e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Βαγιώνε κατάνυξη στη Φανερωμένη Μπανάτου υπό βροχήν

 Πρωί Κυριακής των Βαΐων, 13 Απριλίου 2014 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας












































Σε κλίμα ιεροπρεπέστατο και με έντονες τις πινελιές της Παράδοσης εορτάστηκε στην Ενορία μας η ημέρα του Βαγιώνε! Ο καιρός ήταν βαρύς και έντονα βροχερός, μέσα όμως στον ναό όλα θύμιζαν την θριαμβική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Παντού υπήρχαν οι κατασκευές από βαΐα των φοινίκων, για τις οποίες φρόντισαν οι καλοί ενορίτες μας: Αλυσίδες, ήλιοι, αλογάκια πάμπολλα και κυρίως οι βαγιοφόρες, που μοιράστηκαν -κατά το έθιμο- σε όλους τους πολυπληθείς εκκλησιαζόμενους της ημέρας! 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και αφού πάμπολλοι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, ο Εφημέριος επισήμανε στην ομιλία του τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
     διαπιστώσατε ήδη ότι σήμερα ο λαός των Ιεροσολύμων υποδέχτηκε τον Ιησού ως βασιλιά και θριαμβευτή! Σε λίγες ημέρες όμως ο ίδιος λαός, ενεργώντας πλέον ως χειραγωγούμενος και απερίσκεπτος όχλος, θα σταυρώσει Εκείνον που σήμερα υποδέχτηκε, λέτε και ήταν ο χειρότερος εγκληματίας... 
     Ας μην επιτρέψουμε, λοιπόν, σε κανέναν ισχυρό ή λαοπλάνο των ημερών μας, να μας μετατρέψει σε όχλο, σε κανέναν να μας παρασύρει στο ρέμα των συμφερόντων του. 
     Ο κυριάρχης της Ζωής και της Ιστορίας μας θα γνωρίσει την εσχάτη προδοσία και την εσχάτη των ποινών, όμως για χάρη του ανθρώπινου γένους τα υπομένει όλα, κατανικώντας εντέλει το κράτος και την εξουσία του Θανάτου. 
     Ας ευαισθητοποιηθούμε ταπεινά ενώπιον του Νυμφίου, ο οποίος απόψε το βράδυ θα έλθει προς το μέρος μας με αγαπητική - θυσιαστική διάθεση".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας ηταν να ατενίζουμε το μελλον με το αστραφτερο, ατσαλινο βλεμα του μικρουλη Ζακυνθιου Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΝ ΑΓΑΘΟΝ!