e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνοπτική αναφορά στην Δασκάλα Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση / Τιμήθηκε, άξια και δίκαια, από το Κέντρο Λόγου «Αληθώς» (21.9.2014)

Παρουσίασε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Η κυρία Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση, το πρώτο παιδί της πενταμελούς οικογένειας του Νικόλα και της Αθηνάς Αβούρη το γένος Μούσουρα, γεννήθηκε το 1927 στο Μπανάτο Ζακύνθου. Οι γονείς της, αγρότες, έζησαν όλη τους τη ζωή στο Μπανάτο, όπου με την εργατικότητά τους και την τιμιότητα που τους διέκρινε μεγάλωσαν τις τρείς κόρες τους.
Τα πρώτα της γράμματα τα μαθαίνει στο Δημοτικό Σχολείο του Βανάτου, όπου φοιτά από το 1933 έως το 1938, με δασκάλους της την Αναστασία Κοντοράση και τον Σωκράτη Κωστή. Ζώντας στο Μπανάτο, συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο τότε οκτατάξιο Μικτό Γυμνάσιο της πόλης Ζακύνθου, από το οποίο κατορθώνει να αποφοιτήσει το 1945, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με τον πόλεμο του 1940 και την ιταλο-γερμανική κατοχή που ακολούθησε.
Με τη στήριξη των δασκάλων της και της οικογένειάς της και μέσα στις συνθήκες του Εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα, το 1946 πετυχαίνει στις εξετάσεις και γράφεται στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς, όπου παρακολουθεί διετείς σπουδές και αποκτά το δίπλωμα της Δασκάλας, με άριστα 9,03.
Το 1948, σε ηλικία μόλις 21 έτους, ξεκινάει την επαγγελματική σταδιοδρομία της ως αδιόριστη κοινοτική δασκάλα, πρώτα στις Μαριές και μετά στο Μπανάτο Ζακύνθου. Αμέσως μετά, το 1950, διορίζεται για ένα χρόνο στο Δημοτικό Σχολείο Πτελέας του Νομού Δράμας, όπου μαζί με τα σχολικά μαθήματα που διδάσκει, μεταλαμπαδεύει στους φοβισμένους από τον Εμφύλιο μικρούς Μακεδόνες μαθητές της, έννοιες και αξίες, όπως η αξιοπρέπεια, το θάρρος, η αλήθεια, η εντιμότητα.
Με την επιστροφή της στην πατρίδα της τη Ζάκυνθο, το 1951, παντρεύεται τον Λουκά Κουρτέση, από τον συνοικισμό Κουκουναρία Μπανάτου, με τον οποίον δημιούργησε την οικογένεια της, ενώ παράλληλα τοποθετείται και συνεχίζει το έργο της στο Δημοτικό Σχολείο του Αγκερυκού [Αγίου Κηρύκου].
Οι σεισμοί του 1953 τη βρίσκουν ως δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο του Σαρακηνάδου, όπου παραμένει μέχρι και το 1955, διδάσκοντας στο ξύλινο παράπηγμα, όπου στεγάστηκε το σχολείο μετά τους Σεισμούς. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, συμμετέχει επίσης στην δράση καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, διδάσκοντας και στο νυχτερινό Σχολείο του Αγκερυκού, έργο για το οποίο έλαβε Έπαινο από το Νομάρχη Ζακύνθου και Πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού.
Έκτοτε και για τα επόμενα 16 χρόνια ασκεί το λειτούργημά της ως δασκάλα στη Ζάκυνθο, όπου μεγαλώνει και τα παιδιά της, μέχρι το 1964 στο Δημοτικό Σχολείο του Βανάτου και στη συνέχεια μέχρι το 1971 στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Ζακύνθου, το οποίο στεγαζόταν τότε στο σχολείο του Άμμου.
Η επαγγελματική εξέλιξή της, οι συνθήκες της εποχής, αλλά και οικογενειακοί λόγοι τη φέρνουν το 1971 με μετάθεση στην Αθήνα, όπου υπηρετεί στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Για την δράση της στο σχολείο αυτό δέχεται το 1976 συγχαρητήρια επιστολή του τότε Επιθεωρητή της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Από εκεί, ως Διευθύντρια Β΄ τοποθετείται και διδάσκει στα Δημοτικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Αμαλιάδας Ηλείας.
Διευθύντρια Α΄ πλέον το 1978, επανέρχεται στην Αθήνα, όπου τοποθετείται στο 14τραθέσιο 70ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών [στου Μπούρα] στην περιοχή της Ακρόπολης. Μαζί με τα διοικητικά της καθήκοντα, συνεχίζει να διδάσκει και να εφαρμόζει με επιτυχία τις νέες πλέον εκπαιδευτικές μεθόδους που έχουν καθιερωθεί. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 70ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κατά τη συνταξιοδότησή της το 1986 της απηύθυνε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή: «Για τη μεγάλη σας προσφορά στο σχολείο μας αντιπροσφορά δεν υπάρχει! Στις καρδιές μας και στων παιδιών μας το μέλλον καταξιώνεται το έργο σας. Πάντα θα μείνετε για μας η αγαπημένη δασκάλα».
Η κυρία Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση σε όλη την επαγγελματική της σταδιοδρομία αγωνίστηκε όχι μόνο για να μάθει γράμματα στα παιδιά του δημοτικού. Πάλεψε για να διαμορφώσει ακέραιους χαρακτήρες, άτομα χρήσιμα στην κοινωνία, με ιδανικά και όνειρα, πιστά στις αξίες της εποχής της.
Για την δράση της τιμήθηκε και αγαπήθηκε όχι μόνο από τους συναδέλφους της και την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από τους γονείς των μαθητών της, δίπλα στους οποίους στάθηκε ως παιδαγωγός παρέχοντας ανιδιοτελώς τη συνδρομή της για τη ανάπτυξη των παιδιών τους.
Έργο της είναι οι ίδιοι οι μαθητές της. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γίνει επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, τεχνικοί και τεχνίτες, χρήσιμοι και παραγωγικοί πολίτες στην κοινωνία και ζουν και εργάζονται όχι μόνο στη Ζάκυνθο, την Αθήνα ή την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική.
Σήμερα ζει μόνιμα στη γενέτειρα Ζάκυνθο, όπου δεν παύει να δραστηριοποιείται στην τοπική ΧΕΝ, με υποδειγματική αφοσίωση. Έχει δύο κόρες, τη Γεωργία και την Αθηνά, δύο εγγόνια, τον Αλέξανδρο και την Ελίζα Φιλιππάκη, και μια δισεγγονούλα ενός έτους, την Ολίβια Φιλιππάκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκεπτόμενος απόψε την Ξάνθη

 Ξάνθη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 7 μ.μ. 


















Με κάθε επισημότητα η πόλη της Ξάνθης υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το απόγευμα της Τρίτης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμα και βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, ακριβώς στις 7 μ.μ., συνοδευόμενος από Μητροπολίτες της περιοχής, αλλά και Μητροπολίτες των ελλαδικών περιοχών, καθώς και Μητροπόλεις του Πατριαρχείου.

Τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Δήμαρχος, οι τρεις βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ αλλά και ο Αρχηγός Στρατιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος μίλησε για την πνευματική καθοδήγηση της τοπικής Μητρόπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείο, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και υγεία στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πριν του δωρίσει ένα πίνακα που απεικονίζει την Παλιά Πόλη και στο βάθος τα μοναστήρια της Ξάνθης. «Οι ομορφιές του τόπου μας, η πληθυσμιακή σύνθεση, η πολυπολιτισμικότητα οδηγούν στην αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε περήφανοι και τυχεροί γιατί απολαμβάνουμε της πατρικής φροντίδας, αγάπης και στοργής του αξιώτατου ιεράρχου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, του οποίου είμεθα όλοι πνευματικά τέκνα. Είμεθα όμως παναγιότατε και δικά σας πνευματικά τέκνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερες αναφορές Πατριάρχη στην ειρηνική συμβίωση της Θράκης

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και την πόλη για την υποδοχή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων στην περιοχή και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο της πόλης, για την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα, έκανε αναφορές και στις αρετές και στη φιλοσοφία που πρέπει να διαθέτει η εξουσία για να είναι χρήσιμη για τους πολίτες, να οδηγήσει σε ανάπτυξη και πρόοδο για τους πολίτες.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι. Η άσκηση της εξουσίας δείχνει το ποιόν του ανθρώπου, που είναι περιβεβλημένος με την εξουσία. Οι άρχοντες διατηρούν ακμαία πίστη στο θεό, αποτελεί αφορμή χαρά και ικανοποίησης για εμάς, δείγμα ταπείνωσης και αυτογνωσίας. Μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν επιτυχώς υπευθύνως υπηρεσίες», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και κάλεσε τους πιστούς στον Καθεδρικό Ναό. Εκεί τελέστηκε Θεία αρχιερατική. Ακολούθησε λαογραφική εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο καθώς επίσης και γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, πριν καταλύσει στην κατοικία του προσωπικού του φίλου Γιώργου Σαρόγλου.

Πηγή: Xanthipress.gr

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης [φωτογραφίες + videos]

 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Κομοτηνή, 22.9.2014 
Πηγή: IN KOMOTINI


















Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Η απονομή της ύψιστης ακαδημαϊκής τιμής πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, των βουλευτών της Ροδόπης κ.κ. Στυλιανίδη, Καραγιουσούφ και Χατζηοσμάν, του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη βουλευτών της Ξάνθης, αυτοδιοικητικών παραγόντων, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης, της ηγεσίας και του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού του ΔΠΘ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, εξαίροντας την πολυεπίπεδη δράση του και την συμβολή του στην αλληλοκατανόηση λαών και των θρησκειών με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη. «Ως θεματοφύλακας της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου, εργάζεται για την ενότητα και την ειρήνευση των απανταχού ορθοδόξων αλλά όχι μόνο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για το περιβάλλον, με την ανάδειξη της προστασίας του, ψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχείας του. Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, αναφερόμενος στις σχέσεις του πανεπιστημίου με τον Πατριάρχη υπενθύμισε την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και σε Φίλο του ΔΠΘ.

«Αποδεχόμαστε την τιμή στο όνομα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί πιστεύουμε ότι κι εσείς τον ίδιο θεσμό επιθυμείτε να τιμήσετε, για την επί 17 και πλέον αιώνων προσφορά του στην Ορθοδοξία, το Γένος, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα», σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης, ο οποίος στο λόγο του εστίασε στις πνευματικές σχέσεις του Οικουμενικού Θρόνου με τη Θράκη. Προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «η Θράκη κατέχει σημαντική πολιτιστική θέση στην ιστορία του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως όμως της Μητέρας Εκκλησίας».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε κατά την ομιλία του πως «ο λαός της Θράκης προσέφερε πρωτίστως τους μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι κράτησαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη με το αίμα τους, όπως οι εν Σαμοθράκη μάρτυρες και οι άλλες μυριάδες Αγίων, γνωστοί και άγνωστοι. Επί της κοινής ταύτης κληρονομίας εδράζονται μέχρι σήμερα οι δεσμοί, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τη Θράκη».

Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε «δεν πρέπει, όμως, να λησμονώμεν ότι ο πνευματικός πλούτος της Θράκης είναι οι Άγιοι της και οι μάρτυρες του Ορθοδόξου Πολιτισμού. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα του λαού του Θεού. Αυτοί αποδεικνύουν ότι ο λαός της Θράκης επιβιώνει, διότι γνωρίζει να αποθνήσκη υπέρ της πίστεως, να αίρη τον Σταυρόν του Χριστού εν ελπίδι Αναστάσεως».

Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ. Γεώργιου Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας επί τιμή, ενώ το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνος Μπότσαρης. Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος, της αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτρια Χαρίκλεια Ιωαννίδου.

Στην κορύφωση της τελετής ο Πρύτανης του Δημοκριτείου προχώρησε στην επίδοση των διασήμων ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ψήφισμα και τα σχετικά διπλώματα επί μεμβράνης.

Στην τελετή αναγόρευσης , εμφανίστηκε κι η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής.





Παντού δεκτός με αγαλλίαση ο Πατριάρχης σήμερα, ανά τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

 23 Σεπτεμβρίου 2014 

Ιερατική Σύναξη. Ο Πατριάρχης ομιλεί στους κληρικούς της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.







Ο Πατριάρχης με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής!

















Επίσκεψη του Πατριάρχη στην ιστορική Μαρώνεια!












Το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην Πόλη και στη Χάλκη / Σεμινάριο του Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πληροφορίες από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου




















Από 13 έως 20 Σεπτεμβρίου 2014 το Κέντρο Οικουμενικής Έρευνας (Zentrum für ökumenische Forschung - http://www.oekumene.uni-muenchen.de/index.html) του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι και ακαδημαϊκό σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη και στη Χάλκη με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως: Η Πανορθοδοξία και η Οικουμένη». Έλαβαν μέρος σαράντα τέσσερεις καθηγητές, διδάσκοντες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις τρεις Θεολογικές Σχολές (Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Ευαγγελική) του Πανεπιστημίου της βαυαρικής πρωτεύουσας, όπως επίσης και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.
Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η ομάδα εκκλησιάστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου χοροστάτησε η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε εγκάρδια τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου στην Αίθουσα του θρόνου. Απευθυνόμενος προς αυτούς αναφέρθηκε στους υπαρξιακούς δεσμούς του με το Μόναχο, όπου πραγματοποίησε σπουδές, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη βαυαρική πρωτεύουσα, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της, στις προετοιμασίες για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016, αλλά και στους διαλόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις λοιπές χριστιανικές Εκκλησίες. Εκ μέρους της ομάδας ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τις δραστηριότητες του Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας και για τη θεματική του σεμιναρίου. Επίσης, μίλησε για τα ίχνη που άφησε η προ μηνών επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Μόναχο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των συμμετεχόντων στο σεμινάριο για την τιμή της πατριαρχικής ακρόασης και πρόσφερε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας συμβολικά δώρα.
Η ομάδα ξεναγήθηκε στα εντυπωσιακά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ επισκέφθηκε και πολλούς Ελληνορθόδοξους ναούς. Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή· στον Ι. Ν. Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου την ομάδα υποδέχθηκε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αγαθάγγελος Σίσκος, ο οποίος και μίλησε για την ιστορία του Νεοχωρίου και της εκεί παρουσίας των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, η ομάδα επισκέφθηκε τη γερμανόφωνη ρωμαιοκαθολική ενορία Αγίου Παύλου Κωνσταντινουπόλεως και συζήτησε με τον ιερέα π. Christian Rolke C.M. για τις δραστηριότητες και τις προκλήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πόλη και στην Τουρκία εν γένει.
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου η Α.Θ.Π., ο Πατριάρχης, παρέθεσε δείπνο στη γερμανική ομάδα στην αίθουσα του Ι.Ν. Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος. Παρόντες ήσαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολος, Ικονίου Θεόληπτος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για ποικίλες πτυχές της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για τα προβλήματα των χριστιανών της Τουρκίας.
Την Τετάρτη οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης. Ξεναγήθηκαν στην Ι. Μονή και στους χώρους της Θεολογικής Σχολής από τον Ιερολογιώτατο Διάκονο π. Καισάριο Χρόνη και συμμετείχαν στην ακολουθία του εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ηγουμένου της Ι. Μονής. Ο Σεβ. καθηγούμενος μίλησε στην ομάδα για την ιστορία της Θεολογικής Σχολής, για το πρόβλημα της επαναλειτουργίας της, όπως και για τις προοπτικές που διαγράφονται για το Ίδρυμα, εντυπωσιάζοντας μάλιστα τη γερμανική ομάδα με την από μέρους του παρουσίαση των δραστηριοτήτων που προετοιμάζει η αδελφότητα.
Την επομένη η ομάδα πραγματοποίησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το κύριο μέρος του σεμιναρίου της, εξετάζοντας τα ακόλουθα θέματα: «Βυζάντιο-Κωνσταντινούπολη-Ισταμπούλ: Μια κοσμόπολη στο πέρασμα της ιστορίας»· «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως υπό το πρίσμα της κανονικής και ιστορικοδογματικής εξέλιξης στην Ανατολή και της αντιπαράθεσης με τη Δύση κατά τη βυζαντινή εποχή»· «Πενταρχία και / ή Αυτοκεφαλία; Το σύστημα και η δομή των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και το ζήτημα του „εθνοφυλετισμού“»· «Η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Ορθόδοξη διασπορά»· «Ο αγώνας για την πανορθόδοξη ενότητα και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου»· «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας»· «Οι οικουμενικοί διάλογοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ΠΣΕ, Ρωμαιοκαθολική και Ευαγγελική Εκκλησία)»· «Ο διάλογος της Ορθοδοξίας με τον Ιουδαϊσμό»· «Ο ορθοδοξο-ισλαμικός διάλογος»· «Ο πράσινος Πατριάρχης. Οι οικολογικές πρωτοβουλίες του Βαρθολομαίου Α´». Το σεμινάριο της ομάδας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στην Ι.Μ. αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Πριγκήπου.
Το πολυήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και στη Χάλκη έδωσε την ευκαιρία στη γερμανόφωνη ομάδα να μελετήσει συστηματικά την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να εξετάσει τις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει σε αναφορά προς τον λοιπό Ορθόδοξο κόσμο, τη χριστιανική οικουμένη, αλλά και ως προς τη συνύπαρξή του με το Ισλάμ στο πλαίσιο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η επικοινωνία με την Α.Θ. Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με ιεράρχες και λοιπούς κληρικούς του Πατριαρχείου, εκπροσώπους άλλων ομολογιών και θρησκειών, αλλά και η εν γένει αναστροφή με την εντυπωσιακή ιστορία της Κωνσταντινούπολης πρόσφεραν στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου αλησμόνητες βιωματικές εμπειρίες.

Το Κέντρο Οικουμενικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μονάχου ιδρύθηκε το 2001. Είναι αφιερωμένο στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας στο χώρο της οικουμενικής θεολογίας και στην εν γένει διακονία του διαχριστιανικού διαλόγου. Στις ποικίλες δραστηριότητές του συγκαταλέγονται η πραγματοποίηση κοινών σεμιναρίων ανάμεσα στις τρεις Θεολογικές Σχολές του Μονάχου, η διοργάνωση διαλέξεων, η έκδοση μελετών αφιερωμένων στην οικουμενική θεολογία, κ.ά. Το Κέντρο αυτό αξιοποιεί με ακαδημαϊκά γόνιμο τρόπο το ιδιαίτερο δυναμικό που προκύπτει από την αρμονική συνύπαρξη της Ορθόδοξης, Ρωμαιοκαθολικής και Ευαγγελικής παράδοσης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του είναι οι καθηγητές Συστηματικής Θεολογίας κ.κ. Αθανάσιος Βλέτσης (Ορθόδοξος), Bertram Stubenrauch (Ρωμαιοκαθολικός) και Gunther Wenz (Ευαγγελικός).