e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η μακέτα της εικαστικής παρέμβασης στα ξυλόγλυπτα της Παναγούλας Μπανάτου

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στα Νεότερα έργα ξυλογλυπτικής στον ναό της Παναγούλας, τον κεντρικό ναό του Μπανάτου και Μητροπολιτικό του Δήμου Αρκαδίων Ζακύνθου.

Τούτα όμως τα υπέροχα νέα έργα τέχνης στους τοίχους του ναού μας, για να ολοκληρωθούν ως καλλιτεχνική παρουσία, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και μια παράδοση αιώνων στο επτανησιακό μπαρόκ, είναι ανάγκη να κοσμηθούν ζωγραφικά (και χρυσωτικά, όπου χρειάζεται) από ειδικόν εικαστικό, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης, ούτως ώστε να παραχθεί ένα σοβαρό έργο τέχνης και όχι ένα ακόμη κητσάτο σύνθεμα, όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα ανά τους ελλαδικούς ναούς.

Προς τούτο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Μπανάτου απευθύνθηκε στον Ζακύνθιο εικαστικό κ. Διονύση Πάλμα, ο οποίος μάλιστα το Καλοκαίρι του 2008 ιστόρησε και τρεις αγιογραφικούς πίνακες στον ίδιο ναό, που μπορείτε να θαυμάσετε εδώ.

Ο Διονύσης Πάλμας ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, αλλ' αποτελεί κεφάλαιο για τη Ζάκυνθο και τις Καλές Τέχνες, δεδομένου ότι διακρίνεται ως καλός ζωγράφος, πορτρετίστας, αγιογράφος και δη κρητικής ή αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, γλύπτης, σκηνογράφος, αλλά και δοκιμασμένος οροφογράφος. Δουλειά του συναντά ο φιλότεχνος σ' εκκλησίες των Αθηνών, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στη Νότιο Αφρική, στη Σύρο, στη Ζάκυνθο, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και αλλού.

Σήμερα, με πολλή χαρά πρωτοπαρουσιάζουμε τη μακέτα του ευαίσθητου έργου της εικαστικής παρέμβασης στον ξυλόγλυπτο διάκοσμο της Παναγούλας (βλ. φωτό παραπάνω), την οποία φιλοτέχνησε ο κ. Πάλμας. Σύμφωνα με τα ειθισμένα, θα υποβληθεί στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο για έγκριση και αμέσως μετά ξεκινάμε το μεγάλο αυτό έργο!!!

5 σχόλια:

Captain I.Leftakis είπε...

Aφεντη προσκυνω.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Ο Θεος να μας αξιωση να ειδουμε την εκκλησια τση Κυρας τση Φανερωμενη τελειωμενη. Θα ειναι ενα τζογελο. Και μας χρειαζουντε τετοι τζογελα μετα τση αγιογραφιες που βλεπουμε στο μεσαιο κλειτος τση εκκλησιας του Αγιου μας χαρις στον Αποστολο.

Ειδες που αρκει ενας κουκος (η αφεντια σου) να φερη την ανοιξη.

Σου φιλω το χερι

P. Kapodistrias είπε...

@ Captain,

Ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας εδώ στο χωρίο!

Διορθώνω ότι πρόκειται για την Κυρά την Παναγούλα και όχι τη Φανερωμένη Μπανάτου. Η Φανερωμένη δεν έχει βλαφτεί. Η Παναγούλα μας είναι η νεότερη και ατέλειωτη ακόμη!

Να είσαι καλά!

Tasos Zarkadis είπε...

H είδηση του χαμού της συγχωριανής μας Νίκης Πάτερ με έχει συγκλονίσει..

Ακόμα και αν κάποιος μπορεί να διαφωνίσει μαζί μου ήταν μια γυναίκα με βαθιά πίστη στο θεό και με εσωτεική επαφή μαζί του!

Αφιερώθηκε σ'αυτόν και τον υμνούσε καθημερινά.. (εγκλωβισμένη πολλες φορές στην υπερβολή της)!!

Εμένα προσωπικά αυτή η γυναίκα θα μου λείψει πολύ.. και θα ήθελα τόσο να ήμουν στην κηδεία της.. Μεγάλωσε τρία υπέροχα παιδιά κ μόνος άξιος κριτής της είναι Εκείνος που από προχθές την δέχθηκε στους κόλπους του!

Ας την αναπαύει λοιπόν ο Κύριος.. που χρόνια υπηρέτησε με ζήλο!!

Καλό ταξίδι..!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ The Blue,

Άφησα να δημοσιευτεί το σχόλιό σου, αν και εκτός θέλατος Μακέτας, επειδή πρόκειται για μιαν αγαπημένη συγχωριανή.Αλήθεια, για τη Μακέτα τση παναγούλας μας, τίποτα;;;;;;;;

Tasos Zarkadis είπε...

Ποτέ δεν την ξεχνώ την Παναγούλα μας!! Και είμαι πολύ χαρούμενος για τα προσχέδια..!! Μου αρέσει ιδιαίτερα το ότι ξεφεύγουμε από το κλασ(σ)ικό ολικό χρύσωμα και περνάμε σε δείγματα ναού της υπαίθρου!!

Πάνω στη βιασύνη μου να γράψω για την Νίκη μας, ίσως ξαχάστηκα!!

Με το καλό λοιπόν και ανυπομονώ να τα ιδώ και από κοντά!!!