e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αγγέλου Γκούνη, «Νεανικές αναζητήσεις – Υπεύθυνες θέσεις»

Λάβαμε προ καιρού από τις Εκδόσεις του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος το νέο, με μοντέρνα άποψη τυπωμένο, βιβλίο του θεολόγου Αγγέλου Γκούνη, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο: «Νεανικές αναζητήσεις – Υπεύθυνες θέσεις» (Λευκάδα 2010).

Στις 268 σελίδες τού ανά χείρας βιβλίου, που -σημειωτέον- απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνον στα παιδιά ή τους εφήβους, έχουν αποτυπωθεί πολύ ενδιαφέρουσες (παιδαγωγικά άρτιες) συζητήσεις με νέους, που αφορούν σε διαχρονικούς ή επίκαιρους προβληματισμούς, όπως οι δοκιμασίες, ο θάνατος και η αιώνια ζωή, η αστρολογία, η μαντεία, το ωροσκόπιο, οι διαφυλικές σχέσεις, η υπομονή, η χριστιανική ελπίδα, η συμπεριφορά μας σε πιστούς άλλων θρησκειών κ.ά.

Οι εν λόγω συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με κατασκηνωτές στις Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Λευκάδος «Η Φανερωμένη» τις βραδινές ώρες, λίγο πριν τη νυχτερινή ανάπαυση, μέσα στην ομορφιά του επτανησιακού τοπίου και χαρακτηρίζονται από την διάθεση αγαθής και σεβαστικής προσέγγισης των νέων ανθρώπων, με ανιδιοτέλεια και καθαρότητα σκέψης.

Αξίζει ν' αναφέρουμε την εκτίμηση του Σεβ. Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, η οποία ως Πρόλογος προτάσσεται στην έκδοση:

«Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα πάψει να ψάχνει για την αλήθεια. Η έμφυτη αυτή τάση τού κληροδοτήθηκε από την προπτωτική κατάσταση και διακατέχει ολόκληρη την ψυχοσωματική του υπόσταση.

Η γνώση της Αλήθειας - Χριστός που προσφέρει η Εκκλησία, ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε φθαρτό δεσμό και τον συνδέει με τον ουράνιο Πατέρα του. "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" (Ιω. 8.32).

Στη σημερινή εποχή έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που η Εκκλησία χρησιμοποιεί για να προσφέρει την αλήθεια. Ιδιαιτέρως ο τρόπος προσέγγισης των νέων θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά. Οι νέοι μας αισθάνονται προδομένοι. Είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη ψάχνουν κι εμείς θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν τον σωστό προσανατολισμό τους.

Αν ο Κύριός μας δεν σκέφτηκε καθόλου τη μεγαλειότητα της Θείας Φύσης Του και έγινε άνθρωπος, πεθαίνοντας για μας και αν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ομολογεί ότι: "τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω" (Α΄ Κορ. 9,22) ακολουθώντας τό παράδειγμα του Χριστού μας, πώς θα πρέπει εμείς να προσεγγίσουμε τους νέους δείχνοντάς τους το δρόμο Του;

Τέτοιους προβληματισμούς ποιμαντικής ευθύνης αποπνέουν και τα θέματα που αναλύει μέσα στο βιβλίο του ο κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος, επίλεκτο στέλεχος των Κατασκηνώσεών μας. Μέσα σ’ αυτό καταθέτει την ψυχή του και τη ζωή του ολόκληρη, την οποία έχει συνδέσει ουσιαστικά με τον Χριστό και την προσφορά του σωτήριου μηνύματός Του στους νέους.

Ο λόγος του, μεστός. Τα θέματά του, επίκαιρα. Οι σκέψεις του, θεολογικές. Η συμβολή του στη διακονία της κατήχησης, πολύτιμη. Το βιβλίο του -όπως και ο ίδιος μας αναφέρει- αποτελεί καρπό συζητήσεων στην Κατασκήνωσή μας. Εμπειρίες ετών που με αφορμή τον προβληματισμό των παιδιών μας μπόρεσε να συστηματοποιήσει και να μας τις προσφέρει, για να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί. Γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε πολύ.

Ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει τον αγώνα του μέσα από την Κατασκήνωσή μας, με περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη έμπνευση και ενθουσιασμό προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: