e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο Χριστός είναι «προσφέρων» και «προσφερόμενος», «θύτης» και «θύμα»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 23ης Μαρτίου 2014 
Γ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)
(Εβρ. δ΄ 14 - ε΄  6)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Πάντοτε οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να έχουν Ιερείς και Αρχιερείς, για να προσφέρουν θυσίες στον Θεό, να ευλογούν και να καθοδηγούν τον λαό.
Ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη δίνει οδηγίες λεπτομερείς για την εκλογή τους, την χειροτονία, τα καθήκοντά τους, τα προσόντα και το ήθος τους.
Οι Αρχιερείς της Παλαιάς Διαθήκης κατάγονταν από την φυλή Λευΐ και πρόσφεραν ιερές θυσίες στο Ναό, τόσο για την άφεση των αμαρτιών του λαού, όσο και για τον εαυτό τους. Γιατί και αυτοί, ως άνθρωποι, ήταν αμαρτωλοί. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να βλέπουν με κατανόηση και αγάπη τα σφάλματα των άλλων και να μην τους καταδικάζουν.
Ο Χριστός, η κορωνίδα των Αρχιερέων και ο μέγιστος όλων, δεν κατάγεται από την φυλή Λευΐ. Δεν εκλέχτηκε από ανθρώπους, αλλά από τον ίδιο τον Θεό Πατέρα Του. Έχει εκ Θεού την αρχιεροσύνη μοναδική και ακατάλυτη κατά το πρότυπο του Μελχισεδέκ, ο οποίος πρόσφερε για πρώτη φορά άρτο και οίνο θυσία, όταν ο Αβραάμ επέστρεψε από νικητήρια μάχη.
Ο Μελχισεδέκ, του οποίου το όνομα σημαίνει «Βασιλιάς της Δικαιοσύνης», είναι αγενεαλόγητος και αχρονολόγητος χωρίς προγόνους και απογόνους. Αποτελεί την πιο φωτεινή φυσιογνωμία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Την ιεροσύνη την έχει απευθείας από τον Θεό και αποτελεί προάγγελο και τύπο του Κυρίου Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό ο Κύριός μας ονομάζεται «Αρχιερεύς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ». Προσφέρει τον ίδιο τον εαυτό Του τέλεια και παντοτινή θυσία για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Είναι «προσφέρων» και «προσφερόμενος», «θύτης» και «θύμα». Σ’ Αυτόν ενώθηκαν η θεία και  η ανθρώπινη φύση και χάρη σ’ Αυτόν εμείς γινόμαστε κατά χάριν θεοί και κληρονόμοι της Ουράνιας Βασιλείας. Αρκεί να προσπαθήσουμε και να το θελήσουμε ολόψυχα.
Ο Σταυρός, τον οποίο προσκυνάμε σήμερα, αποτελεί το σημείο, επί του οποίου ο Θεός δια της αυτοθυσίας Του συναντά αγαπητικά τον άνθρωπο και μάλιστα τον αποστατημένο και αμαρτωλό. Γι’ αυτό ακριβώς στρέφουμε τα μάτια του σώματος και της ψυχής μας προς το Τίμιο Ξύλο, αντλώντας δύναμη, παρηγορία και αντοχές για τον προσωπικό και συλλογικό αγώνα μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: