e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δικαστική διαδικασία κατά του σχισματικού αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ Στέφανου

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια της σημερινής (26.08.2014) διευρυμένης συνεδρίασής της, αποφάσισε να κινήσει εκκλησιαστική-δικαστική διαδικασία κατά του σχισματικού αρχιεπισκόπου Στέφανου, προκαθήμενου της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", η οποία βρίσκεται σε σχίσμα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της εμμονής της τελευταίας να συνεχίζει το σχίσμα και της μη χριστιανικής ανάμιξης της στη δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, νόμιμου προκαθήμενου της αυτόνομης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος και των ιερέων και των πιστών αυτής, καθώς και για άλλες πολλές δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς κανόνες».

Οι διώξεις εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη από τις διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επικριθεί έντονα από διεθνείς οργανισμούς, ενώ την αποφυλάκιση του έχουν ζητήσει τόσο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις τους να έχουν γίνει ακουστές.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αυτονομήθηκε το 1959 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1967 αποσχίσθηκε από αυτήν, κηρύσσοντας το αυτοκέφαλο της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Η "Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος", επικεφαλής της οποίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι "απειλητική" για τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: