e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το βολίμι, το αμίλητο νερό, η αγκινάρα, το πηγάδι

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ-ΤΣΟΥΚΑΛΑ 

Λίγες μέρες πριν, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, «γιορτάστηκε» ο Κλήδονας!!! Παλιά ήθη κι έθιμα που τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας. Φυσικά, δεν γιορτάζεται με τον  ίδιο τρόπο σε όλα τα μέρη, κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητες του, οπωσδήποτε η Ζάκυνθος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση!
          Δεν είμαι σίγουρη, λόγω μακρόχρονης απουσίας, αν οι σημερινές κοπέλες, γιατί τα πρωτεία σε αυτά τα είχαν συνήθως οι κοπέλες,  ασχολούνται πια με τέτοια τερτίπια, αφού οι λόγοι για όλα αυτά, δεν ισχύουν σήμερα. Σήμερα κάθε νέος και νέα αποφασίζουν εκείνοι αποκλειστικά με ποιον θα συνδεθούν, πότε και αν θα παντρευτούν και το κυριότερο, ποιον θα πάρουν! Οι γονείς, συνήθως, απλά ενημερώνονται!
          Δεν ήταν πάντα έτσι όμως, ακόμα και στα δικά μου χρόνια, αλλά περισσότερο οι παλιότερες γενιές, περίμεναν αμάν και πώς την ημέρα, ώστε μέσω όλων αυτών των τρόπων, να «μάθουν», αν θα παντρευτούν σύντομα και το κυριότερο, να δουν κάποια σημάδια που θα οδηγήσουν τη σκέψη τους στον πιθανό γαμπρό!
          Προσωπικά, δεν πρόλαβα, ακόμα κι αν περνούσε από το νου μου η ιδέα για κάτι τέτοιο, αφού ούτε είκοσι χρονών δεν ήμουν, όταν παντρεύτηκα! Θυμάμαι, όμως, τη Μαμά μου, να μας διηγείται, όταν μεγαλώσαμε, πώς «έμαθε» ότι θα παντρευόταν άνθρωπο που θα είχε σχέση με την εκκλησία. Την ακούγαμε με την αδελφή μου εκστασιασμένες όσο είμαστε μικρές... Κάθε χρόνο,  τ’ Άι Γιαννιού, μαζεύονταν όλες οι κοπέλες της παντρειάς, να πάνε στο πηγάδι. Εκεί, με τη σειρά, σκεπάζονταν με ένα κόκκινο μεγάλο πανί που έφερναν  από το σπίτι, έσκυβαν μέσα στο πηγάδι κουκουλωμένες έτσι ώστε το άνοιγμα του πηγαδιού να καλύπτεται πλήρως  και κοίταζαν αμίλητες στο βάθος του πηγαδιού για πολλή ώρα. Τόσο, μέχρι που μέσα στο νερό να δουν σημάδι! Κι η μαμά μου λέει πως, όταν ήλθε η σειρά της,  μετά από πολλή ώρα,  τόση που είχε κάπως μισοζαλιστεί,  είδε να προβάλει από μια μεγάλη πόρτα ένας νέος άνδρας ψηλός και αδύνατος, που φορούσε κάτι σα μανδύα, κρατούσε ένα πολύ μεγάλο βιβλίο, σαν ευαγγέλιο, ανοιχτό στα χέρια κι μουρμούριζε λες κι έψελνε σιγανά!!! Ισχυριζόταν πάντα, πως μέχρι τότε ούτε που γνώριζε έστω και εξ όψεως τον παπάκη μου!
          Όμως, δεν πέρασε πολύς καιρός και ο παπάκης μου, που ήδη ετοιμαζόταν να φορέσει το ράσο του ιερωμένου και ο οποίος μας ομολόγησε κρυφογελώντας κάποτε ότι την έβλεπε που περνούσε και του άρεσε, έστειλε προξενιό και παντρεύτηκαν!
          Άλλα κορίτσια, συνήθιζαν το έθιμο της αγκινάρας για να δουν αν θα παντρεύονταν μέσα στο χρόνο. Έπαιρναν μιαν αγριαγκινάρα, την έψηναν στη φωτιά και το βράδυ την έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι. Αν είχε...ανθίσει (!) το πρωί, σήμαινε πως πολύ σύντομα θα παντρεύονταν!!!
          Άλλες πάλι επέλεγαν άλλο τρόπο, το αμίλητο νερό.  Πήγαιναν στη βρύση ή σε πηγάδι, αν δεν υπήρχε βρύση, έβγαζαν ένα σίγλο νερό και ανεξάρτητα ποιον θα συναντούσαν στο δρόμο μέχρι να πάνε σπίτι, ή τι θα άκουγαν, απαγορευόταν να κάνουν κιχ. Πίστευαν πως το πρώτο ανδρικό όνομα που θα άκουγαν, θα ήταν αυτό του μελλοντικού συζύγου και άρχιζαν να φέρνουν στο νου όλους τους ελεύθερους νέους με αυτό το όνομα. Όμως, για να «στρέξει», ακόμα κι αφού άκουγαν το πρώτο ανδρικό όνομα, έπρεπε να φτάσουν σπίτι αμίλητες, αλλιώς θα ακυρωνόταν η προφητεία!
          Τέλος, και μ’ αυτό δεν ασχολιούνταν συνήθως τα κορίτσια αλλά οι μανάδες, «έριχναν το βολίμι». Βολίμι, εννοούσαν τον μόλυβδο. Φρόντιζαν από πολύ καιρό πριν να μαζεύουν κομματάκια από μόλυβδο, τα έβαζαν σε μια κουρούπα στη φωτιά για να λιώσουν και μετά τα άδειαζαν σε σίγλο με κρύο νερό να στερεοποιηθούν, όπου κι έπαιρναν διάφορα σχήματα. Μετά, προσέχοντάς τα σαν κόρες οφθαλμού, τα πήγαιναν σ’ εκείνες που ήξεραν πώς να «διαβάζουν» το βολίμι. Αυτές, ανάλογα με τα ακανόνιστα σχήματα που είχε πάρει όταν έπεφτε στο κρύο νερό, «ερμήνευαν» αυτά που έβλεπαν, δημιουργώντας, κάποιες φορές απορίες κι ερωτηματικά στην ενδιαφερόμενη, άλλες, προσδοκίες κι ελπίδες κι άλλοτε πάλι φοβερές ανησυχίες!
          Κατά κάποιο τρόπο, όμορφα έθιμα που αμφιβάλλω αν τηρούνται σήμερα. Μολονότι, ακόμα και σήμερα, πολλά άτομα αμφοτέρων των φύλων, προστρέχουν σε καφετζούδες κι άλλα πιο... τελειοποιημένα μέσα, όπως μέντιουμ, «παραψυχολόγους», αστρολόγους και κάθε λογής «ειδικούς», για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο. Σεβόμαστε του καθενός τη γνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε!
          Με την αγάπη μου πάντα,  
          δ.μ.τ. 

3 σχόλια:

Tasoula Theodosis είπε...

Agapiti mou fili k. Tsoukala diabasa to poly endiaferon reportaz sas to opio me taxidepse polla xronia piso otan kai ego imoun kopelitsa kai eithela opos dipote na bro enan tropo na matho pote kai me pion tha pantrefto. Gennithika kai megalosa sto banato argotera efiga gia Ameriki opou meno monima me tin oikogeneia mou. legome Tasoula Theodosi kai apo edo sas grafo. Mia poli kali sinxoriani mou ipe tote, gia olla auta ta opia anaferete edo, ta opia kai dokimasa me mathimatiki akrivia..to pigadi den mou -bgike- to bolimi amesos, alla h agginara me afise anabdi otan to glikoxarama me xipnise mia evodia pou den katalaba apo pou erxotan..xafnika thimithika tin -kapsaliasmeni- agginara tin opia eixa kato apo to proskefalo kato sto patoma omos. Ti na sas po eixe anthisi ena megalo mpouketo iperoxa -malia- move pou mosxobolousan methistika. Krifa apo tin mama mou etrexa amesos stin sinxoremeni -thia athinoula sinxoriani, kai tis tin edixa mou leei ti oniro ides ? tis ipa....den perase xronos kai o neos pou ida itan o melontikos sizigos mou, akrivos opos ton gnorisa sto sinikesio..Akoma tis piga -alli mera- to asimi to opio eixe ginei ena poli megalo karabi, kai mou ipe oti poli makrino taxidi tha kano me oikogeneia, pou den tha giriso allo na mino edo pou erixa to bolimi. Etsi kai egine...Theos xorestin. Naste panta kala xarika poli ma para poli pou epitelous iparxi kapios pou mas girna me tin pena...sta oreotata neanika anemela agna xronia, pou perasan ! Na eimaste kala na xeromaste tis oikogeneies paidia kai eggonia. Polla euxaristo. Tasoula USA

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μου Τασούλα. Σε καλοσωρίζω στην παρεούλα μας, εδώ στο φιλόξενο η-περιοδικό του αγαπητού π. Παναγιώτη, εφημέριου του χωριόυ μας!Δεν ξέρεις πόση χαρά μου δίνεις με το μήνυμα σου!!!! Ώστε χωριανή; Το οικογενειακό σου είναι Θεοδώση ή του συζύγου σου; Πότε έφυγες για Αμερική; Χαίρομαι που βρήκες κάτι από σένα, μέσα στο κείμενο μου!!! Να είσαι καλά και να μας έρχεσαι συχνά πό δω!!! Πολλά-πολλά φιλιά! Και...σκέτο Διονυσία, στον ενικό! Είναι πιο ανθρώπινος και ζεστός! δ.μ.τ.

Ειρήνη Φανίδου είπε...

Το έζησα το έθιμο του κλείδωνα στην δεκαετία του 50,ήμουν μικρό κοριτσάκι και οι κοπέλες της γειτονιάς το έκαναν.Βάζανε μέσα στο νερό απο ένα σημάδι ,δαχτυλίδι ,σκουλαρίκι ,βραχιολάκι ,μια έβαλε την δαχτυλίθρα της.Μετά μια κοπέλα κρατούσε ένα ημεροδείχτη με στιχάκια και μια άλλη έβαζε το χέρι στο σκεύος με το νερό ,μετο που έπιανε ένα σημάδι αυτή με τα στιχάκια διάβαζε το στιχάκι που είχε σειρά στον ημεροδείκτη.Μαυτόν τον τρόπο ,δηλαδή ανάλογα τι έλεγε ο στίχος προσπαθούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα αισθηματικά τους!Φυσικά ΄όλη η εκδήλωση διανθιζόταν με τραγούδια και τραταρίσματα!