e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Προτεραιότητά μας η σωτηρία της ψυχής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 19ης Οκτωβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΛΟΥΚΑ
(Λουκά ζ’, 11-16)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Θλίψη και πόνος μεγάλος για τον δυστυχή και ταλαίπωρο γονιό που χάνει το παιδί του. Και ιδιαίτερα, όταν το παιδί αυτό είναι το μοναδικό, όπως ο γιος της άτυχης χήρας, στην πόλη Ναΐν.
            Το θλιβερό γεγονός της χηρείας της το ακολούθησε το ακόμα δραματικότερο και θλιβερότερο τής πρόωρης απώλειας του τέκνου της. Η μητρική καρδιά σπάραξε και οι κάτοικοι της Ναΐν συμμετείχαν στον πόνο αυτόν, ακολουθώντας την κηδεία του νεαρού. Το λυπημένο αυτό πλήθος συναντήθηκε με το χαρούμενο πλήθος της συνοδείας του Ιησού. Το πλήθος που είχε ακούσει και πιστέψει το χαρμόσυνο μήνυμα της Σωτηρίας. Ο Κύριος πλησίασε, είδε την πενθούσα μητέρα, ένιωσε τον πόνο της και την παρηγόρησε με φωνή στοργική. Αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Ο Παντοδύναμος Θεάνθρωπος έδωσε την διαταγή «εγέρθητι» στις δυνάμεις του θανάτου και αυτές υπάκουσαν και υποκλίθηκαν ταπεινά στον Κύριο της Ζωής και του Θανάτου. Ο νεκρός αναστήθηκε και άρχισε να κινείται και να ομιλεί όπως πρώτα. Όλοι έμειναν άφωνοι και κατάπληκτοι από το αξιοθαύμαστο γεγονός αυτό! Δόξαζαν τον Θεό και πίστεψαν ότι μέγας προφήτης κατέβηκε στην γη!
            Όμως ο Κύριος δεν ήταν ένας απλός προφήτης. Ήταν ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος κατέβηκε στην γη και «ανθρώποις συνανεστράφη», για να τους οδηγήσει στην Σωτηρία και στην Θέωση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από την φθαρτή και πεπερασμένη επίγεια ζωή.
            Η σωτηρία της ψυχής, που είναι αιώνια και άφθαρτη, πρέπει να είναι πάντοτε η προτεραιότητά μας. Γιατί το σώμα μας δεν θα είναι αιώνιο. Κάποτε ο θάνατος θα επέλθει οριστικά, ακόμη και για τον γιο της χήρας στην Ναΐν και για όλους όσους ο Κύριος ανάστησε. Κανείς δεν θα εξαιρεθεί από την κοινή ανθρώπινη μοίρα. Η αιώνια ψυχή μας όμως θα ευφραίνεται με τα αγαθά του Παραδείσου παντοτινά.
            Πολλά παραδείγματα έχουμε γι' αυτό, στα ιερά κείμενα της Εκκλησίας μας. Ας θυμηθούμε τον φτωχό Λάζαρο της παραβολής, που απολάμβανε την ουράνια μακαριότητα ως ανταμοιβή της φτώχειας, της περιφρόνησης και των δεινών που υπέφερε στην επίγεια ζωή του. Ενώ ο ασεβής και εγωιστής πλούσιος ρίχθηκε στα αιώνια βάσανα και στις οδύνες. Αλλά και κατά τη διάρκεια της Μεταμόρφωσης του Κυρίου παρουσιάστηκαν οι άγιες μορφές του Μωϋσή και του Ηλία, ως εκπρόσωποι όλων των Δικαίων που ευρίσκοντο στη χώρα των πνευμάτων. Ας μην ξεχνάμε και τον μετανοήσαντα σταυρωμένο ληστή, που υπήρξε ο πρώτος σωθείς, πριν ακόμη και από τον σταυρικό θάνατο του Χριστού. Αυτήν την αξιοζήλευτη εξέλιξη θα έχουμε όλοι μας, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του Χριστού. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: