e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Το Τριήμερο, άλλοτε. Τώρα;

γράφει η διονυσία μούσουρα-τσουκαλά

Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός
με χαρά μεγάλη και ο Αγιασμός...


Έτσι γυρνούσαμε από πόρτα σε πόρτα και τα «λέγαμε» αποβραδίς.
Την παραμονή της Μεγάλης Γιορτής, του Αγιασμού, καθαρίζαμε και στολίζαμε το σπίτι, θα περνούσε ο παπάς να αγιάσει, με τη μυρωδάτη Αγιαστήρα του, αμέσως μετά το σχόλασμα της εκκλησίας.

Μέρες πριν, εμείς τα παιδιά... ξαμπολιόμαστε σε γνωστά σπίτια της γειτονιάς και πέρα ακόμα, να ζητήσουμε και να μαζέψουμε φιόρα για τις Αγιαστήρες... Έπρεπε να είναι διαλεκτά και να ταιριάζουν μεταξύ τους, ακόμα, να... αντέξουν στο συνεχές «βούτημα» στο σιγλαράκι με τον αγιασμό και να ραντίσουν τα σπίτια με το Άγιο Ύδωρ, όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω, αυλές και ζωντανά και σπόρους για νάναι πλούσια και καλά τα γεννήματα της χρονιάς.

Αφού ο παπάκης μου με το νόντσολο, (νεωκόρο), ξεδιάλεγαν ποια έκαναν και ποια όχι από τα φιόρα, μετά, με τέχνη περισσή, άρχιζαν να φτιάχνουν και να στολίζουν τις Αγιαστήρες, αρχίζοντας από την κορυφή, (βοηθούσαμε κι εμείς σε αυτό), και δένοντας προσεκτικά ένα-ένα λουλουδάκι, ώστε να μην πεταχτούν με το ράντισμα. Θυμάμαι πως ο αείμνηστος παπάκης μου, είχε αδυναμία στην... μπερδεμπού, (μη με ρωτήσετε πώς αλλιώς λεγόταν, συμπάθιο, αλλά δεν ξέρω), είναι πρασινάδα με μικρά άσπρα μοσχομύριστα ανθάκια, όμορφη και ανθεκτική.

Το πρωί, νωρίς-νωρίς, πηγαίναμε στην Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού που αγιάζονταν και οι Αγιαστήρες, έτοιμες για το ιερό τους έργο.
Τηρούσαμε αυστηρή νηστεία εκείνη την ημέρα, αν δεν σχολούσε η εκκλησία, να προσκυνήσουμε το Σταυρό, ούτε νερό δεν επιτρεπόταν να πιούμε, εκείνοι δε που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να πάνε στην εκκλησία, έπρεπε να περιμένουν μέχρι να περάσει και ν΄ Αγιάσει ο παπάς το σπίτι τους, να φιλήσουν το Σταυρό και μετά ν' αρχίσουν τις δουλειές οι νοικοκυρές ή να πιουν κάτι. Κανόνες ιεροί και απαράβατοι τότε, που ουδείς τολμούσε ή επιθυμούσε να παραβεί.

Ανήμερα τη Μεγάλη Γιορτή των Θεοφανείων, ή του Φωτώνε κατά το Ζακυνθινό ιδίωμα, νωρίς-νωρίς παίρναμε το δρόμο για την εκκλησία, φορώντας τα καλά μας και κρατώντας τσούφες πορτοκάλια ή νεράντζια φρέσκα-φρέσκα και με μπόλικα καταπράσινα φύλλα που θα τα βαφτίζαμε, στο τέλος της ακολουθίας, από αυτά τουλάχιστον ένα με φύλλα μαζί, έμπαινε στα «κονίσματα» και θα έμενε εκεί μέχρι την επόμενη χρονιά.

Η νοικοκυρά, σηκωνότανε πιο νωρίς από όλους για να βάλει τη γαλοπούλα ή το χοιρινό ή ό,τι άλλο είχαν προγραμματίσει, να βράζει, ώστε στο γυρισμό από την εκκλησία να χρειάζεται μόνο να ρίξει το ρύζι και να «δείρει» τα αυγά για το καθιερωμένο αυγολέμονο. Το δάρσιμο, (χτύπημα), των αυγών ήταν ιεροτελεστία επίπονη, πρώτον γιατί για να γίνει πηκτό κι ωραίο και πεντανόστιμο το αυγολέμονο, δεν έβαζαν τότε οι νοικοκυρές 2-3 αυγά μόνο, αλλά πολλές φορές 10 με 12, (τότε δεν φοβόμαστε για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), επί πλέον, δεν υπήρχαν ηλεκτροσυσκευές που θα τα χτυπούσαν γρήγορα και άκοπα, τότε ήθελαν μαεστρία, θυμάμαι την αλησμόνητη Μαμά μου, να αναθέτει κάπου-κάπου σε μας τα κορίτσια να την ξεκουράσουμε για λίγο γιατί πιανόταν το χέρι της από το χτύπημα τόσων αυγών με δυο πιρούνια που τα κρατούσε μαζί, και στεκόταν κέρβερος από πάνω μας μπας και αλλάξουμε τη... ρότα του χτυπήματος, έπρεπε προς την ίδια κατεύθυνση πάντα, αλλιώς, θα έκοβαν τ΄ αυγά...

Χαρές και γέλια στο τραπέζι... ατμόσφαιρα ζεστή, όμορφη...

Και ξημέρωνε τ΄ Άη Γιαννιού, πολυάσχολη ημέρα, αφού οι Γιάννηδες ήταν τόσοι πολλοί που για να τους προλάβουμε όλους, μετά την εκκλησία, τρώγαμε και παίρναμε τους δρόμους σχεδόν αμέσως. Κείνα τα χρόνια τα απλά και δύσκολα, δε χρειαζότανε πρόσκληση για να πας να ευχηθείς, ήταν καθήκον και νόμος άγραφος να πάμε να ευχηθούμε προσωπικά σε όλους τους Γιάννηδες και Ιωάννες που, τουλάχιστον στο Μπανάτο, τις περισσότερες τις φώναζαν Γκιοβάννες.

Ούτε οι εορτάζοντες οι ίδιοι ή οι οικοδέσποινες ένιωθαν την ανάγκη για μεγάλες επισημότητες, αρκεί το σπίτι να άστραφτε από πάστρα, να ήταν η πόρτα κι η καρδιά ανοιχτή σε όλους και να τους πρόσφερε ένα μεζέ κι ένα κρασί κι ένα λουκούμι στις γυναίκες και στα παιδιά, άσε που πολλές φορές στηνόταν γλέντι στο άψε-σβήσε και γέμιζε το σπίτι από χωριανούς και γειτόνους που γλεντούσαν έτσι, απλά και ωραία καμιά φορά, μέχρι την αυγή.

Με τη γιορτή τ΄ Άη Γιαννιού, έκλεινε κι επίσημα το 12ήμερο το γιορταστικό κι από την άλλη μέρα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...

Έτσι ήταν άλλοτε... Αναρωτιέμαι πόσα από αυτά και σε τι μορφή έμειναν σήμερα.

Πολλές ευχές σε όλους και όλες που εορτάζουν
Με την αγάπη μου σε όλους,
δ.μ.τ.

12 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπημένη Διονυσία,

Πολύ χαιρόμαστε όλοι, κάθε φορά που λαμβάνουμε και μεταλαμβάνουμε τις σκέψεις και τις νοσταλγίες σου!

Και στο παραπάνω κείμενο καταθέτεις την αγάπη σου για παραθεωρημένα σήμερα πράγματα, τα οποία εκάλυψε και μηδένισε (όχι ολότελα ακόμη, ευτυχώς) η ταχύτητα του σύγχρονου κόσμου.
Ναι, ξέρω ότι η κάθε εποχή έχει τα δικά της, αλλά δεν μπορούμε (εν προκειμένω μαζί σου) να μη νοσταλγούμε όμορφες στιγμές του Παρελθόντος.
Πιστεύουμε κι εμπιστευόμαστε στις ρίζες μας, ώστε ν' αντέχει το Δέντρο της Ζωής μας στις ριπές του κάθε λογής Ανέμου!

Πάντα Φώτα και Αγιασμούς σού ευχόμαστε και να έχεις την ευχούλα των μακαριστών γονέων σου, τους οποίους σεβόμουν υπερβαλλόντως και δεν παύω να τούς μνημονεύω!

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Εὐχαριστοῦμε ποὺ μᾶς θυμήσατε τὰ παιδικά μας χρόνια. Τί γλυκὸ ποὺ εἶναι νὰ ξέρῃς πῶς ἔχεις κοινὰ μὲ ἀνθρώπους, ποὺ ποτέ σου δὲ γνώρισες!
Κοινό μας ἀκόμη καὶ τὸ χτύπημα τοῦ αὐγολέμονου σὲ γιορτὲς ὅπως τοῦ Φωτῶνε!

Καλὴ Φώτιση καὶ "νυχθημερὸν" ἀναμένουμε περισσότερα κείμενα σας στὸ νέο πολιτικὸ ἔτος 2010!

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είπε...

Χρόνια Πολλά λουσμένα στο Φως!
Πολύ όμορφη ανάρτηση..

None είπε...

Ti kako -i kalo?- einai ayto? Panta me kaneis kai dakryzo!

Daniel είπε...

Αχ αγαπητέ μου πάτερ! Ειλικρινείς και πολλές ευχαριστίες για τα όμορφα λόγια σου, καθώς και για την ευκαιρία που μου δίνεις να επικοινωνώ με τόσο όμορφους ανθρώπους μέσω του μοναδικού Νυχθημερόν. Ακόμα, αν το Νυχθημερόν γίνεται σημείο αναφοράς για εσάς που ζείτε και βιώνετε την κάθε όμορφη στιγμή εκεί, αντιλαμβάνεσαι πόσο πιο σημαντικό είναι όχι μόνο για μένα, αλλά για τις χιλιάδες όπως εγώ που ζούμε εκτός;;;
Σου εύχομαι να έχεις δύναμη για να συνεχίσεις τα όμορφα έργα σου.
Με πολλή αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Καλώς εκοπιάσατε αγαπητέ κύριε Ποταμίτη και στη δική μου γωνιά!
Τα τόσο θετικά σας σχόλια, αγγίζουν τη ψυχή και τη ζεσταίνουν...
Προφανώς, για να μιλάτε για "παιδικά χρόνια" μάλλον κάπου κοντά βρισκόμαστε, ελπίζω να μην σας θίγω με αυτό γιατί εγώ κουβαλάω στη ράχη...κάμποσες δεκαετίες...
Με πολλά ευχαριστώ και αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Αγαπητό Δίκτυο,
Κι εσάς καλωσορίζω με πολλή χαρά.
Χρόνια σας Πολλά και Καλά, ναι, λουσμένα στο Φως το Ιλαρόν πάντα.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς από την όμορφη Μελβούρνη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Φίλτατε/η none,
Δύσκολα μού βάζεις βρε παιδί μου, τώρα εγώ τι να σου πω αν είναι κακό ή καλό;;;
Ας το πάρουμε...επιστημονικά το θέμα, λοιπόν: τα μάτια, λένε οι ειδικοί, πρέπει να δακρύζουν για να...καθαρίζουν, φαντάζεσαι να μπει κάνα σκουπιδάκι και να μην μπορείς να δακρύσεις για να βγει;;;πα, πα, πα...
Ας το δούμε τώρα, από ...συναισθηματική άποψη, μα, τα δακρυσμένα μάτια, ΠΑΝΤΑ συγκινούν και προδιαθέτουν, (ενίοτε), θετικά απέναντι μας...οπότε, τα συμπεράσματα, καταδικά σου!
Εγώ απλά, σου στέλνω την αγάπη και χαιρετισμούς μου,
δ.μ.τ.

Andrea είπε...

Πηγή δροσιάς το ταξίδι της Διονυσίας στα χρόνια τα παλιά με βαρκούλα τη μνήμη.

Σ' ευχαριστούμε καλή μας φίλη καθώς και τον ακούραστο Πατ. Παναγιώτη για την άψογη επιμέλεια του Νυχθημερόν.

Φωτισμένη να είναι η χρονιά σας και χρόνια σας πολλά.

΄Αντρια
Μελβούρνη

kiki είπε...

Αχ...κάπως έτσι ήταν και σε μας στη γειτονιά στην Πάτρα κι ας είμαι μικρότερη... Πάντως το παράπονό μου εδώ, είναι ότι ποτέ δεν έχει έρθει ο παπάς για αγιασμό τέτοια μέρα. Σιγά σιγά, φθίνουν ακόμα κι αυτά τα έθιμα...

Daniel είπε...

Φωτισμένη κι Ευλογημένη κι η δική σου Χρονιά αγαπημένη μου Άντρια.
Ναι, η βαρκούλα της θύμησης αρμενίζει...
Φορές-φορές, σε ήρεμα γαλάζια νερά κι άλλες πάλι ξεστρατίζει και βρίσκεται σε φουρτουνιασμένους ωκεανούς...
Φιλιά πολλά κι αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Καλώς μου την,
Μα, για αυτό καλή μου Κική και το "ερώτημα" στον τίτλο: Τώρα;
Είναι η πρώτη φορά που ακούω πως δεν πηγαίνει, πλέον, παπάς ν΄ αγιάσει αυτή την ημέρα στη Ζάκυνθο.
Γνωρίζεις αν είναι μόνο στην ενορία σου; Μήπως τυχαίνει να έρχεται και απουσιάζετε; Εδώ, μολονότι οι αποστάσεις τεράστιες, τις περισσότερες φορές περνάει ο παπάς κι αφήνει καρτούλα για να ξέρουμε ότι πέρασε, αν απουσιάζουμε. Βέβαια, δεν περνάει πάντα ανήμερα, περιμένουμε μέχρι και 3-4 ημέρες μετά τη Μεγάλη Μέρα από πολύ νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, ναι, κάποτε και 9 το βράδυ.
Δε μου λες, τι καλά μάς μαγειρεύεις σήμερα;;
Χαίρομαι πάντα τις λιχουδιές σου, μολονότι τα περισσότερα είναι για μένα...απαγορευμένοι καρποί...

φιλιά πολλά από Μελβούρνη,
δ.μ.τ.