e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"Μαλαματένια λόγια" κυκλοφόρησε ο π. Βασίλειος Θερμός

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο αγαπητός φίλος και συν-αδελφός π. Βασίλειος Θερμός ανέκαθεν με τιμά με την αποστολή των βιβλίων που εκδίδει, καρπό του πνευματικού ιδρώτα του, είτε θεολογικού, είτε ποιητικού. Προ καιρό, λοιπόν, μου απέστειλε τα "Μαλαματένια λόγια". Εξηγεί περί τίνος πρόκειται στον υπότιτλο: "Ευχές της Εκκλησίας σε γλώσσα σύγχρονη". Σημειωτέον, το βιβλίο κυκλοφορήθηκε από τις δραστήριες εκδόσεις Εν πλω, το Μάρτιο του 2014, με 112 σελίδες, με επιμέλεια του Βασίλη Αργυριάδη

Ο π. Βασίλειος, γνωστός ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, ευαίσθητος σε θέματα πρόσληψης των ιερών κειμένων, δρα εδώ ως δόκιμος μεταφραστής κορυφαίων στιγμών της βυζαντινής ή μεταβυζαντινής ποίησης, που ακούγεται (ή δεν ακούγεται, υπάρχει όμως) στις λειτουργικές συνάξεις των Ορθοδόξων, πολλές μάλιστα φορές παραμένουν δυσνόητες ή και ακατανόητες. 

Κάποιοι εκ του νοητού εκκλησιάσματος, ζηλωτές πάντως των "πατρικών παραδόσεων", οπωσδήποτε θα αναρωτηθούν (αθώα ή δηκτικά), γιατί να υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο; Ο ίδιος ο π. Βασίλειος σπεύδει να προ-απαντήσει στον Πρόλογό του:

          "Αγαπητέ αναγνώστη,
          Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου κανονικά θα έπρεπε να μην υπάρχει! Θα έπρεπε δηλαδή να μη χρειάζεται. Διότι αυτά που θα διαβάσεις (εκτός ελαχίστων) υποτίθεται ότι τα έχεις ακούσει επανειλημμένα. Όχι μόνο τα έχεις ακούσει αλλά είναι και τα λόγια που σε εκπροσωπούν! Κάποιος άλλος, ο λειτουργός, τα προφέρει για λογαριασμό σου. Όχι μόνο σε εκπροσωπούν αλλά υποτίθεται ότι προσευχήθηκες με αυτά!
          Αλλά φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι υποθέσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου. Η 'βαβυλώνειος αιχμαλωσία' της ελλαδικής Εκκλησίας σε πολλές και πολύμορφες ιστορικές περιπέτειες είχε ως αποτέλεσμα να αποξενωθεί πλήρως το εκκλησίασμα από τις λατρευτικές ευχές. Και τούτο διότι οι μεν της λειτουργίας, του εσπερινού και του όρθρου κρύφτηκαν από την δημόσια ακοή, οι δε υπόλοιπες που ακούγονται (μερικές φορές βεβιασμένα ή χωρίς ευκρίνεια) "προστατεύονται" από την κατανόηση μέσα από το αρχαίο γλωσσικό ιδίωμα. Και συ έτσι, είτε νόμιζες πως δεν υπάρχουν (για όσες αγνοούσες την ύπαρξή τους), είτε θεωρούσες πως "το σωστό" είναι να λέγονται με αυτόν τον τρόπο: "μαγικά" και ακαταλαβίστικα, ως ιδιωτική υπόθεση μεταξύ του κληρικού και του Θεού.
          Μετά από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα γνωρίζεις πλέον. Και δεν θα μπορείς πια να ζεις σαν να μην γνωρίζεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός της κοινής λατρείας;"

Συνεχίζει να εξηγεί πολλά ο ευαίσθητος συγγραφέας, τα οποία μπορείτε να αναγνώσετε μόλις αποκτήσετε το βιβλίο. Εμείς αντιγράφουμε τα περιεχόμενα, για να μάθετε ποιες ακριβώς ευχές σταχυολογεί και μεταγράφει στη σύγχρονη γλώσσα ο π. Βασίλειος, από ένα πραγματικό ορυχείο υψηλής ποίησης του Έλληνος Λόγου: 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΗΜΕΡΟΝΥΚΤΙΟ
Μεσονυκτικό
Όρθρος
Ενάτη ώρα
Εσπερινός

ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ
Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου
Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου
Λειτουργία Ιακώβου Αδελφοθέου
Λειτουργία Αποστολικών Διαταγών
Λειτουργία Προηγιασμένων
Λειτουργικές ευχές γέροντα Σωφρονίου Σαχάρωφ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ
Διακόνου
Πρεσβυτέρου
Επισκόπου

ΕΟΡΤΕΣ
Κυριακή της Ορθοδοξίας
Πάσχα
Γονυκλισία Πεντηκοστής

ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ονοματοδοσία ογδόης ημέρας
Σαραντισμός
Βάπτισμα
Χρίσμα
Γάμος

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ
Εξομολόγηση
Ευχέλαιο
Για ασθενή
Για πενθούντες
Για κεκοιμημένους

ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ
Αγιασμός
Είσοδος σε νέο σπίτι
Έναρξη μαθημάτων σε σχολείο
Έναρξη ιδιωτικού έργου (κατάστημα, επιχείρηση)
Θεμέλιο κτίσματος
Νέο όχημα

ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Πρώτη του έτους
Δοξολογία 25ης Μαρτίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, εσάς μεν για την ανάρτηση, τον δε π. Βασίλειο για τον κόπο της απόδοσης στη νεοελληνική και για την έκδοση του βιβλίου.
Φυσικά, αδυνατούμε να δεχθούμε ότι ένας κληρικός με την παιδεία, όχι μόνο τη θεολογική, του π. Βασιλείου, πιστεύει στα σοβαρά ότι η ουσία του προβλήματος έγκειται στη γλώσσα...