e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η Πάπισσα Ιωάννα και ο σκουράτζος

Γράφει η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά από τη Μελβούρνη

Σαν το τραγούδι «γι’ αλλού κινήσαμε, γι’ αλλού κι αλλού η ζωή μάς πάει», ε, κάπως έτσι ξεστρατίζει κι ο νους μου. Άλλο είχα προγραμματίσει να μοιραστώ μαζί σας, κι αλλού η θύμηση με πήγε!
Έλα όμως που τσίγκλησαν τη μνήμη τα πρόσφατα γεγονότα με τις ανατροπές στην πρωτοκαθεδρία της Καθολικής Εκκλησίας! Μπορείς να μείνεις αδιάφορος κι ασυγκίνητος σε όλα τα ευτράπελα και όχι μόνο που λέχθηκαν και γράφτηκαν  μέχρι που να βγει λευκός καπνός από την άγια τσιμινιέρα; Όχι βέβαια. 
Έτσι, λοιπόν, η θύμηση με έφερε, ως συνήθως, πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι καταστρεπτικοί σεισμοί δεν άφησαν λίθο επί λίθου στο Νησί το πολυαγαπημένο... και η 40μερη πυρκαγιά που ακολούθησε, ήλθε να ολοκληρώσει την ανεπανόρθωτη, την τραγική καταστροφή!
Δε θυμάμαι αν ήταν την πρώτη ή τη δεύτερη χρονιά που μέναμε σε σκηνές στην Μπόχαλη, στου Λάτα το περιβόλι, που αργότερα έγινε σύζυγος της αδελφής μου. Μέναμε πολλές οικογένειες μαζί, συνοικισμός ολόκληρος. Όπως και αλλού γράφω, μία-δυο οικογένειες στην κάθε σκηνή, ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας, κοντά-κοντά οι σκηνές για λόγους σιγουριάς κι ασφάλειας κι όπου κάθε οικογένεια είχε διαλέξει από ένα δέντρο, πορτοκαλιά ή λεμονιά, που η νοικοκυρά τη διακοσμούσε με ό,τι κατσαρολικά, μπρίκια κι άλλα κουζινικά σκεύη, άλλα κουτσά, άλλα στραβά,  μπόρεσε να διασώσει από τα ερείπια του σπιτιού της. Πολύ γραφικό κι όμορφο θέαμα, όντως!
Η μόνη μας ψυχαγωγία, να μαζευόμαστε όλοι μόλις νύχτωνε στην... πλατεία του συνοικισμού, δηλαδή κάπου στη μέση που υπήρχε ένα μικρό ξάγναντο, και να περνάμε ευχάριστα τις ώρες μέχρι να πάμε για ύπνο, σκαρώνοντας οι μεγάλοι αθώες και καλοπροαίρετες μάντσιες ο ένας στον άλλον, λέγοντας διάφορα ανέκδοτα (θυμάμαι πολλά από αυτά ήταν γύρω από τις θυμοσοφίες και τα παθήματα του Χότζα), καθώς και με διάβασμα.
Τι εννοώ, όταν σκοτείνιαζε για καλά κι ανάβαμε λύχνους και λάμπες πετρελαίου, όλα κρεμασμένα ή τοποθετημένα επιδέξια πάνω στο δέντρο, συγκεντρωνόμαστε μικροί-μεγάλοι και καθισμένοι σε σκαμνάκια αν υπήρχαν,  κορμούς δέντρων κι εμείς τα παιδιά κατάχαμα ή σκαρφαλωμένα στα χαμόκλαδα, όπου ο αναγνώστης της βραδιάς, (άλλαζαν κάθε βράδυ, με κυριότερους το Γιάγκο Λάτα και τον παπάκη μου),  διάβαζε κάμποσα κεφάλαια από βιβλία λογοτεχνίας, εκείνα που διασώθηκαν από βιβλιοθήκες, όπως του παπάκη μου, του Λάτα και άλλων.   
Γιατί ο Ζακυνθινός, αγαπούσε πάντα τα γράμματα, κάτω κι από τις πιο αντίξοες συνθήκες και τότε διαβάζαμε πολύ μικροί-μεγάλοι! Κάτι που πολύ φοβάμαι, δε συνηθιέται και τόσο στις μέρες μας... Προσωπικά, από πολύ μικρή ηλικία ο παπάς, άγιο το χώμα που τον σκεπάζει, μου είχε κάνει πλύση εγκεφάλου για το ότι ο σωστός άνθρωπος πρέπει να διαβάζει τουλάχιστον πενήντα σελίδες την ημέρα, συνήθεια που διατήρησα μέχρι σήμερα και την πέρασα και στα παιδιά μου!
Καλοκαιράκι λοιπόν στο περιβόλι, μόλις νύχτωσε, συγκεντρώθηκε η ομήγυρη γύρω από το Γιάγκο, που διάβαζε εκείνο το βράδυ και συνεπαρμένοι μικροί-μεγάλοι στην κυριολεξία κρεμόμαστε από τα χείλη του γιατί διάβαζε την Πάπισσα Ιωάννα κι είχε φτάσει σε άκρως ενδιαφέρον κεφάλαιο!  Εκεί που αποκαλύπτεται ότι ο νέο-εκλεγείς  Πάπας ήταν γένους... θηλυκού(!).  Ήταν τόση η προσήλωσή μας που κανείς δεν πήρε χαμπάρι πως είχε περάσει πολύ η ώρα και δεν είχαμε φάει ακόμα το πενιχρό βραδινό μας.
Κάποια στιγμή έδωσε το έναυσμα ο παπάκης μου για διακοπή της ανάγνωσης και κάπως μουδιασμένα και δισταχτικά, επηρεασμένοι όλοι από την καταπληκτική ιστορία που ακούγαμε από την εκφραστική ανάγνωση του Γιάγκου, ακούσαμε τον παπά που είχε σηκωθεί πρώτος και πήγε στο φανάρι (είδος ντουλαπιού τροφίμων που στα τοιχώματα είχε λεπτή κρισάρα, ώστε να μην μπαίνουν μεν ζωύφια μέσα,  να αερίζονται δε τα τρόφιμα  και το οποίο το κρεμούσαν οι νοικοκυρές κάπου ψηλά ώστε να μην το φτάνουν και κάνουν... επιθέσεις οι γάτες και σε σκιερό και δροσερό μέρος ώστε να μη χαλάνε τα τρόφιμα), να ωρύεται και να απειλεί θεούς και δαίμονες. Τρέχουμε όλοι αλαφιασμένοι και, ανάμεσα στις φωνές και στον πανζουλισμό που επικρατούσε, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, τρομοκρατημένα εμείς τα παιδιά και η παπαδιά ότι κάτι έπαθε ο πατέρας μας!!!
Δε θυμάμαι ποιος/ά κατάφερε να κατευνάσει τον παπά και να μάθει το... τραγικό συμβάν! Ένας γάτος από τους πολλούς αδέσποτους που γυρνούσαν γύρω, είχε καταφέρει να ανοίξει το φανάρι και να βουτήξει ...ολόκληρο σκουράτζο που ο παπάς προόριζε για βραδινό αφού τον έψηνε σε εφημερίδες, όπως γινόταν τότε, όταν όλοι εμείς αφοσιωμένοι στη... Πάπισσα, (που να πάρει την Πάπισσα και το σόι της),  ούτε που πήραμε χαμπάρι τι γινόταν πλάι μας!!! 
Το τι γέλιο ακολούθησε δεν περιγράφεται. Ο καλοκάγαθος παπάς, ξερός και κείνος από τα γέλια τα ‘βαλε με το Γιάγκο, αφού οπωσδήποτε μόνο ο δικός του γάτος ο κακός που τον είχε κακομάθει και του είχε δώσει πολλά θάρρητα θα είχε κάνει τη ζημιά, γιατί τα άλλα γατιά ούτε που θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο!!!
Εκεί που το είχαμε ξεφωνίσει όλοι από τα πολλά γέλια και τα σχόλια, παίρνει πολύ σοβαρό ύφος ο παπάς, επιβάλλει την τάξη  και κάνει βαριές δηλώσεις:
- Για να αθωωθεί ο γάτος του Γιάγκου, ας βγει επιτροπή εδώ και τώρα, που θα πιάσει όλα τα γατιά, θα τους ανοίγει το στόμα σε ένα-ένα και θα το μυρίζει να δει ποιο βρομάει σκουράτζο!!! Όταν βρεθεί ο ένοχος, θα παρουσιασθεί ενώπιον όλης της ομήγυρης, θα του απαγγελθεί η βαριά κατηγορία και η πλειοψηφία με ανάταση του χεριού θα ψηφίσει για την τιμωρία!!!
Ο αείμνηστος παπάκης μου, είχε μοναδικό τρόπο να σκαρώνει μάντσιες  και έτσι, που μέχρι να καταλάβεις ότι δε σοβαρολογεί, είχες προβληματιστεί στ’ αλήθεια!!!
Περιττό φυσικά να σας περιγράψω το τι επακολούθησε όταν κάποια στιγμή δεν άντεξε ούτε ο ίδιος και ξέσπασε σε τέτοια γέλια που για πολλή ώρα αντηχούσε η Μπόχαλη από τα υστερικά γέλια όλων μας!!!
Άπειρες φορές στη διάρκεια της ζωής του τού θυμίζαμε εκείνη την αξέχαστη βραδιά...
Μετέπειτα, όταν Εκείνος έφυγε, εμείς τα παιδιά του, ιδιαίτερα εγώ και η αδελφή μου που είμαστε μεγαλύτερες, γιατί ο αδελφός μου ήταν μικρός για να θυμάται, αναφερόμαστε σε κείνο το αλησμόνητο περιστατικό ευλογώντας την Πάπισσα Ιωάννα που έγινε, άθελά της, αφορμή για μια τόσο όμορφη θύμηση!!!!
Με την αγάπη μου σε όλους,
δ.μ.τ.

7 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Ω ! Διονυσία,τι όμορφη ανάμνηση!
Γέλασα και εγώ με την ψυχή μου,νασαι πάντα καλά!και θα έχω υπόψει μου,την ιδέα του Μακαριστού πατέρα σου,όταν οι γάτες της φιλενάδας μου της Όλγας της ξαναπάρουν το ψάρι από τον νεροχύτη!!!!για να βρώ την ένοχη!!!να μη τις βάζουμε όλες σε ένα σακούλι!!!!

Και που ακριβώς ήταν το περιβόλι του Λάτα?Υπάρχει ακόμη?

annatsoukalakoufou είπε...

Η αφηγηματικότητά σου μας σκλαβώνει κάθε φορά Διονυσία μου. Εύχομαι υγεία και δύναμη πάντα να μας φτιάχνεις την διάθεση και να πλουτίζεις το έργο σου. Με αγάπη. ΄Αννα Τσουκαλά Κουφού.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου...βλέπεις στο σεντούκι της μνήμης όλων μας υπάρχει μπόλικο πράγμα! Μόνο που καμιά φορά χρειάζεται...τσίγκλισμα για να βγει στην επιφάνεια...Να είσαι καλά γλυκιά μου πάντα, σ΄ ευχαριστώ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άννα μου, σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!!!Υγεία και χαρά να έχεις πάντα να μας χαρίζεις τα ωραία στολίδια της δικής σου, ποιητικής πέννας!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο γραπτό ,ολοζώντανο ,γλαφυρό!Όπως πάντα τα γραφτά σου ξυπνούν αναμνήσεις από την δική μου ζωή Διονυσσία μου.Είταν το καλοκαίρι το 1969 που έγινε ο σεισμός στην Θεσσαλονίκη την πόλη μου,κατασκηνώσαμε σε 2 μικρά αντίσκηνα μεσα στην αυλή του σπιτιού μας(στο ένα τα παιδιά μου και στο άλλο ο σύζυγός μου και εγώ).Είχαμε μια ροδιά μεγαλούτσικη και κάτω απο αυτήν έστησα την κουζίνα μου.Έβαλα ενα τραπεζάκι με την πετρογκάζ επάνω και απο κάτω την μποτίλια της.Δίπλα ένα ντουλάπι με όλα τα απαραίτητα για το μαγείρεμα καθώς και οτι τρόφιμο χρειαζόμουν.Παρακεί η βρυσούλα που έκανε χρέη νεροχύτη και γύρω τα λουλούδια μου όλα ανθισμένα.Χρωματιστά τα αντίσκημα γαλάζιο το ένα,πράσινο το άλλο στερεωμένα μέσα στο γκαζόν,οι ακακίες καταπράσινες τα τριαντάφυλλα επίσης ανθισμένα,είχε μια εικόνα η αυλή μου διακοπών,καιόχι σεισμού! Οσοι περνούσαν λέγανε :εδώ παραθερίζετε δεν είστε σεισμοπληκτοι! Τα βραδάκια βάζαμε μπαλαντέζες με φώς και περνούσαμε μια χαρά ! Κουνούσε ο εγκέλαδος αλλά φόβο δεν είχαμε γιατί είταν χαμηλά τα σπίτια και αρκετά γερά ,επίσης εμείς στρωματσάδα στα αντίσκηνα! Μιλούσαμε το βράδυ όλοι μαζί ,συζήτηση κάναμε ανάμεσα στα αντίσκηνα,είχαμε και κάποιους που ροχάλιζαν και δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε όταν κουραζώμασταν! Αλλά ήρθαμε πιό κοντά ο ένας στον άλλον μέσα στις αυλές και τα αντίσκηνα! Όμορφα πέρασε εκείνο το καλοκαίρι και εσύ τώρα μου το θύμησες Διονυσσία μου! Να είσαι καλά και πάντα να μας γράφεις τις αναμνήσεις σου!

Ανώνυμος είπε...

Ειρήνη μου, γιατί σίγουρα...εσύ είσαι(!), μολονότι η αιτία για τον ξεσπιτωμό μας δεν ήταν ευχάριστη, ιδιαίτερα για εμάς στη Ζάκυνθο, εντούτης, ήταν όντως όμορφα τότε, ακριβώς ο κοινός κίνδυνος μας έφερε όλους πιο κοντά και μας έκανε πιο..άνθρώπινους!!!! Γιατί μόνο σε τέτοιες στγμές αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτά που τελικά αξίζουν στη ζωή!!!! Να είσαι καλά πάντα Ειρήνη μου!!!

Ανώνυμος είπε...

...από βιασύνη, Ειρήνη μου, δεν υπέγραψα κι εγώ...
δ.μ.τ.