e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αναστηλώνοντας τις Εικόνες σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, επί τη Κυριακή της Ορθοδοξίας, εορτάσαμε σήμερα στην Ενορία μας και μάλιστα στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου την Αναστήλωση των Αγίων Εικόνων. Στο κέντρο της εκκλησίας δέσποζε η εφέστια και περίπυστη Εικόνα της Βρεφοκρατούσας ως σημείο αναφοράς του εορτασμού! "Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ..." 

Μετά το Κοινωνικό ακολούθησε η λιτάνευση των Εικονισμάτων, κατά την τάξη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.

Στάση πρώτη: "Των την ένσαρκον του Θεού Λόγου παρουσίαν, λόγω, στόματι, καρδία και νω, γραφή τε και εικόσιν ομολογούντων, αιωνία η μνήμη"!

Στάση δεύτερη: "Οι προφήται ως είδον, οι απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν, η χάρις ως έλαμψεν, η αλήθεια ως αποδέδεικται, το ψεύδος ως απελήλαται, η σοφία ως επαρρησιάσατο, ο Χριστός ως εβράβευσεν -ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν..."



Στάση τρίτη: "... τοις υπέρ ευσεβείας μέχρι θανάτου άθλοις τε και αγωνίσμασι και διδασκαλίαις παιδαγωγείσθαί τε  και κρατύνεσθαι Θεόν εκλιπαρούντες και μιμητάς της ενθέου αυτών πολιτείας μέχρι τέλους αναδείκνυσθαι εκδυσωπούντες, αξιωθείημεν των εξαιτουμένων..."



"Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών, συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος"!!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π. Παναγιώτη, χρόνια πολλά για τη σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας!
Να έχουμε την ευχή όλων εκείνων που αγωνίσθηκαν -μέχρις αίματος μερικοί- να κρατήσουν τἰς Αποστολικές παραδόσεις. Εμείς σήμερα, ας προσπαθήσουμε να "αναστηλώσουμε" τις πεσμένες στα πάθη και την άγνοια ορατές εικόνες των ανθρώπων. Όλα τα υπόλοιπα απλώς βοηθούν σε αυτό το σκοπό. Εύχεσθαι. Ο συλλειτουργός σου π.Δανιήλ.

P. Kapodistrias είπε...

Φίλτατε π. Δανιήλ,

Γένοιτο κατά το ρήμα σου! μακάρι να αξιωνόμαστε της ορθής αναστηλώσεως του κατ' εικόνα μας!

Εύχεσθε!!!

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή!

Δόξα τῷ Θεῷ, μὲ τὴν ἀγάπη τῶν Ἁγίων Μητέρων καὶ Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας ἀναστηλώθηκαν οἱ Ἅγιες Εἰκόνες. Μὲ τὶς εὐχές τους καὶ μὲ τὴ δική μας προσπάθεια ἂς ἀναστηλωθοῦμε καὶ μεῖς οἱ ζωντανὲς εἰκόνες Του.

Εἰς πολλὰ ἔτη!

π. Γεράσιμος - Grenoble είπε...

Χρόνια πολλά, Γέροντά μου, για τη σημερινή Γιορτή.
Είθε ο Άγιος Θεός να μας δίνει δύναμη, στον αγώνα τούτον της ζωής, για να έχουμε πάντα αναστηλωμένο αυτό που Εκείνος μας έδωσε να φέρουμε, το κατ΄ εικόνα Του!