e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αναστάσιμοι και ανθοστεφείς, λιτανεύοντας την Παναγία τη Χρυσοπηγή, στο προάστιο του Μπόχαλη

 Πρωί Παρασκευής της Διακαινησίμου 2014, της Ζωοδόχου Πηγής
Φωτογραφίες: Μάριος Μπενίσης και Γιάννης Κλάδης


















































Επίσημη αναστάσιμη αρχιερατική Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί στο γραφικό και ανθοστόλιστο προάστιο του Μπόχαλη, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, για τη χαρμόσυνη εορτή της Ζωδόχου Πηγής, δεδομένου ότι στον κεντρικό ναό φιλοξενείται η εφέστια Εικόνα της Χρυσοπηγής, την οποία ευλαβείται υπερβαλλόντως ο ζακυνθινός λαός. Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα, εκκλησιαστική χορωδία υπό τον κ. Σάββα Βοζαΐτη, ενώ πολύς κόσμος προσήλθε να προσκυνήσει τη γλυκιά μορφή της Χρυσοπηγής, μεταξύ των οποίων οι αρχές του τόπου. 

Την αναστάσιμη ομιλία της ημέρας είχε αναλάβει να κάνει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Το μυστήριο της Ανάστασης, παρότι συνέβη σε τόπο και χρόνο συγκεκριμένο, εμείς ως Εκκλησία το εορτάζουμε, όχι ως γεγονός πρωτόγνωρο κι ανεπανάληπτο στο διάβα των ιστορικών χρόνων, αλλά κυρίως και κατ’ εξοχήν ως καθημερινή αιτία και απόρροια της πίστης μας. Δε μας ενδιαφέρει τόσο να βάλουμε την (πεπερασμένη έτσι κι αλλιώς) λογική μας επί τον τύπον και ήλων, διότι έχουμε νιώσει την οδύνη των καρφιών από τα πάθη βαθιά στην ψυχή μας και γνωρίζουμε, ότι με την αλλοίωση, που προκύπτει δια της Μετανοίας, μετατοπίζεται αναστάσιμα ο μέσα μας λίθος. Δε χρειαζόμαστε να εξετάσουμε εργαστηριακά τα εναπομείναντα στο Μνήμα σεντόνια της Ταφής, διότι διατηρούμε την αίσθηση, ότι ένας Θεός αποδεικνυόμενος αδειάζει από τη θεότητά του, γίνεται αντικείμενο και πράγμα κοσμικό (K. Jaspers)". 

Ακολούθως, ώρα 11, πραγματοποιήθηκε η ειθισμένη μεγαλοπρεπής Λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Ανάστασης και της Χρυσοπηγής, ανά τις οδούς της τοπικής κοινότητας και υπό την αγέρωχη παρουσία του Κάστρου της Ζακύνθου, ενώ παιάνιζε αναστάσιμες μελωδίες η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: