e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Δυο προσεισμικές φωτογραφίες από τη Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου


Ό,τι προέρχεται από την προσεισμική Ζάκυνθο μάς συγκινεί και μάς κατανύγει. Τα συναισθήματα καθίστανται εντονότερα, όταν κάτι προέρχεται από την παλιά Ζάκυνθο κι έχει συνάμα σχέση με τον Άγιο Διονύσιο, τον προστάτη μας! 

Σήμερα, στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου για τον Άγιό μας, δημοσιεύουμε δυο άγνωστες ή δυσεύρετες φωτογραφίες από προσεισμικές λιτανείες του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, έναν μόλις χρόνο πριν τον Μεγάλο Χαμό του '53. 

Στην πρώτη, μόλις έχει αρχίσει η λιτανεία του Αυγούστου 1952, και στην δεύτερη, το Λείψανο διαβαίνει μες από τα υπέροχα κτίρια της αλλοτινής πόλης μας, της οριστικά αφανισμένης, τον Δεκέμβριο του 1952. Κάποιοι από τους αναγνώστες μας θα αναγνωρίσουν ασφαλώς κάποια πρόσωπα. Εμείς, και στην πρώτη και στη δεύτερη φωτογραφία, αναγνωρίζουμε τον τελετάρχη ιερέα, τον προΕφημέριο του Μπανάτου, μακαριστό Πρωθιερέα Χαράλαμπο Κοντονή ή παπα-Κουμπούρα, περί του οποίου μπορείτε να ξαναδιαβάσετε ΕΔΩ! Σ' εκείνη την δημοσίευση θα βρείτε μιαν επιπλέον άγνωστη φωτογραφία από άλλη παρόμοια προσεισμική χειμωνιάτικη λιτανεία, με τον ίδιο τελετάρχη! 

1 σχόλιο:

Γιώργος Γαστεράτος Λευκίμμη Κέρκυρα είπε...

Πράγματι, με μεγάλη θλίψη κάθε επτανήσιος αντικρύζει φωτογραφίες της προσεισμικής Ζακύνθου, που συνιστούσε ένα μοναδικό σκηνικό που, δυστυχώς, χάθηκε για πάντα και στη θέση του ανεγέρθηκαν ανάξια λόγου κτίσματα που αντικατοπτρίζουν την μιζέρια της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Ευτυχώς που αυτή η εικόνα σώζεται ακόμη στην Κέρκυρα, την άλλη Ζάκυνθο, θα έλεγα εγώ, και μας θυμίζει τα περασμένα μας μεγαλεία. Επίσης, αυτό είναι έντονο και στα χωριά της Κέρκυρας, όπου το σκηνικό, μέσα στην καταπράσινη βλάστηση, είναι υπέροχο, όπως στη Λευκίμμη, την νότια κωμόπολη του νησιού μας με 4.500 κατοίκους περίπου. Εκεί πλείστα όσα στοιχεία θυμίζουν την προσεισμική Ζάκυνθο: Επτανησιακά κτήρια, "απαλάτια", ναοί, με καμπαναριά οξυκόρυφα ή πλακέ και με "ουρανίες", "μπούσουλες", "σκόλες" (τα δικά σας "καπίτουλα"), "ντεπόζιτα" (προσκυνητάρια-αλτάρια) και "ταμπερνάκουλα".
Επομένως, κάθε προσπάθεια διάσωσης της επτανησιακής μας πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνον επαινετή αλλά και επιβεβλημένη. Στο πλαίσιο, άλλωστε, αυτής της προσπάθειας δόθηκε στις 08-12-2013 συναυλία, με καντάδες, άριες και καντσονέτες, από τη Χορωδία Λευκίμμης Κερκύρας, την οποία εκπροσωπώ, στην αίθουσα έδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου. Ευχή όλων των παρισταμένων ήταν να ξαναέλθει η Χορωδία μας στη Ζάκυνθο για να εκτελέσει, εκτός από συναυλία, τετράφωνη λειτουργία με συνοδεία Οργάνου, το οποίο να αντηχήσει, θυμίζοντας τις βυζαντινές "δοχές", σε κάποιον ναό σας, στον Άγιο ή στη Φανερωμένη ή και στο χωριό σας ακόμη.

Σας εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα