e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις εορτές για τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Ιδρύματος Pro Oriente | 50 Jahre Pro Oriente in Wien – Es gibt keine Alternative zum Dialog Dieser Text stammt von der Webseite

Φως Φαναρίου  και υλικό από το facebook




















Επίτιμος προσκεκλημένος στην κεντρική εκδήλωση των εορτασμών για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρόντες ήσαν, επίσης, ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος Β', ο Καρδινάλιος Kurt Koch και ο Καρδινάλιος της Βιέννης Christoph Schonborn.

Στην πανηγυρική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης τόνισε πως στο διάλογο και στη συμφιλίωση δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ακόμη και αν ο δρόμος μέχρι την ενότητα των Εκκλησιών είναι ακόμη μακρύς.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως όχι η βία, αλλά μόνον ο διάλογος και η πρόθεση συμφιλίωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειρήνη στους Αγίους Τόπους και σε όλη τη Μέση Ανατολή, και προς τούτο θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες μαζί οι Εκκλησίες. Αναφερόμενος στις επίκαιρες παγκόσμιες προκλήσεις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως αυτές είναι κοινωνικής ή επίσης οικολογικής φύσης και καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία όλων των Εκκλησιών.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε στην ομιλία του –παρουσία εκατοντάδων κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, της πνευματικής και της θρησκευτικής ζωής της Αυστρίας– τη συμβολή του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» στα προηγούμενα 50 χρόνια, σημειώνοντας πως σε μια ατμόσφαιρα οικουμενικής ειλικρίνειας και με σαφώς αισθητό το αίσθημα για περισσότερο διάλογο, συνέβησαν πολλά θετικά, τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από μισό αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: