e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Κτήτορες της Μονής Πεντέλης

































του Σπύρου Παπαγεωργίου

Μέσα σε κλίμα λαμπρότητος πανηγύρισε η Ιερά Μονή Πεντέλης την μνήμη των κτητόρων και του πρώτου ηγουμένου της, Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Ευρίπου, όπου σώζεται η Τίμια Κάρα του στην Μονή.

Το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Μονής, Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και εν συνεχεία το κτητορικό μνημόσυνο για τους προαπελθόντες πατέρες και αδελφούς της Μονής.

Σήμερα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μαραθώνος κ. Μελίτωνος και Θερμοπυλών κ. Ιωάννου.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια (16 Αυγούστου 1976), χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Μονή Πεντέλης, αναφέρθηκε στην φράση της ευαγγελικής περικοπής "ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι' ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται". "Είναι η νέα ευκαιρία που δίνει ο Χριστός μας, στον άνθρωπο για σωτηρία. Καλεί τον κόσμο να περάσει την θύρα αυτή και να επιστρέψει. Εκατομμύρια δέχθηκαν την πρόσκληση. Ένας από αυτούς και ο Άγιος Τιμόθεος. Μας καλεί και πάλι ο Ιησούς σε μια περίοδο κρίσεως να περάσουμε την θύρα του. Μπορούμε και με λιγότερα και με δυσκολίες να αντέξουμε, όπως άλλωστε οι Άγιοι της Εκκλησίας. Εύχομαι με τις πρεσβείες της Παναγίας Θεοτόκου και του Αγίου Τιμοθέου, να βρούμε τη δύναμη να έρθουμε στο δρόμο της επιστροφής. Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή και η πρόσκληση πάντα επίκαιρη."

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην Πανήγυρη του μοναστηριού. Τον μεν κ. Χρυσόστομο, ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής για 20 χρόνια και τον κ. Μελίτωνα για τις αδελφικές σχέσεις με την Μονή, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που εχρημάτισε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: