e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Στον απόηχο του Ακαθίστου Ύμνου 2014 στο Μαρούσι




[Από τον φίλο Νίκο Μπιάζη, αγιογράφο και ζωγράφο της Ζακύνθου, λάβαμε προ ολίγου την ανταπόκριση αυτή, που αφορά σε μια μεγαλομεγέθη και πολυπρόσωπη εικόνα της Παναγίας του Ακαθίστου, που ιστόρησε φέτος, για λογαριασμό του Καθεδρικού Ναού του Αμαρουσίου, όπου εφημερεύει, ένας εξέχων Ζακύνθιος Κληρικός, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μαρούδας. Από την θέση αυτή συγχαίρουμε τόσο τον καλλιτέχνη για τον κόπο των χειρών του, όσο και τον αγαπητότατο π. Χρήστο για την πρωτοβουλία].








π. Παναγιώτη καλησπέρα! 

Σου στέλνω κάποιες φωτογραφίες από τον Ακάθιστο Ύμνο που εψάλη χθες στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου, για να τις αναρτήσεις (αν θέλεις) στο ″Νυχθημερόν″. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να έχω περισσότερες και καλύτερες λόγω του ότι η εκκλησία ήταν κατάμεστη.

Από τους Α΄ Χαιρετισμούς (7 Μαρτίου) στον Ι. Καθ. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου ευρίσκεται η εικόνα που σου έδειξα (στο κινητό μου) και που σου την στέλνω και καθαρή.

Στο κέντρο δεσπόζει η Υπεραγία Θεοτόκος, ως Βρεφοκρατούσα, και γύρω της υπάρχουν είκοσι τέσσερα εικονίδια, από το Α έως το Ω που αναφέρονται σε κάθε οίκο, που ψάλλονται κατά την διάρκεια των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο. Έργο με στοιχεία τόσο βυζαντινά όσο και επτανησιακά, ευλαβική προσφορά ευσεβών ενοριτών του Ναού.

Χθες, λίγο πριν την απόλυση, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δια του Προέδρου του και Προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Μαρούδα, μου απένειμε έπαινο για τον πολύμηνο κόπο και το άριστο αποτέλεσμα.

Η εικόνα αυτή, θα φυλάσσεται εις το Άγιο Βήμα του Ναού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και θα εξέρχεται για να εκτίθεται εις προσκύνηση από την Παρασκευή των Α΄ Χαιρετισμών έως και την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου, κατά την οποίαν θα τελείται πανηγυρική Αγρυπνία.

Καλό απόγευμα και καλή Κυριακή!

3 σχόλια:

Διονύσης Φλεμοτόμος είπε...

Η Ζάκυνθος συνεχίζει να παράγει τέχνη, πιστή στην αισθητική και την παράδοσή της!

Χρήστος Μαρούδας είπε...

Αδελφέ, σ'ευχαριστώ για την παρουσίαση μέσω του Νυχθημερόν του μοναδικού αυτού έργου του φίλου Νίκου και για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής και Καλή Ανάσταση! Πρώτα ο Θεός θα τά πούμε από κοντά στο πρετσεσίο τση Λαουρένταινας!

Nikos Biazis είπε...

π. Χρήστο σ’ ευχαριστώ για όλα, πρωτίστως γιατί μου έδωσες την ευκαιρία να φιλοτεχνήσω μια εικόνα που δύσκολα θα έπαιρνα την απόφαση να υλοποιήσω υπό άλλες συνθήκες. Ο Θεός να σου χαρίζει υγεία και δύναμη να συνεχίζεις το ομολογουμένως σπουδαίο έργο στην ενορία σου!