e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κάθοδος στα υπόγεια ασκητήρια των αγιασμένων Μοναστών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου / Kiev Pechersk Lavra / Києво-Печерська лавра

Φωτογραφίζει, γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
















Μετά την περιήγησή μας στον κεντρικό ναό της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, τον εκκλησιασμό μας εκεί και την επίσκεψή μας στα πολλά και διάφορα Μουσεία του τεράστιου περίβολου, παίρνουμε το φροντισμένο και πλακόστρωτο μονοπάτι της καθόδου προς την πρώτη συστάδα μοναστικών κτηρίων, κάτω από τα οποία βρίσκονται τα πρώτα δαιδαλώδη σπήλαια των παλαιών και αγιασμένων Ασκητών. 

Κι ενώ οι φωτολήψεις επιτρέπονταν στην επίγεια πραγματικότητα (βλ. ανωτέρω), μόλις βρεθήκαμε στους σκοτεινούς διαδρόμους της άσκησης τόσων και τόσων οσίων, που τους φώτιζαν μονάχα κάποια ιλαρά φωτάκια κεριών, μάς απαγορεύτηκε η φωτογράφιση, γι' αυτό και δεν διαθέτουμε σχετικό υλικό. Όμως, ανασύρουμε από το YouTube σχετικές βιντεολήψεις, ούτως ώστε να συνταξιδέψετε κι εσείς μαζί μας (βλ. εδώ στο τέλος)! 

Εκείνο που πάντως χρειάζεται να σημειώσουμε εμφατικά είναι ότι καθ' όλο το μήκος των στενών και σκοτεινών διαδρόμων, που διακόπτονταν μονάχα από μικρά ανοίγματα - λιλιπούτεια παρεκκλήσια, εκτίθενται -αριστερά και δεξιά μας- αδιάφθορα Σκηνώματα αγίων, τα οποία προσκυνούνται ευλαβικά από τους περιηγητές. Και στην πρώτη περίπτωση κατακομβών και στην δεύτερη εκτίθενται συνολικά 118 αλώβητα από τον χρόνο Σκηνώματα και 61 Κάρες Αγίων των Σπηλαίων!!!


Μόλις εξερχόμαστε από τα πρώτα σπήλαια και τα υπέργεια κτήρια, προχωρούμε προς τα δεύτερα σπήλαια. Είμαστε πάντα στις όχθες του Δνείπερου Ποταμού, τον οποίον οι Έλληνες ονόμαζαν Βορυσθένη, διότι ρέει από τα βόρεια. Οι δύο τόποι των Σπηλαίων βρίσκονται σε λοφίσκους και ανάμεσά τους παρεμβάλλεται το διάσελο που δείχνει η ανωτέρω φωτογραφία μας, σήμερα κήπος! 




Ήδη ανηφορίζουμε προς τα δεύτερα Σπήλαια. Ο Μοναχός που σκουπίζει το μονοπάτι είναι βλοσυρός και απόμακρος, όπως άλλωστε άπαντες οι Μοναχοί, προς τους οποίους απευθύναμε είτε χαιρετισμό, είτε νεύμα, αν κι εμείς Κληρικοί είμαστε... Η Άννα (βλ. ανωτέρω φωτό), η 22χρονη ξεναγός μας, φοιτήτρια Οικονομικών και ανιψιά του Ηγουμένου της Μονής των Σπηλαίων Μητροπολίτου Vyshgorod και Chernobil Pavel,  εξηγεί σε κάθε περίπτωση τα δέοντα! 


Ήδη φθάνουμε στον προορισμό μας, μαζί με άλλους περιηγητές, που ακολουθούν την ίδια μ' εμάς πορεία, ενώ πίσω μας διακρίνονται οι χρυσοί τρούλοι του κεντρικού ναού και τα κτήρια των πρώτων Σπηλαίων!




Οι ανωτέρω φωτογραφίες αποδίδουν αφενός μεν τον Δνείπερο (στο βάθος), αφετέρου δε την ευρύχωρη αυλή, στο δεξιό μέρος της οποίας κατεβαίνουν οι επισκέπτες στα μικρότερης έντασης δεύτερα σπήλαια, όπου ξανά συναντάμε -ένθεν κακείθεν- αδιάφθορα Σκηνώματα ηγιασμένων μορφών του ρωσικού Μοναχισμού. Και από εδώ δεν διαθέτουμε φωτογραφίες. Περιοριζόμαστε στο βίντεο του τέλους, που προαναφέραμε.


Είναι σχεδόν μεσημέρι κι ένας καφές στο αναψυκτήριο, που βρίσκεται μπροστά μας, είναι μια πρώτης τάξεως εξέλιξη στην αφάνταστη κούραση στα χθόνια και υποχθόνια περπατήματά μας! Εξαιρετική πάντως ευλογία κι ελάφρυνση από την κόπωση της οδοιπορίας, αλλά και της 97% υγρασίας της ημέρας, θεωρούμε το ότι προσεγγίσαμε τόσα και τόσα άγια Λείψανα. Ενώπιόν τους -το κατά δύναμιν- προσευχηθήκαμε, θαυμάζοντας τον ασκητικό αγώνα τους, αλλά και διαισθανόμενοι την θεία δόξα, με την οποία τους χαρίτωσε η Θεία Χάρη!










Όπως πληροφορούμαστε, εδώ ακριβώς βρίσκεται και η κατοικία του Προκαθημένου της επίσημης Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδιμήρου, εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής των Ορθόδοξων Ουκρανών, εκείνων που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Διότι, πρέπει να θυμόμαστε ότι στη χώρα τούτη υφίσταται από το 1992 ένα σημαντικό εκκλησιαστικό Σχίσμα, με αυτόκλητο Πατριάρχη Κιέβου τον Φιλάρετο και περίπου το 10% του λαού της Ουκρανίας, δηλαδή περισσότερους από 4.000.000 ακόλουθους πιστούς!