e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μικρές - μεγάλες στιγμές εκκλησιαστικής ζωής από την Ενορία μας


Μικρές ενδιαφέρουσες στιγμές τής καθημερινότητας στην κάθε Ενορία της Ορθοδοξίας μας ανά τον κόσμο είναι εκείνες που συνθέτουν την ιδεατή συνεικόνα τής εν γένει εκκλησιαστικής ζωής ενός τόπου, εν προκειμένω της δικής μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. 




Σήμερα, λοιπόν, είχαμε απαρτία στο Ψαλτήρι της Παναγούλας μας! Επανέκαμψε από την καλοκαιρινή εργασία του ο Ψάλτης μας κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, ήλθε να συμψάλει ο πρώην Πρωτοψάλτης μας και Μέγας Ευεργέτης της Ενορίας μας κ. Παναγιώτης Στραβοπόδης, ενώ ο Πρωτοψάλτης μας κ. Δημήτρης Κάνδηλας έδωσε την θέση του σ' έναν αγαπητό διαδικτυακό φίλο μας, τον γιατρό και πεπαιδευμένο Ψάλτη κ. Χάρη Ρωμανό, ο οποίος, καταγόμενος από την Αμαλιάδα της Ηλείας και γιος ιερέως, εργαζόταν μέχρι τώρα ως ιατρός στο νησί μας! Όλοι μαζί οι προαναφερθέντες, μαζί με τον βοηθό ψάλτη κ. Σπύρο Σαρατσένο, δημιούργησαν, κατά την σημερινή ευχαριστιακή Σύναξή μας, έναν ευφρόσυνο λειτουργικό Χορό, που έτερψε το εκκλησίασμα! 




Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρισκόταν ένα παλαιό "δασκαλούδι" των Ναών μας. Σημειωτέον ότι "δασκαλούδια" εν Ζακύνθω ονομάζουμε τα παιδιά που διακονούν τον ιερέα στο Ιερό Βήμα. Στην άλλη Ελλάδα είναι γνωστά ως "παπαδοπαίδια" ή "ιερόπαιδες". Το... παλαίμαχο "δασκαλούδι" μας είναι ο κ. Σπύρος Π. Στραβοπόδης, γόνος ευσεβούς οικογένειας του Μπανάτου, ο οποίος για περισσότερα από δέκα χρόνια βοηθούσε τον παπά στο Ιερό, όντας ταυτόχρονα ενεργό μέλος τής "Νεανικής Συντροφιάς Μπανάτου". Μεγαλώνοντας, σπούδασε Λογιστική στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Εκεί, στη μεγαλόνησο Κρήτη, στα Χανιά μάλιστα, δημιούργησε την οικογένειά του, ζει μόνιμα και εργάζεται! Ο Σπύρος, λοιπόν, μετά παρρησίας και ακομπλεξάριστος, θέλησε σήμερα να βρεθεί ξανά μέσα στο ιερό Βήμα, πλάι στα σύγχρονα "δασκαλούδια" και να διακονήσει ξανά τον ιερέα του, συγκινώντας όλους με την παρουσία του!

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε να είναι καλά, τόσο ο ίδιος, όσο και η Οικογένειά του, αλλά και όλα τα παιδιά που συνεισφέρουν διαχρονικά στο λειτουργικό έργο τής Ενορίας (της κάθε εκκλησιαστικής κοινότητας της Ορθοδοξίας μας) και τα οποία αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Εκκλησίας μέσα στη σύγχρονη νεωτερική και μετα-νεωτερική κοινωνία!

[Σημείωση: Η φορητή εικόνα, στην αρχή τής σημερινής δημοσίευσης, φυλάσσεται στο Ιερό Βήμα τού Ναού τής Παναγούλας Μπανάτου. Αυτός ο πολύ ενδιαφέρων -από πλευράς τέχνης- Μέγας Αρχιερεύς ήταν δεσποτική Εικόνα Τέμπλου κάποιου παλαιού Ναού της περιοχής μας. Βρέθηκε μισοκατεστραμμένη και παραπεταμένη προ 25ετίας σε μιαν αποθήκη του Ναού και προ ολίγων ετών αποκαταστάθηκε -όσο ήταν δυνατόν- στο Εργαστήριο Συντήρησης τής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου από τους έμπειρους συντηρητές Αδελφούς Μάριο και Ανδρέα Θεοδόση.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: