e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης μιλά εκ βαθέων για τον εκλιπόντα Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη [συνέντευξη / video]

 Αποκλειστική συνέντευξη στο Νυχθημερόν και τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια 

Σήμερα το μεσημέρι, στο Μητροπολιτικό Γραφείο Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος έκανε την τιμή στο πολυπεριοδικό μας να παραχωρήσει μιαν αποκαλυπτική -θεωρούμε- 12λεπτη συνέντευξη, που αφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα Μητροπολίτη από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμονα

Κατά την κηδεία του Παντελεήμονος στο Μαρούσι, είδαμε τον Σεβ. Δωδώνης να παρίσταται ιδιαίτερα συγκινημένος, μη υπολογίζοντας ότι με τον προκάτοχό του στον μητροπολιτικό θρόνο της Ζακύνθου δεν είχαν πάντα τις καλύτερες ημέρες. Ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος τις ονομάζει στη συνέντευξη "συννεφιασμένες". Και όμως ήταν παρών, ενώ πάμπολλοι ευεργετηθέντες από τον εκλιπόντα έλαμψαν δια της απουσίας τους, επειδή ακριβώς όλοι είναι δίπλα στον δυνατό, ενώ στην πτώση του απομακρύνονται. 

Ήταν παρών, εξάλλου, επειδή τώρα πλέον ο μακαριστός Παντελεήμων βρίσκεται σε μιαν άλλη κρίση, αυτήν του Θεού, εμείς δε ουδέν δικαίωμα έχουμε να παρεμβαίνουμε. Μίλησε για την φτώχεια που εβίωσε ο μεταστάς από μικρός, για την ορφάνια του και το άδοξο τέλος του, υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης της Ιεράς Συνόδου να τον κηδέψει ως Αρχιερέα, επειδή ακριβώς με καμιά τιμωρία νομική ή κανονική δεν εξαλείφεται η αρχιεροσύνη. Τόνισε μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται ο νόμος να οδηγεί έναν κληρικό στην καθαίρεση. 

Στο ερώτημά μας για μια συνοπτική - επιγραμματική αποτίμηση του έργου Παντελεήμονος ως Μητροπολίτου Ζακύνθου, αφενός μεν θυμήθηκε ότι ο εκλιπών τον δυσκόλεψε στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την είσοδό του (εννοείται: Χρυσοστόμου) στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όμως τόνισε με έμφαση ότι μόλις ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της Μητροπόλεως Ζακύνθου έβαλε "ταφόπλακα" σε όλα τα ενδεχομένως αρνητικά της 17ετίας Παντελεήμονος, μη επιτρέποντας στους "μικρόψυχους", οι οποίοι νωρίτερα ήταν πολύ πολύ κοντά στον Παντελεήμονα (και σε προσωπικό επίπεδο) να τον κατηγορούν. Θύμισε τέλος ότι αυτή η "διπλή προσωπικότητα" των Νεοελλήνων οφείλεται είτε στην Οθωμανική, είτε στην Βενετική κυριαρχία, που υπέστη παλαιόθεν η πατρίδα μας, αποτελεί την αμυντική συμπεριφορά των κατακτημένων έναντι του κατακτητή, οπότε την κληρονόμησαν οι νεότερες γενιές. 

Αξίζει να την δείτε ολόκληρη ευθύς κατωτέρω:


3 σχόλια:

Χριστίνα Συνοδινού είπε...

Έτσι είναι σαν λαβωθει ο αετός... τα σέβη μου στον άγιο Δωδώνης!!! Respect !!!

Ανώνυμος είπε...

να ζησεις σεβασμιωτατε παντα ειλικρινης οι δε εννεα που κλινω το γονυ και απαζομαι οχι μονον την χειρα αλλα και τους ποδας σου συγχαρητηρια π. παναγιωτη δια το ηθος και την ευγνωμοσυνη σου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ '''''''' ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΘΕΝ ΕΣΤΗΣΑΝ ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΟΥΚ ΟΙΔΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ μοναχος αετιος αγιορειτης παρακαλω τα σεβη μου στον οντως επισκοπον ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ

Mygdalis Kostas είπε...

Λογος καθαρός, λεβέντικος, ανθρώπινος. Όπως πάντα άλλωστε...