Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Το θεατρικό έργο "Ο Βασιλικός" του Αντωνίου Μάτεσι στο Μπανάτο του 1981


Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από μια παλιά -προ δεκαετιών- λαϊκή παράσταση, τις οποίες φέρνουμε στην δημοσιότητα χάριν των φίλων του πολυπεριοδικού μας.

        Είναι Κυριακή των Βαΐων απομεσήμερο, 14 Απριλίου του 1981. Είμαστε στο πλάτωμα της εκκλησίας της Φανερωμένης, στο χωριό Μπανάτο της Ζακύνθου και ανεβαίνει από τους ερασιτέχνες και φιλοπρόοδους χωριανούς ένα πολυσήμαντο θεατρικό έργο της Νεοελληνικής Γραμματείας, Ο Βασιλικός του μεγάλου Ζακυνθίου Αντωνίου Μάτεσι. Ένα δύσκολο πράγματι εγχείρημα, που όμως στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, με την πρωτοβουλία, επιμονή και διδασκαλία του συγχωριανού εκπαιδευτικού Νίκου Ζήβα, πάντα πρωτοπόρου σε δράσεις ανάδειξης του λαϊκού μας πολιτισμού και όχι μόνον.

        Ανασύρουμε, λοιπόν, μπανατιώτικες φωτοστιγμές πολλών πια χρόνων πριν και Σάς καλούμε να λάβετε μέρος κι εσείς στην όμορφη αυτή παράστασή μας.









Το έργο Ο Βασιλικός εντάσσεται στα αρχαιότερα ρεαλιστικά δράματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, γραμμένος το 1829. Ο ίδιος ο συγγραφέας του το χαρακτηρίζει "ιστορικόν δράμα". Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για πολιτικό θέατρο συμβολικό στο γενικό του πλαίσιο, αν και με ρεαλιστικά ειδικότερα στοιχεία. Χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωμένη και πειστική διαγραφή των κύριων χαρακτήρων, την ιδεολογική και διαλεκτική συνέπεια και φλόγα. Η περιγραφή της καθημερινότητας και των τοπικών ιδιομορφιών δεν αποτελεί ποτέ σκοπό, αλλά χρησιμεύει ως ουσιώδης μοχλός περιγραφής και εξέλιξης προσώπων, ιδεών και γεγονότων.

2 σχόλια:

  1. Απίστευτες εικόνες, μοναδικές, ταξιδιάρικες..

    Ήξερα πως τέτοια περασμένη ώρα μόνο εδώ θα ξέφευγε πραγματικά και ουσιαστικά το μυαλό από τον Κικέρωνα, τον Οβίδιο και τους άλλους Λατίνους που -με τη βία- στροβιλίζονται στο κεφάλι μου..

    την Καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό!!!!!
    Αναρωτιέμαι πού και πώς να βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί οι συντελεστές της τόσο πετυχημένης Ομιλίας, αν γνωρίζουν για το σάιτ και την ανάρτηση σου αγαπητέ π.Παναγιώτη και τι σχόλια θα έκαναν οι ίδιοι σήμερα αν είχαν πρόσβαση ή ενημέρωση!
    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούγαμε τις απόψεις τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.