e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τα καλά έργα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής του Παραλύτου
11ης Μαΐου 2014
 (Πραξ. θ΄ 32 – 42)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Χριστός Ανέστη!
Ο Κύριός μας διαβεβαίωσε τους μαθητές Του πολλές φορές ότι, αν είχαν πίστη ακόμα και ως «κόκκο σινάπεως», θα έκαναν μεγάλα και πολλά θαύματα. Τόσα πολλά και μέγιστα που θα ξεπερνούσαν και αυτά που έπραξε ο ίδιος. Οι μαθητές ίσως αυτό δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν αρχικά. Το πίστεψαν όμως, όταν το είδαν με τα ίδια τους τα μάτια και το ένιωσαν προσωπικά με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
          Μεγάλα και θαυμαστά ιστορικά γεγονότα και θαύματα αναφέρονται σ’ αυτήν την περικοπή και επιβεβαιώνουν τα λόγια και τις υποσχέσεις του Χριστού. Το πρώτο ήταν η θεραπεία τού ευσεβούς Αινέα στην πόλη Λύδδα. Αυτός επί πολλά έτη κλινήρης και παραλυτικός διακατεχόταν από βαθειά ελπίδα και πίστη για την τελική λύτρωση και θεραπεία του. Και ο Θεός, μέσω του Αποστόλου Πέτρου, τον θεράπευσε και αντάμειψε αυτήν του την ευσέβεια. Ο Θεός, βέβαια,  μπορούσε να τον θεραπεύσει και αρκετά χρόνια νωρίτερα. Τον άφησε όμως να ασκηθεί στην πίστη και στην υπομονή και να διαμορφωθεί ψυχικά «εν Χριστώ», για να οδηγηθεί με ασφάλεια στον δρόμο της Σωτηρίας.
          Τίποτε, αγαπητοί μου, ο Θεός δεν πράττει άνευ σημασίας και λόγου, αλλά θέτει τέρμα στην κάθε δοκιμασία, όποτε το θεωρεί σκόπιμο και επωφελές για εμάς.
          Το δεύτερο θαύμα που δείχνει το μεγαλείο και την δύναμη του Θεού είναι η ανάσταση της ευσεβούς Ταβιθάς. Αυτή είχε πράξει τόσα αγαθά και ελεημοσύνες, ώστε οι φτωχοί και οι χήρες θρηνούσαν σπαραχτικά, διότι έχασαν μία τέτοια αγαθή προστάτιδα. Ο Χριστός -μέσω του Πέτρου- βράβευσε την ενάρετη Ταβιθά για την ευσέβεια και τις ελεημοσύνες της και τους πιστούς για την αγάπη και την ελεημοσύνη τους.
          Τα καλά έργα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης, λοιπόν, έχουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή. Τίποτε άλλο, ούτε τα αξιώματα, μήτε η υψηλή καταγωγή, ούτε ο πλούτος, μήτε η πεπερασμένη ανθρώπινη σοφία και επιστημοσύνη δεν δίνουν υπόσταση και αξία στον άνθρωπο. Και, πολύ περισσότερο, τίποτα από αυτά δεν τον οδηγεί στην γαλήνη, και στην θέωση.
          Πάντα όλοι μας -αν θέλουμε να σωθούμε και να είμαστε αληθινοί Χριστιανοί- πρέπει να ακολουθούμε και να εφαρμόζουμε το «αγαθοεργείν» (Α΄ Τιμ. στ΄ 18) και η ζωή μας να είναι γεμάτη αυτοθυσία και αγάπη για τους άλλους, όπως έπραξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι ιεραπόστολοι και φωτιστές των λαών Κύριλλος και Μεθόδιος, των οποίων τη μνήμη τιμάμε σήμερα. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: