e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Νικηφόρο Δεδούση

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, άξιος κληρικός τής Λευκάδας και έγκριτος ιστοριοδίφης τής ωραίας αυτής νήσου, βραβευμένος μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών, γράφει ακατάπαυστα και διαρκώς: από πολυθεματικά κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας και αυτοσυνειδησίας έως αξιόπιστες γραφές για την εκκλησιαστική ιστορία των Λευκαδίων. 

Αυτή τη φορά μάς απέστειλε, τιμής ένεκεν, το νέο πόνημά του, το οποίο αφορά σε μια σύγχρονη φωτεινή εκκλησιαστική μορφή, δηλαδή τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κυρό Νικηφόρο (1918-2008), πέντε ακριβώς χρόνια μετά την εκδημία του. Το βιβλίο τιτλοφορείται "π. Νικηφόρος Δεδούσης, ο Ιεράρχης τής θυσιαστικής ευθύνης" και κυκλοφορήθηκε αυτές τις ημέρες (2013) από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, με 372 σελίδες. Το έργο προλογίζει θερμά ο άξιος διάδοχός του Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος και πλουτίζεται εντέλει με πλουσιότατο φωτογραφικό παράρτημα από την μακρά ζωή τού τιμώμενου Ιεράρχη. 

Μια ολόκληρη ζωή, αφιερωμένη στο Εκκλησιαστικό Γεγονός, αποτυπώνεται βήμα-βήμα στον ανά χείρας τόμο. Ο φιλίστορας αναγνώστης θα παρακολουθήσει τον Νικόλαο Δεδούση τού Παναγιώτη και τής Ευαγγελίας, από την Καλαμάτα, να γεννιέται και αυξαίνει στην ελληνική επαρχία τού πρώτου μισού τού Εικοστού Αιώνα (κοσμογονικού, θα τολμούσαμε να πούμε), τον ακολουθούμε ως ιεροκήρυκα Νικηφόρο μεταξύ των πέτρινων χρόνων 1947-1958 και ύστερα ως Μητροπολίτη των νήσων Λευκάδας και Ιθάκης  από το 1968 έως τον Γενάρη τού 2008. Μια ολόκληρη ζωή δοσμένη στον λαό τού Θεού, δηλαδή στον ίδιο τον Θεό! 

Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, πολύ κοντινός συνεργάτης του επί μία ολόκληρη τριακονταετία, αποτιμώντας την φυσιογνωμία τού Γέροντά του, τον χαρακτηρίζει: 
1. Άνθρωπο υψηλού, εκκλησιαστικού φρονήματος - ιερής ανησυχίας και πνευματικής αγωνίας. 
2. Κληρικό των εκκλησιαστικών χαρακωμάτων, του μέτρου και των ορίων.
3. Επίσκοπο θυσιαστικής ευθύνης και ευθυνοφόρου προοπτικής. 
4. Ποιμένα τού "Εμείς" και όχι του "Εγώ".

Αφού ευχηθούμε να είναι αιωνία η μνήμη τού μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου, ευχαριστούμε τον παναγαπητό συναδελφό π. Γεράσιμο Ζαμπέλη για την ευγενική προσφορά τού κόπου του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: