e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο Πατριάρχης ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

  Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2013, 7.30 το βράδυ  

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του εν Θεσσαλονίκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακήρυξε απόψε -άξια δίκαια- το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Επίτιμο Διδάκτορά του. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που -σημειωτέον- πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ακολούθησε την εξής σειρά: 
• Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Αθ. Χατζηδημητρίου.
• Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Δημητρίου Κυρκιλή.
• Έπαινος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Δημήτριο Κυρκιλή.
• Αναγόρευση του Τιμωμένου.


Μετά την ανάγνωση των επίσημων κειμένων της ανακήρυξης από τους ανωτέρω καθ' ύλην υπεύθυνους του Πανεπιστημίου, τον λόγο έλαβε -κατά το έθος- ο λαβών την επιτιμία Πατριάρχης, ο οποίος, με τη γνωστή εμβρίθεια και πειθώ του λόγου του ανέπτυξε τον βίο, την πολιτεία και την προσφορά των δύο ιεραποστόλων γόνων της Θεσσαλονίκης και αυταδέλφων, των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων.

Ο Ομιλητής επέμεινε κυρίως στο πολυσήμαντο έργο της διάδοσης του ευαγγελικού λόγου στο βορρά και στην προσφορά στους λαούς αυτούς νέας γραφής. Τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με τα οποία εκοσμούντο οι δύο Φωτιστές ήταν η διάθεση διαλόγου και η πειθώ του λόγου τους. Οι δύο αδελφοί παρήγαγαν έργο τόσο σπουδαίο και καταλυτικό μη ελθόντες σε σύγκρουση ούτε με τον Πάπα, που τότε επηρέαζε τη Μοραβία και Πανονία, μήτε με τις λατρευτικές παραδόσεις των τόπων, όπου ευαγγελίστηκαν Χριστό. Ακόμη και η διαφορά ως προς το δόγμα της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος δεν στάθηκε ικανή για μη επικοινωνία με τους Δυτικούς.








Την εμπνευσμένη Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά την ανωτέρω ανακήρυξή του, δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να την αναγνώσετε, κάνοντας απλώς ένα κλικ ΕΔΩ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: