e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Στον Άι Λουκά της Κουκουναρίας Μπανάτου






















Με την ευκαιρία της σημερινής μνήμης του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, αναφερόμαστε σ' ένα μικρό ξωκλήσι του γραφικού συνοικισμού της Κουκουναρίας Μπανάτου, το οποίο σήμερα πανηγυρίζει. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο εν λόγω συνοικισμός αποτελεί την δεύτερη ενορία του Μπανάτου, με δικό της Εφημέριο

Εκεί, λοιπόν, υφίσταται ένα μικρό και ταπεινό ναΰδριο επ' ονόματι του Άι Λουκά ή "Άι Λουκός" (κατά την προσφιλή ζακυνθινή έκφραση), που ανήκει ιδιοκτησιακά στην ευλαβή Οικογένεια Κουρτέση. Το εσωτερικό του κοσμείται από ένα περίτεχνο -ζακυνθινής ξυλογλυπτικής- τέμπλο, με αξιομνημόνευτες δεσποτικές εικόνες. Το τέμπλο όμως, εξαιτίας του ότι ο ναός είναι χαμηλοτάβανος, διαθέτει μόνον το πρώτο επίπεδό του, δίχως δηλαδή τα διαζώματα και το δωδεκάορτο πάνω από τις δεσποτικές εικόνες, όπως μπορείτε να διακρίνετε στην 2η φωτογραφία ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: