e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Μια ακόμη συμβολή στην εκκλησιαστική ιστορία της Λευκάδας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με ικανοποίηση λάβαμε αυτές τις ημέρες το νέο πόνημα του Αρχιμανδρίτη Ιωανννικίου Γ. Ζαμπέλη (Διακόνου ακόμη τότε που δημοσιεύτηκε), με τίτλο «Οι ιεροί ναοί και Κλήρος στην ύπαιθρο της Λευκάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Σπουδή στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία με αφορμή δύο άγνωστες επιθεωρήσεις των ναών (1882, 1892)», το οποίο κυκλοφορήθηκε στην Αθήνα το 2013, ως πολυσέλιδο ανάτυπο από τον Τόμο Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ΙΒ΄ (2009-2011) 157-254.

Ο φίλος μας και λογιότατος Κληρικός της Λευκάδας π. Ιωαννίκιος, ανάμεσα στις πολυειδείς υποχρεώσεις του στη Μητρόπολη της γενέτειράς του, ανασύρει από το παρελθόν και τα αρχεία που μεταχειρίζεται μικρά λιθάρια μνήμης και συνεισφέρει το κατά δύναμιν στο οικοδόμημα της τοπικής Εκκλησίας. Τούτο αποτελεί (ή πρέπει να αποτελεί) κορυφαία δράση από πλευράς ενός εκάστου, ο οποίος έτσι θα συνεισέφερε στην αρτίωση της ιστορικής μνήμης. Δι’ αυτής της συμβολής τίποτε δε θα χανόταν! Αυτή η μεγάλη συμβολή των ιστοριοδιφών ή ερασιτεχνών ιστορικών στον τόπο!

Συγχαίρουμε από καρδίας τον πονήσαντα συν-αδελφό και ήδη αναμένουμε τους νεότερους καρπούς των συνήθως γόνιμων αναδιφήσεών του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: