Ιδιοκτήτης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ι. Μ. Ζακύνθου. Είναι e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου. Οι κ.κ. δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα μόνο σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, κατόπιν συνεννοήσεως και πάντως με αναφορά του συγκεκριμένου συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Η Ζάκυνθος τιμά την Μαρία την Μαγδαληνή, την πρώτη που ευαγγελίσθηκε τον Χριστό στην Ευρώπη


Καθώς η Εκκλησία των Ορθοδόξων τιμά σήμερα την Αγία Ισαπόστολο Μαρία την Μαγδαληνή, η τοπική της Ζακύνθου Εκκλησία την τιμά εξαιρετικά ως πρώτη ευαγγελισαμένη τον Χριστό στο νησί, λίγο μόλις καιρό μετά τον σταυρικό θάνατο και την Ανάστασή Του. 

Η άφιξη της Μαγδαληνής, αλλά και της Μαρίας του Κλωπά, συνέβη την παράκτια περιοχή Βρώμη των σημερινών Μαριών και Εξωχώρας. Ο δύσβατος -αλλά και ευφρόσυνος- εκείνος τόπος της ορεινής Ζακύνθου κατέστη ο πρώτος άμβωνας, όχι μονάχα της Ζακύνθου, αλλά της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Εάν αποδεχθούμε την πεποίθηση αυτήν, που διασώζει ως κόρη οφθαλμού, η Ιερά Παράδοση επί σχεδόν 2000 τώρα χρόνια, τότε ασφαλώς η Μαρία από τα Μάγδαλα -η ταλαίπωρη γυναίκα, την οποία εθεράπευσε ο Ιησούς από τις μάστιγες που την συνείχαν- αποτελεί την πρώτη ευαγγελίστρια της Ευρώπης στη χριστιανική πίστη, όπως υποστηρίξαμε παλαιότερα, πολύ πριν ο Απόστολος Παύλος ξεκινήσει τις περιοδείες του (π.χ. για Φιλίππους, Κόρινθο, Αθήνα, Ρώμη κλπ.).

Το Νυχθημερόν, εδώ στο Εικονοστάσιό του, αναρτά σήμερα -τιμής και προσκυνήσεως ένεκεν- το Μη μου άπτου των Μαριών Ζακύνθου, δηλαδή την εφέστια Εικόνα του χωριού των Ελατίων, όπου -κατά την Παράδοση- έδρασαν οι δύο Μαρίες εν Ζακύνθω και όπου σήμερα τελείται πανηγυρική / αρχιερατική ευχαριστιακή σύναξη!
π. Π. Κ.