e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Προνομιούχοι όσοι μεταλαμβάνουμε Σώματος και Αίματος Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 15ης Ιουνίου 2014
Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
(Ἑβρ. ια΄ 33-ιβ΄ 2)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας, οι πράξεις είναι ουσιαστικότερες και μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Βέβαια ο θείος Λόγος της Αγίας Γραφής είναι εξόχως σημαντικός και πρέπει να μελετάται με θέρμη και επιμέλεια.

Όμως έχουμε και πράξεις υπέροχες και μέγιστα παραδείγματα ιερών ανδρών και γυναικών, που έδωσαν και την ζωή τους ακόμη για την πίστη τους. Υπέστησαν διωγμούς, εξορίες, βασανιστήρια και ταπεινωτικούς θανάτους. Λιθοβολήθηκαν, φυλακίστηκαν, μαστιγώθηκαν και περιπλανήθηκαν ρακένδυτοι στις ερημιές και να σκεφθεί κανείς ότι πολλά από αυτά συνέβησαν σε εποχές, κατά τις οποίες ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν είχε έλθει ακόμη.

Και μόνον η ελπίδα και η προσδοκία των ευσεβών και δικαίων της προχριστιανικής εποχής ήταν αρκετές για την σωτηρία τους. Πόσο πιο ευλογημένοι, λοιπόν, είμαστε εμείς που έχουμε τον θησαυρό της διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού παρόντα στην καθημερινότητά μας και από νήπια ακόμη παίρνουμε τη θεία Χάρη δια του Βαπτίσματος, γενόμενοι πολίτες της ουράνιας Βασιλείας! Πόσο προνομιούχοι είμαστε όλοι εμείς που μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού!

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλα αυτά να τα αξιοποιήσουμε «επ’ αγαθώ» και να αποβάλουμε τον υλισμό, την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία.

Ας πάψουμε να είμαστε φιλάργυροι, άδικοι και φιλήδονοι. Ας αφοσιωθούμε στην αρετή, στην αγάπη, στην φιλανθρωπία και την αυταπάρνηση και ας γίνουμε συνειδητοποιημένα και γνήσια μέλη της Εκκλησίας, βαδίζοντας τον κοπιαστικό δρόμο της Αρετής, αποφεύγοντας παράλληλα τον εύκολο και ολισθηρό δρόμο των παθών και της αμαρτίας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: