουτηγμένο στην Αγάπη και στην Διάκριση! Αυτές τις λησμονημένες αρετές, για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται κύκλωθέ μας, αλλά που δεν κάνουμε τίποτε ιδιαίτερο για αποκατάσταση των διεστώτων!

Να είσαι πάντα γερός και δυνατός!

Μ.Δ είπε...

Συμφωνώ με την άποψη του Γεράσιμου.
Όταν ο άλλος δεν είναι εν ζωή,του αφαιρούμε το δικαίωμα της υπεράσπισης του εαυτού του!
Θα ήθελα να θυμίσω σε κάποιους"νομικούς" της παρέας την αποφθεγματική φράση του Βολταίρου "Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη απο όσα λές,αλλά θα αγωνίζομαι ακόμη και με το τίμημα της ζωής μου, να λές τα όσα πρεσβεύεις"!!!
Ίσως θυμίσουμε στον καπετάνιο ότι ο καθένας μας μπορεί να έχει αντίθετη άποψη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ.Δ.

Καλημέρα! Χαράματα ξυπνώντας βρήκα το παραπάνω μεσονύχτιο σχόλιό σου.
Εννοείται, ότι προσυπογράφω (όπως και όλοι μας πιστεύω) την αξιωματική φράση του Βολταίρου.

Εκείνο που θα ήθελα να παρακαλέσω, για χάρη της ηρεμίας της... διαδικασίας, είναι, να μην προσωποποιούμε, αναφερόμενοι ονομαστικά με τρόπο που πιθανόν θα εκληφθεί ως "μπηχτή" από κάποιους φίλους συνσχολιαστές.
Οι αντίθετες απόψεις, όταν είναι ευπρεπείς γίνονται αποδεκτές, ώστε να μην βρεθούμε στην άσχημη θέση να θυμίσει η alter pars την βολταιρική θέση.

Δ. Μαγριπλής είπε...

όμορφος διάλογος...τουλάχιστον απο απέναντι έτσι φαίνεται.Το πρόσωπο όλα δείχνουν ότι παραμένει ασπίλωτο, άλλωστε έτσι πρέπει. κάποτε όμως η κρίση πρέπει να αγγίζει την εξουσία. την κάθε εξουσία που έχει την ικανότητα να αποφασίζει και μάλιστα απόλυτα και ίσως αυταρχικά την μοίρα του τόπου.άλλο είναι κρίνω τον ρόλο και άλλο είναι κρίνω το πρόσωπο.δεν με νοιάζει αν ο εξουσιαστής είναι ηθικά κολάσιμος, εκεί ο άγιος της συγνώμης μας δίδαξε καλά. με νοιάζει όμως αν οι απόφάσεις του επηρέασαν την ομάδα και μάλιστα αρνητικά. η όλη κριτική δεν πρέπει να γίνεται επομένως στο πρόσωπο αλλά στην μορφή και τις αποφάσεις της διοίκησης. κοινωνιολογικά η "διοικούσα εκκλησία" κρίνεται και όχι τα πρόσωπα, ως πρόσωπα που την συναπαρτίζουν. αντιστοίχως δεν ηθικολογούμε επι του προσώπου του πολιτικού αλλά επι των αποφάσεων που πήρε και που ίσως οδήγησαν σε λάθος δρόμο την κοινωνία. φυσικά δεν τον γνώρισα και σύγουρα όλα τα παραπάνω είναι επι της ουσίας του διαλόγου και όχι επι της εικόνας. άλλωστε απο τις εικόνες πάντα ζητάμε τις πρεσβείες και φυσικά την μεσολάβησή τους...
ο Θεός να μας αγαπάει όλους...

π. Χαράλαμπος Κυπριώτης είπε...

Μπορώ να σας μεταφέρω το κλίμα της Ζακύνθου σήμερα, κυρίως ως προς τους παλαιότερους Ζακυνθινούς που τον θυμούνται τον αοίδιμο Απόστολο.
Έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια, δείχνουν τη στενοχώρια τους και ρωτούν τι ώρα θα γίνει το Τρισάγιο στη Μητρόπολη με την ευχή ο Θεός να τον αναπαύσει.

π. Αντώνιος Καλόφωνος είπε...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο σχολιαστή αγαπητό π. Χαραλάμπη από το Ποτάμι. Κ' εγώ με τη σειρά μου, ερχόμενος από την Αγίαν Τριάδα μπορώ να πω τα ίδια.
Όλοι και όλες, ευεργετημένοι οι περισσότεροι από την αγάπη του, κυρίως μέσα από τα Οικοτροφεία της εποχής, με σταματούσαν στο δρόμο και είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον μακαριστό Γέροντα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Dr Δ. Μαγριπλή,

Να τι καλό προσφέρει η επιστημονική θέαση των πραγμάτων, που μάς προσκομίζεις εσύ:
Βλέπει τα πράγματα σφαιρικά, απαλλαγμένα από μονομέρειες και πιθανόν εμπάθειες, καταλογίζει λάθη λαμβάνοντας όμως υπόψη τα όσα ελαφρυντικά υπάρχουν, εξετάζει τις τοτινές συνθήκες και τις νοοτροπίες του καιρού και του τόπου, προσμετρά τη θέση και τον βαθμό εξουσίας που κατέχει ο υπό εξέτασιν, ζυγίζει την Αγάπη από καταγεγραμμένες πηγές (εάν η Αγάπη ζυγίζεται)...
Με άλλα λόγια, δίχως αφορισμούς και ρητορείες, αλλά με νηφαλιότητα και ίσες αποστάσεις!

Σ' ευχαριστώ εκ μέρους όλων για την ισορροπημένη αντιμετώπιση του θέματός μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Χαραλάμπη Κυπριώτη,

Περιέργως αυτό το ψυχολογικό μούδιασμα το διαπίστωσα κι εγώ σήμερα στη Χώρα του Τζάντε μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Αντώνιε Καλόφωνε,

Άξιον και δίκαιον εστί να λέμε τον λόγο τον καλό! Κι εσύ με τη μαρτυρία σου μάς μεταφέρεις το κλίμα της σήμερον εν Ζακύνθω.

Καλό βράδυ!

None είπε...

Εχθές στην Πλατεία Ρούγα επληροφορήθηκα περί Λευτάκη..........

Έχει φερθεί άσχημα και σε άλλονε Ιεράρχη. Η παρέα που μου τα είπε αυτάετοιμάζεται να σας γράψει αναλυτικό σχόλιο-καταγγελία.

Captain I.Leftakis είπε...

Παναιδεσιμωτατε Πρωτοπαπα και αγαπητε μου φιλε, Προσκυνω και ριβεριρω.

Μολις γυρισα απο την Ελλαδα, ειχα παει για τον γαμο της θυγατερας ενος κοινου φιλου, και ειδα το μυνημα του/της "None", που οπως φαινετε ειναι ονομα και πραμμα, ο\η οποιο\οποια...εμαθε περι... Λευτακη.

Επειδη δεν συνειθιζω να κουβεντιαζω με ανωνυμους, μηπως μπορεις να μου πης τ᾽ονομα του\της για να μπορεσω να απαντησω και χΕρετισω αναλογως?

Με τα σεβασματα μου καλη Σου νυκτα

P. Kapodistrias είπε...

@ None Καλημέρα!

Δημοσίευσα το σχόλιό σου για να μη νομίζεις, ότι λογοκρίνω απόψεις, όπως κάποιοι άλλοι μού έχουν πει και ότι δεν... σέβομαι τις απόψεις του Άλλου.

Επειδή όμως διαπιστώνω, ότι το παιχνίδι "χοντραίνει", παρακαλώ, όταν η "παρέα" για την οποία μιλάς επανέλθει με ό,τι έχει να καταγγείλει, να το κάμει επώνυμα, ώστε να μπορέσει και ο "καταγγελλόμενος" ν' απαντήσει.

Εδώ μέσα τουλάχιστον, ας επικρατήσει αυτο-αλληλοσεβασμός.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ μου Καπετάνιε,

Αααα, ήσουνα στο Τζάντε μας! Φαντάζομαι, όχι μονάχα για τον γάμο, αλλά και για να ψηφίσεις!!! Γι' αυτό άλλαξε τόσο ραγδαία η Κυβέρνηση! Όπου διαβείς, προκαλείς πατατράκ! Χα, χα!

Πέρα από το αστείο (και επί της ουσίας), εννοείται, ότι διαφυλάσσω τους σχολιαστές του ιστοχώρου μας, ως απόρρητο εξομολόγησης, προσπαθώ όμως να κρατώ ισορροπίες.
Ένα πρώτο και γενικόλογο σχόλιο του None κατεγράφη εδώ χάριν και μόνον της ελευθερογνωμίας, αλλά επειδή τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα, στο εξής επί του θέματος δέχεται το "Νυχθημερόν" μόνον ΕΠΩΝΥΜΑ μηνύματα, ώστε καθείς (εν προκειμένω εσύ και δικαίως) να μπορείς να πεις τον δικό σου λόγο!

Καλημέρες στη Λόντρα και στην Οικογένεια!



υ.γ. Απλά πληροφορώ σε ότι (ως έχω -πιστεύω- καθήκον), έχω ήδη λογοκρίνει και απορρίψει περί τα 10 με 15 χυδαιότατα σχόλια Ανωνύμων, που αφορούσαν σε αυτήν εδώ τη συζήτηση. Βέβαια, οι Ανώνυμοι θα μπορούσαν να είναι ένας... Τέλος πάντων, δεν μάς άγγίζουν οι Ανώνυμοι!

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη μου, Προσκυνω και ριβεριρω.

Δεν ειμουνα στο Τζαντε, ο γαμος ητανε στην Αθηνα.
Ειναι δυνατον να ειμαι στο Τζαντε και να μην περασω να σ᾽ ειδω!!!

Οσο και αν σου φανη παραδοξο, ο φιλος μας εκαμε το γαμο τση θεγατερος του στην Αθηνα.

Ο Μιμης Σου φιλει το χερι και η γυναικα μου κι᾽εγω Σε χαιρεταμε με τα σεβασματα μας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Κάπταιν Λευτάκη,

Αααα! Δεν το είχα πάρει χαμπάρι... Είδες τι σού είναι οι πολυπολιτισμοί!!! Μίξεις, αγαπητέ μου, κράματα και θάματα!!!! Ανακατατάξεις, τα πάνω κάτω!!! Η Ζάκυνθος έχασε την ομφαλότητα της Γαίας!!!...


Κ' ύστερα εμείς μεμψιμοιρούμε για επουσιώδεις λεπτομέρειες ηθών, εθίμων και άλλων τινων σπαραγμάτων του ζακυνθινού μας δαφνηφόρου παρελθόντος.

Για να μην παρεξηγηθώ, εξηγούμαι: Υπεραμύνομαι προσωπικά των πατροπαράδοτων θεσμίων, όχι ως φολκλορική επαναφορά και στείρα απομίμηση στοιχείων (στοιχειών κάποτε) του παρελθόντος, αλλά ως βιωματική συμμετοχή του ίδιου του λαού στα όσα παραδεδομένα. Ό,τι ατονήσει ή ατροφήσει ή ασθενήσει, μοιάζει με το σάπιο φρούτο, το οποίο επείγεται να πέσει από το δέντρο και ν' αποσυντεθεί εις τα εξ ων συνετέθη... Καλύτερα τότε να πέσει. Ούτως ή άλλως, όσο και να προσπαθήσουμε, εκείνο θα πέσει...
Αν κάτι μπορούμε να σώσουμε, ας το πράξουμε. Μόνο να μην καταλήξουμε στο "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι νάβγει η ψυχή του"...

Όλ' αυτά θα μού δοθεί πιστεύω η δυνατότητα να τ' αναφέρω στις 14 Νοεμβρίου ενεστώτος έτους, στην εισήγησή μου στο Συνέδριο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων εν Ζακύνθω με την παρουσία των Προκαθημένων Αλεξανδρείας, Κύπρου, Αθηνών και πλείστων άλλων.
Και ο έχων ώτα...

Captain I.Leftakis είπε...

Προσκυνω,

Ειδες τι επαθαμε για δεκα ριζοσπαστες!!!

Και παλι καλημερα

P. Kapodistrias είπε...

@ Καπετάνιε μου,

Τι συφορέλια ήτουνε ευτούνη που επάθαμε, τζόγια μου; Τι σπαβέντο και χαλαλοή και ανεμοστρούφουλας; Τι ίντριγκες τση μοίρας ήτουνε ευτούνες;

Ως "νυκτικόραξ εν οικοπέδω" κραυγάζεις κι εσύ αλά Τσακασιάνος:

"Ελέαμε με την Ένωση πως θα μας Ελληνίστε,
μα εσείς μας ξελληνέψατε, μας απαξαθρωπίστε."



Αλλά ποίος στσι μέρες μας σε ακούει;

Απλά, fuimus... Και passato la fiesta...

None είπε...

Για τον Captain είναι το σχόλιο αυτό, που με χΕρετάει:
Μην ξεχνά πως ο None (αρχαιοελληνιστί ο ομηρικός Ούτις) ήταν εκείνος που ετύφλωσε τον Κύκλωπα...

χΕρετίσματα

Captain I.Leftakis είπε...

Πανυπερσεβαστε μου Φιλε και Παναιδεσιμωτατε Πρωτοπαπα,

Κατα παρεκλησιν των αρχων μου να μην ασχολουμαι με ῾κουτσοκεφαλα γραμματα, θα απαντησω στον ῾κανενα᾽, επαναλαμβανω, ονομα και πραμμα.

Εαν εχει το θαρρος της γνωμης του να βγαλη την μπαουτα και να κομπαριρη με τσοι μουτρους που τοὐδοκε ο Θεος, α δε ντρεπεται να μου πη ποιος ειναι. Αλιως τον εχω χΕρετισμενονε.

Αυτη ειναι η τελευταια μου απαντηση. Οτι αλλο κι᾽αν ειπη κρυμενος πισω απο την ασφαλη ανωνυμια τση μπαουτας (οχι μασκας) δεν προπκειται να ασχοληθω μαζυ του.

Σου φιλω το χερι.

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Don't worry...

P. Kapodistrias είπε...

@ Captain,

... be happy!

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μ.Δ είπε...

Αγαπητέ Πάτερ,
Νίωθω την επιθυμία να απαντήσω στον "Don Basilio", o οποίος έχει την δικιά του άποψη και καλώς κάνει!!!
Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να μας κρίνει όλους για τις δικές μας τοποθετήσεις επι του θέματος!
Κύριε "on Basilio" καλά κάνετε και υπερασπιζόσαστε τον φίλο σας και τις απόψεις του κ Ι.Λευτάκη,αλλά δεν μπορείτε να μας κρίνετε όλους διοτι άλλος είναι ο Μέγας Κριτής!
Άλλωστε ένας ακαδημαικος πολίτης πρέπει να γνωρίζει την αρχή της ελευθερίας του λόγου!
Προφανώς ο κ.Λευτάκης ψάχνοντας για υποστηρικτή δεν σας εξήγησε οτι δεν είμαστε ανεγκέφαλοι,ώστε να μην καταλάβουμε οτι σας έχει υπαγορεύσει τις απαντήσεις σας.Το καταμαρτυρούν και το ύφος και η γλώσσα.
Όταν λήξει η ακαδημαική σας καριέρα και είστε ενεργος στην καθημερινότητα θα χαρώ να τα ξαναπούμε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Καλώς ματάρθες στα σέστα σου κι έπιασες (σαν ανεμοστρούφουλας) το ηλεκτρονικό πεναλάπι.
Τέτοια βεντέμα στο γράψιμο την εθάγμασα!!! Μήτε ντοκτορά να υπέβαλες!!!!!!

Σ' ευχαριστώ προσωπικά για τα πιστρόφια, ορπίζω μάλιστα να εδιαφέρεσαι το ίδιο ξεσφαϊζάμενος και γι' άλλα μας θέματα (π.χ. για το Βόιδι "στον ίσκιο του Ήσκιου").

Δεν μπαίνω -εξεπίτηδες- στο ζουμί, επειδής για εμε το θέμα είναι πλέον ληγμένο, οπότε είναι σα να βαρούμε τον ήλιο πετρίες...

Μια όμως και ανακατώνεις -αυτεπάγγελτος, θέλω να πιστεύω- και άλλους νοματαίους στα σχόλιά σου (π.χ. το φίλο μου Μ.Δ. και την καλή μας Ούτινα), όπως διαπιστώνω, δε θ' αποφύγεις τα νόχλια.

Φιλιά στην Ιγκλετέρα από το Τζάντε μας!

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω και ριβεριρω.

Με ουλονε το πρεποντα σεβασμο, ειπεσ οτι δεν θα αναρτησησ σχολια κουτσοκεφαλα. Γιατι εβαλες το σχολιο του῎της Μ.Δ?

Και κατι ακομα. Εγω δεν εχω αναγκη απο την υποστηριξι κανενου. Ευτο Σε παρακαλω να το βεβαιωσης ευτουνου του κυριου η τση κυρας.

Και κατι ακομα, απο σχολιο του\τση στην αναρτηση σου για τους εν Στροφασιν Αναιρεθεντας διαφαινετε οτι ευτος η ευτουνη ευτου δεν ειναι απο τη Ζακυνθο. Καλα θα καμη το λοιπο να τηραη τη δουλεια του\τση και να μην ανακατωνετε στα δικα μας για να μην επακολουθηση σχετικος χΕρετισμοσ

Σου φιλω το χερι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Γιαννάκη μου,

Ίσως παρεξήγησες τους όρους του "παιχνιδιού". Είπα και το ξαναλέω, ότι δεν δημοσιεύω σχόλια κάποιων ανωνύμων ή ψευδωνύμων τους οποίους δεν γνωρίζω έστω και μέσω παρασκηνιακού μέιλ. Αν ανατρέξεις στα πρώτα σχόλια αυτής εδώ της ανάρτησης, θα δεις ότι προκαλώ τον με αρχικά εκφραζόμενο νέο σχολιαστή (και άγνωστό μου) Μ.Δ. να μού δηλώσει ποιος είναι και να συνεχίσει να εκφράζεται ύστερα με τα αρχικά αυτά.

Ο Μ.Δ. ανταποκρίθηκε πάραυτα, μ' ενημέρωσε αμέσως και υπό εχεμύθειαν ποιος είναι και γι' αυτό ακριβώς συνεχίζω να δημοσιεύω μέχρι και τώρα τα σχόλιά του.

Περισσότερα δεν μού επιτρέπει το Απόρρητο ν' αναφέρω. Αν ποτέ θελήσει ο Μ.Δ. ας το κάμει ο ίδιος.

Captain I.Leftakis είπε...

Και παλε προσκυνω.

Για να μπορη ο ῾καθεις και εν προκειμενω εσυ῾ (δηλαδη εγω) ῾να πη το δικο του λογο῾οπως το λες στο σχολιο σου στσι 6 του μηνος στσι οχτω παρα κουαρτο την αυγη, δεν μπορει να υπονοη ευτο που μου λες στο πηλιο πανου Σου μυνημα. Οπως ειναι γραμμενο διαβαζεται οπως το ερμηνευω εγω.

Α δεν εκαταλαβα καλα με συμπαθας.

Πολλους χαιρετισμους

P. Kapodistrias είπε...

@ Captain, καλημέρα!

... σε συμπαθάω! Είπαμε: Be happy!

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Χα, χα, χα!!! Ευχαριστήθηκα τη λογόρροια και το ύφος σου! Ο πραματικός Βασίλης! Ο νυν και αιέν!!! Συνέχισε έτσι, ούλα θα πάνε ντρίτα!

Μωρέ πού είναι ο άλλος φίλος μας ο Βερτζάκ, να πει κι εκειός μία παστόκα;;;

Captain I.Leftakis είπε...

Προσκυνω και ριβεριρω.

Και ο χορος καλα κρατει.

Μωρε φωτια που αναψα... Ουτε κι᾽εγω δεν την επεριμενα... Καλα ειπες πως οθενε περασω προκαλω πατατρακο.

Σου φιλω το χερι.

Μ.Δ είπε...

Καλησπέρα Πάτερ,
Διάβασα το σχόλιο του κ.Ι.Λευτάκη και μου έκανε εντύπωση που κρίνει ποια σχόλια και ποιού θα αναρτήσετε.
Προφανώς έχει ξεχάσει οτι η λογοκρισία και η επιβολή ανήκουν σε άλλες εποχές!
Δεν καταλαβαίνω-δε-γιατί μόνο τα δικά μου σχόλια τον ενοχλούν?
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω οτι η απειλή είναι ποινικό αδίκημα!
Δεν με ενδιαφέρει η άποψη ατόμων που δεν έχουν τακτ,ούτε θα μου υποδείξουν το τι θα πώ!
Ελπίζω ο κ.Λευτάκης την επόμενη φορά να μην ξεχάσει οτι έχουμε Δημοκρατία!

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Ευτος ευτου ο Μ.Δ. που ντρεπεται να πη τ᾽ονομα του και δεν ειναι Ζακυθινος να τηραη τα του τοπου του και να μας εχη απαρατημενους.

Οσον για τα ῾ποινικα αδικηματα῾τονε προκαλω να με μυνηση οθε θελει, οποτε θελει και για οτι θελη.

Οσον αφορα για το τι θα σχολιασω α δεν του αρεση να πιη ξυδι να του περαση.

Καμμια αλλη απαντηση δε θα λαβη απο εμενανε α δεν πεταξη τη μουτσουνα να δουμε τα μουτρα του και μεχρι να το καμη ευτο εγω τον εχω χΕρετισμενονε.

Σου φιλω το χερι

Μ.Δ είπε...

Δεν πρόκειται να μπώ στην διαδικασία να απαντώ σε αναρμοστα σχόλια,απο ανθρώπους που έστω η ηλικία τους,τους ορίζει να μιλλούν με περισσότερο τακτ.
Το ποιός είμαι και απο πού θα μου επιτρέψει να το πώ όταν εγώ το αποφασίσω.
Όσον αφορά για τον τόπο του,διαπιστώνω οτι εμείς οι ξένοι τον σεβόμαστε πολύ περισσότερο!!!

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Ειδατε τι επαθαμε για 10 ριζοσπαστες !!!

Να μην... ειπω το Λομπαρδο κι ουλο του το κονβογιο.

Σου φιλω το χερι

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Captain I.Leftakis είπε...

Don Baslio,

Grazie in tanto per 'l 'appoggio...

Αλλα εχε τσοι καυμενε χΕρετισμενους γιατι ουτ᾽ευτο δε μεριταρουνε

Αφεντη Πρωτοπαπα,

᾽φχαριστω για την οσπιταλιτα και Σου φιλω το χερι

Αττικός είπε...

Παρακολουθώ από καιρό την συζήτησί σας. Είχα την σκέψι να ειπώ την γνώμη μου, αλλά μετά από όλα όσα εδιάβασα και καθώς η συζήτησι έχει λοξοδρομήσει, νομίζω δεν συντρέχει λόγος...
Αιωνία η μνήμη Αποστόλου Αρχιερέως.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μ.Δ.

Καλησπερίζω σε! Όπως και στα πρώτα σχόλια σού έγραψα, τιμή μας που είσαι στην διαδικτυακή μας παρέα.
Κατανοώ, ότι πιθανόν στενοχωριέσαι με το όλο "φέρσιμο" ορισμένων σχολιαστών εδώ.

Μην παρεξηγείς όμως! Οι Ζακυθινοί είμαστε υπεράγαν θεόμουρλοι και σε όλα μας υπερθετικοί, αλλά και... αγαπησιάρηδες!!!

Είμαι βέβαιος, ότι, αν ήξεραν ποιος είσαι στην πραγματικότητα, θα ήταν πολύ-πολύ διαφορετική η αντιμετώπισή τους. Συχνά μάς δυσκολεύει ο δίχως όνομα σχολιαστής, όταν εμείς είμαστε επώνυμοι. Βεβαίως, είναι τουλάχιστον από πλευράς μου (μια και ήδη μού φανερώθηκες e-mailικώς) άκρως κατανοητό, ότι δεν είναι εύκολο ή σκόπιμο ν' αποκαλυφθείς, μήτε σού ζητώ να το κάμεις.

Όλα καλά λοιπόν!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Μετά από μια μακρά περίοδο ενδοσιωπής, γλέπω πως είσαι περισσότερο τώρα φορτσάδος και ασυγκράτηγος! Και σού πάει τα μάλα!

Έμπαινε!
Avanti popolo!

P. Kapodistrias είπε...

@ Καπετάνιε μου,

Σαν στο σπίτι σου! Η οσπιταλιτά, υποχρέωσή μας!

Καλησπέρες στην Κυρά σου και το Μίμη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αττικέ,

Ευχαριστούμε που μάς παρακολουθείς. Θα τα έχεις χαμένα με τα ημέτερα!...

Σε δημοσιεύω, λόγω οσπιταλιτάς (που λέει και ο Κάπταιν), αν και δεν ξέρω ποιος είσαι ακόμη.



υ.γ. Μη μού πεις, ότι έχεις σχέση με...

Ανώνυμος είπε...

Parakoloutho toso kairo afti ti logomachia. Ego ena tha sas po. Gnorisa to Makaristo Sevasmiotato Apostolo ota eimouna mathitis sto gymnasio sto logo tou Agiou, ekei pou oi didohi tou mitropolites ehoun theretra gia aytous kai tous filous tous,o apostolos eixe kataskhnosis gia ta ftoha paidia tis Zakynthou pou plirone kai syndirous apo ton misto tou kai apo alles apodoxes tis mitropolis!poios allos to ekame ayto? Isos ayto na exetimise o nun Zakynthou o opoios eixe ginei mboukounia mazi tou tote,kai pige stin kidia tou kai edose endoli na ginoun mnimosyna kai kodonokrousies tin ora tis kidias sto Zante.EPISKEPTIS

Captain I.Leftakis είπε...

Παναιδεσιμωτατε Πρωτοπαπα και Πανυπερσεβαστε μου φιλε,

Ο Ανωνυμος θα πρεπει να μαθη οτι οι κατασκηνωσεις στου Αγιου το Λογκο δεν εγινανε για τα ῾φτωχα Ζακυνθινοπουλα῾αλλα για τα παιδια που εκουβαλαγε απο την Κοζανη και τον Αλμυρο.

Για τα φτωχα Ζακυνθινοπουλα τοτε υπηρχαν δυο κατασκηνωσεις μια στην Λιθακια του Υπουργειου Παιδειας και μια στου Τσιλιβη της Κοινωνικης Προνοιας.

Αλλος ηταν ο λογος που εγιναν αυτες οι κατασκοινωσεις. Οπως ξερουμαι Ο Αποστολος ανηκε στην γνωστη παρεκκλησιαστικη οργανωση ῾Ζωη῾με την οποιαν παρεπιπτοντως ηταν στενα συνδεδεμενος και ο φαιδρο Πατακος, δυναμει του οποιου μας εκομπαριρισε στη Ζακυνθο.

Η Ζακυνθος ηταν απο τα λιγα μερη της Ελλαδος που αυτο το σωματειο δεν ειχε, χαρις εις την σοφη σταση των δυο προκατοχων του Αρχιερεων και κυριως του, μακαρια η ψυχη του, Αλεξιου, καμμια προσβαση οικονομικη η αλλη. Αυτο ανελαβε την υποχρεωση να το διορθωση ο Αποστολος. Γι᾽αυτο εξ αλλου εκαμε και τα οικοτροφεια παρ᾽οτι τοτε στη Ζακυνθο λειτουργουσε το αρτιο και τελειωτατα οργανωμενο οικοτροφειο του Ερυθρου Σταυρου. Ολλα αυτα, εαν ο Μεγαλος μας Αφεντης δεν μας απηλασσε εγκαιρως απο δαυτονε σιγα σιγα θα υπηγοντο εις το σωματειον Ἡ Ζωη῾και ετσι θα αποκτουσε περιουσια και στην Ζακυνθο.

Παρεπιπτοντως και μια και αναφερθηκα στον ανεκδιηγητο Πατακο θα ειθελα να θυμισω οτι οταν αυτος ο βλακας ειχε ερθει καποτε Αγιου καλοκαιρι στην Ζακυνθο ο Αποστολος τον εβαλε να σηκωση τον Αγιο. Ποτε πριν δεν ειχε σηκωσει το Σεπτο και Πανσεβασμιο Σκηνωμα του Αγιου μας λαικος

Ασφαλως θα θυμηθω κι αλλα απο την πολιτεια του Αποσολου στη Ζακυνθο. Ηταν πλουσια απο τετοια γεγονοτα παρα το, ευτυχως, μικρο μηκος της παραμονης του.

Ο Μιμης σου φιλει το χερι.

Πολλες καλησπερες κι απο τη σορα μολιε μου που δεν μπορει να καταλαβη τη βουρλησια μ᾽επιασε να καθουμαι να σου γραφω κουεστα ωρα αντις να ξεκουραζουμαι. Τι να καμω, γλεπεις δεν ειναι Τζαντιωτησα.

Τα σεβασματα μου στη παπαδια (παντα παραληγουσα)

Σου φιλω το χερι και συμπαθα με για το παρλατοριο. Σου αναστατωσα το μπλογκο σου, Τι να καμω, οθε περναω γενετε πατατρακο.(Dixit Π.K.)

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη συμπληρωμα.

Δεν ειναι αληθεια οτι επληρωνε τα εξοδα απο τη τσεπη του. Τα επληρωνε το Μοναστηρι του Αγιου μας για να ερχουντε το Κοζανιτοπαιδα να κανουνε μπανιο υπο την επιβλεψη τση κυριας Παρθενιας και ευτουνου του ανεκδιηγητου του Αγγελου, τονε θυμασε?

Παντως ο κυριος λογος ητανε ο αλλος της ῾Ζωης.

Καληνυχτα

EPISKEPTIS είπε...

Pater kalispera.Tha ithele na teliosoume tin logotrivi thetika gia ton makaristo Apostolo legondas oti htan hthikotatos anthropos oute gia gynekes akoustike tipota oute gia kopelia. Oute villes apoktise oute alla perousiaka stichia. Afto den ine megalh areth gia kliriko kai malista Mhtropolith? An ta lavoume up'opsin mas mboroume na tou synchorisoume merika anodina lathi. As echoume thn eychi tou kai aionia tou h mnhmh

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Εμεις δεν κρινουμε και κατακρινουμε τον ανθρωπο Αποστολο Παπακωνσταντινου ο οποιος, τουλαχιστον το καθ ημας, εκοσμητο με τας αρετας που αναφερει ο
ο ῾Επισκεπτης῾. Αυτες ομως αφορουν αυτον και την ψυχη του οχι την πολιτεια του στη Ζακυνθο.

Ενα ειναι γεγονος και πρεπει να γινη γνωστο και στους μεταγενεστερους. Επολεμησε με λυσα καθε τι που ειχε σχεση με την τοπικη μας Θρησκευτικη Παραδοση. Π.Χ. εφερε τον Καρουσο, ανηψιο του πρωην Μητροπολητου Πειραως Καλλινικου και μας εζωγραφισε στο μεσαιο κλειτος της Εκκλησιας του Αγιου μας εκεινες τις καρικατουρες, για να μην πω ξερασματα για πατησιες, που καθε που τα κηταμε προσβαλουνε την καλαισθησια μας και ο λογος που τον εφερε ητανε, ειπε, οτι η τεχνοτροπια του ειναι η γνησια Ορθοδοξη τεχνοτροπια, λες και η Κρητικια η δικη μας ητανε Προτεσταντικη. Στην πραγματικοτητα ο λογος που τον εφερε ητανε γιατι δεν ειχε δουλεια. Προ πληροφοριαν σας επλερωνοτανε 400.000 δραχμες το κεφαλι. Εαν ευτο ειναι ανοδινο λαθος, που θα προσβαλη την καλαισθησια μας στον αιωνα τον απαντα, ποιο ειναι το οδυνηρο.

Ανοδυνο λαθος που εβαλε ευτο το μεμπρο το Πατακο να συκωση Το Σεπτο και Πανσεβασμιο Σκηνωμα του Μεγαλου μας Αφεντη που δεν το εχει αγγιαξει λαικος απο τον καιρο που Αγιασε.

Ανοδινο λαθος οταν την πρωτη Παρασκευη της Μεγαλης Σαρακοστης του 1970 μετα το περας της ακολουθειας των Χαιρετισμων ειπε στο Μακαριτη Ηγουμενο του Αγιου Δανιηλ Γιγαντε, οταν αρνηθηκε να του δωση λεφτα για τα οικοτροφεια, βεραμεντε τα συντηρουσε απο την τσεπη του, οτι ἑπεθανανε τοσοι γεροι απο τη γριπη εκεινη τη χρονια και εκεινος, ο Γιγαντες, δεν επαθε τιποτα.

Εαν ευτα ειναι ανοδινα λαθη ετοτενες ποια ειναι τα οδινηρα.

Ας σταματησω γιατι θα θυμηθω κι αλλα.

Ευτυχως που με τη βοηθεια του Αγιου μας τον εσπεντηραμε ογληγορα απο το Τζαντε μας γιατι αν εκαθοτανε παραπανου θα ειχε γκρεμισει το συμπαντο στον τομεα Θρησκευτικα Εθιμα και Θρησκευτικη Παραδοση.

Ο Θεος Σ῾χωρεστονε
Σου φιλω το χερι και καλληνυχτα.

don basilio είπε...

Μωρές παιδία, τόμου δεν ξέρετε τι εστί Καπετάνιος, μην τον αμπωσάτε, γιατί από αμπωσίες ξέρει καλύτερα από ούλους σας. Έχει και μπαγολίνα, οπού το πόμολό τσι κάνει για κεφαλοθραύστης (στα μέρη σας το λεν' τοπούζ).

Θα θυμηθώ μία παρόλα ενός καθηγητή μου: άμα θέλεις κάποιος να πάρει κρήας πάει στο μακελάρη, άμα θέλει ψάρια, πάει στον ψαρά.

Μ' άλλα λόγια μπερδεύετε το ρύζι με το μπίζι. Άλλο ο Παπακωνσταντίνου ως Ζακύνθου, άλλο ως Κιλκισίου, άλλο τα έργατα, άλλο οι αρετές. Κι άλλο ο επίγειος βίος, άλλο η αθάνατη ψυχή.

Μη μιλάτε άμα δεν ξέρετε τι σας γένεται.

Αριάδνη είπε...

Έχω μείνει κατάπληκτη...!!!!!!!!
Πω πω..!
Είστε απίστευτοι όλοι!
Σκοπεύετε να συνεχίσετε ως τα ..σαράντα του μακαρίτη;

Αυτή η ψυχή του πέρασε απο εδώ τα τελώνια..
Παρόλο που έχασα τόσα μα τόσα.. επεισόδια, είναι σαν εκείνα τα έργα που μπορείς να τα παρακολουθήσεις απ οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να έχεις χάσει τίποτε..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη, Καλημέρα!

Κι εγώ έχω μείνει ενεός με τον οίστρο του Ζακυνθινώνε από την Ιγγλετέρα. Εννοώ του Κάπταιν και του Ντον Μπασίλιο, οι οποίοι είπανε -φαίνεται- να τού κάμουνε τα σαράντα του στο μετερίζι!!!...

Εδώ εξελέγη νέος Κιλκισίου, χειροτονήθηκε και οσονούπω ενθρονίζεται κι εμείς εδώ να έχουμε βάλει μ' ένανε πεθαμένονε...

Παιδία, συνεχάτε όπως θέλετε. Το "όπως θέλετε..." έχει κι ένα όριο. Εννοώ, "σεμνά και ταπεινά", όπως έλεγε και μία πάλαι ποτέ ψυχή...

Πολυκαλημέρες σε ούλους!

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Για να ᾽μαι ειλικρινης μητε εγω επεριμενα να κρατηση η κουβεντα τοσο πολυ.

Αλλα αφεντη μου εγω ουλες ευτες τσοι καταστασες που επεριγραψα τσοι εζησα και ειδα με πονο και σπαραγμο τση ψυχης μου, μεταφραζομενους σε οργη, τα Ηθη και τα Εθιμα μου (και ξερεις την ευαισθησια μου γι᾽αυτα) να ποδοπατιουντε απο ενα φανατικο Ζωικο ο οποιος οπως πολυ σωστα ειπε ο Don Basilio ητανε απτη αποδειξη της σοφιας του Δ᾽κανονα τση Πρωτης Οικουμενικης.

Ο Μακαριτης μπορει να ητανε ο καλλιτερος Μητροπολιτης για την Κοζανη η το Κιλκις ητανε ομως ο πλεον ακαταλληλος για τη Ζακυθο. Δεν νομιζω πως υπαρχει αμφιβολια γι᾽αυτο.

Δεν σκοπευω να ασχοληθω αλλο με το Μακαριτη εκτος αν προκληθω. Μας παιδεψε 7 χρονια ζωντανος , μας παιδευει και πεθαμενος. Δεν μπορω ομως ν ἀκουω για ανοδυνα λαθη και τετοιες αλλες παρμενιες.

Σου φιλω το χερι και καλληνυχτα

P. Kapodistrias είπε...

ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ:

Αγαπητέ,απέστειλες πριν από λίγο δύο ανώνυμα σχόλιά σου.
Όπως κατανοείς, τα κρατώ σε εκκρεμότητα έως ότου αποκαλύψεις το πραγματικό σου όνομα, τουλάχιστον σ' εμένα και δη στο μέιλ μου: pakapodistrias@yahoo.gr

Έχουμε πολλάκις τονίσει, ότι, ο ιστότοπός μας αυτός δεν πρόκειται να γίνει χοάνη σκέψεων (και κάποτε ύβρεων) των Ανωνύμων. Μπορεί κανείς βεβαίως και σφαλώς να κρατήσει την ανωνυμία του, μόνον εάν -ως διαχειριστης της ιστοσελίδας- ξέρω με ποιον έχω να κάμω.

Φιλικά
Π.Κ.

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Σιγά τα αίματα και τα... κρεμμυδάκια. Ο συγκεκριμένος Ανώνυμος δεν σάς έβρισε. Απλώς δεν θέλω να περνούν οι ενίοτε υβριστικές περιπτώσεις από τον οποιονδήποτε προς οιονδήποτε, πόσω μάλλον από κάποιους Ανωνύμους.
Ορισμένα χυδαιότατα σχόλια στην αρχή της εδώ συζήτησης τα έσβησα την ίδια στιγμή.

P. Kapodistrias είπε...

@ ΠΡΟΣ ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑ ΕΥΓΕΝΗ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ:

Αλληλογραφώ μαζί σου, μόνον επειδή είσαι ευγενής. Αλλιώτικα θα σε... διέγραφα, όπως έκαμα και με πολλούς άλλους Ανώνυμους αθυρόστομους.

Δύο μόνο τινά αναφέρω:
α) Εφόσον δεν θα γνωρίζω ποιος είσαι, αποκλείεται να περάσει σχόλιό σου και

β) Λόγω της ειδικής σχέσης προϊσταμένου - υφισταμένου, που έχουμε με τον νυν Μητροπολίτη, παρακαλώ ν' αποφεύγονται τα όποια αρνητικά σχόλια γι' αυτόν, τα οποία κωλύομαι προσωπικά να δημοσιεύσω.

Καμία συνέχεια........

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Βρε μπελια που σου᾽βαλα!!!

Συμπαθα με και
Σου φιλω το χερι.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Καλή σας μέρα!
Αφού σας βρίσκω εδώ ξεχασμένους, να πω μια καλημέρα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δεν πάτε απο της Δέσποινας που έχει κέικ με ροκφόρ;

Αρχιμ. Αλέξιος Ξένος είπε...

Απόστολος, ο ιεραπόστολος στη Ζάκυνθο


«Για να γνωρίσουν οι νέοι και να τον θυμούνται οι παλαιότεροι»

Το πλοίο της γραμμής ένα πρωινό της 9ης Ιουλίου 1967 μας έφερε το νέο Μητροπολίτη μας συνοδευόμενο από Αρχιεπίσκοπο και λαό. Μετά το προσκύνημα στον Πολιούχο μας Άγιο Διονύσιο, ενθρονίστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου (γιατί δεν είχε ακόμη εγκαινιασθεί ο νέος Μητροπολιτικός Ναός).


Κανείς μας δεν τον γνώριζε! Και όμως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως ήταν φερμένος στην πατρίδα μας από το Θεό.


Τη β’ μέρα από της αφίξεώς του επισκέφτηκε το Λόγγο του Αγίου, ένα τοπίο που συνδύαζε βουνό κα θάλασσα. Το τοπίο φάνηκε ιδανικό για τον μητροπολίτη μας. Εκεί οργανώθηκαν οι μαθητικές κατασκηνώσεις αρρένων - θηλέων.


Όμως για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός χρειάστηκε ο Σεβασμιώτατος νέο κληρικό ιεροκήρυκα. Για τις κατασκηνώσεις, οικοτροφεία και κατηχητικά σχολεία με είχε ορίσει επόπτη. Εν τω μεταξύ το κήρυγμα από τον ίδιο τον Μητροπολίτη και δύο ιεροκήρυκες, π. Διονύσιο Πλέσσα και π. Αλέξιο Ξένο, βρήκε τους κατάλληλους ερμηνευτές.


Ο Δεσπότης αγαπήθηκε από τον κλήρο και το λαό και η Μητρόπολη άνθισε ως κρίνο. Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, ανέκυψαν και οι δυσκολίες και οι πειρασμοί και οι δολοπλοκίες. Ο Απόστολος πάσχιζε να έχει κοντά του συνεργάτες που θα τον στήριζαν στο ποιμαντικό του έργο. Οι δάσκαλοι είχαν την πρώτη θέση.


Μέσα από το λαό υπήρξαν και αγκάθια, τα οποία αντιστρατεύονταν και αντιπαθούσαν το πρόσωπο του Ποιμενάρχη και αυτή η αντιπολίτευση στο πρόσωπό του δεν άργησε ένα φανεί. Έτσι μετά από 7 χρόνια αρχιερατείας κηρύχτηκε έκπτωτος, αλλά μετά απ΄17 αποκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.


Ο ιεράρχης αγάπησε πολύ τη Ζάκυνθο και το λαό της, εργάστηκε τίμια, δεν δημιούργησε κλίκες κα περιβάλλον, στάθηκε ποιμένας αληθινός του λαού μας γι αυτό και η απομάκρυνσή του από το νησί τους τοίχισε. Ωστόσο βάδισε στα ίχνη των Αποστόλων και των μεγάλων ιεραρχών. Δεν υπήρξε ούτε ένα Ζακυνθινός να παραπονεθεί ότι τον αδίκησε ή τον κατεδίωξε ο ποιμενάρχης.


Είχε μια τέτοια απλότητα κι ήταν τόσον απέριττος τόσο καλοσυνάτος, ώστε αυτός δεν ήταν Δεσπότης υπερόπτης και υπερφίαλος, αλλά άνθρωπος των έργων και του πρακτικού Χριστιανισμού.


Προσωπικά ωφελήθηκα πάρα πολλά και θα τον μνημονεύω δια βίου, διότι για με και την πατρίδα μου στάθηκε πατριώτης, υποστηρικτής που σου έδινε τις ευκαιρίες κα τα εφόδια να αναδειχθείς και να εξελιχθείς. Ασφαλώς υπό διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις η Ζάκυνθος, χάρις σε αυτόν, θα είχε γίνει παράδεισος, γιατί ήταν αποτελεσματικός στις ενέργειές του.

Captain I. Leftakis είπε...

Παναιδεσιμωτατε Πρωτοπαπα και πανυπερσεβαστε μου φιλε,

Μηπως ο καθ᾽ολα σεβαστος Πανοσιολογιωτατος Αρχιμανδριτης κυριος Αλεξιος περαν απο τους αφηρημενους λυρισμους θα εδυνατο να μας σχολιαση και κανενα απο τα γεγονοτα-μικρον μονον απανθισμα των οσων συνεβησαν κατα την ευτυχως χαρις εις την βοηθειαν του Μεγαλου μας Αφεντος μικρας περιοδου κατα την οποιαν ελεω ῾Ζωης῾και δυναμει και επεμβασει του φαιδρου βλακος Πατακου ο Αποστολος Παπακωνσταντινου εταλανισεν την Ζακυνθον-τα οποια αναφερω εις τα σχολια μου? Η μηπως ο πανδαματωρ χρονος απαλυνει τις μνημες?

Σου φιλω το χερι και καλυνυκτα

don basilio είπε...

Τση νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει. Και ήτανε σκοτάδι βαρύo.

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω,

Εξαστοχισα να σε ρωτησω, εξακολουθει ο τοκος να
ειναι εκατο δραμες στ χιλιαρικο το μηνα???

Σου φιλς το χερι.

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
None είπε...

Μα καλά, μετά από τόσο καιρό ακόμα τσακωνόσαστε για το ποιόν του μακαρίτη; Αφήστε τον στο χώμα του.

Απορία: Παραφυλάνε ορισμένοι εδώ, πότε να γραφτεί σχόλιο για να απαντήσουν; Είναι δυνατόν;

None είπε...

Ρέντα ο Μακαρίτης. Σχεδόν 100 σχόλια. Ααα, θα μού άρεσε να γράψω το 100ό. Θα επανέλθω για να το γράψω.

None είπε...

Κάπτεν και Μπασίλιο, μόλις έλθετε Ελλάδα, να πιούμε ένα καφέ μαζί! Θα έχουμε να πούμε πολλά.

Captain I.D.Leftakis είπε...

Βλεπεις κυρα μου ο μακαριτης τα εργατα του και την συμπεριφορα του στο Τζαντε δεν τα επηρε στο χωμα του τα αφηκε οπισω του και εκεινοι που βεραμεντε τον αγαπαγανε αντις να τα αφηκουνε να ξαστοχηθουνε εφαωθηκανε να μας τα θυμιζουνε. Εγω που τα εζησα και που εφτα χρονια οπου ο μακαριτης ητανε Πισκοπος στο Τζαντε που με το ενα του και με το αλλο του δεν εκαμα μητε Λαμπρη, μητε Φωτονε μητε Αγιου μητε αλλη χρονιαρα μερα, δε μπορω να το ξαστοχησω και να τονε βγαλω λαδι λαμπαντε.

Οσο για τον καφε, κον πιατσερε μα μπρι πρεπει να βγαλης τη μωρετα και να μου σβελαρης ποια εισα. Α δε θες να ρεπρεζενταριστης στo ποπολο, να μου στειλης ενα μαντατο ελετρονικο στην αντρεσα μου:arb.leftakis@btinternet.com

Τσι βεντιαμο, αριβεντερλα

Αφεντη Πρωτοπαπα φχαριστω για την οσπιταλιτα και σου φιλω το χερι.

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.