e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

2η χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Επισκοπή Μοζαμβίκης




















Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης προέβη στην χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Διακόνου Γερασίμου Αντωνίου Camilo.

Απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας που παροικεί στη Μοζαμβίκη, ο Επίσκοπος Ιωάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Σύμφωνα με την ευχή της χειροτονίας η Εκκλησία εύχεται, ο Ιερέας να είναι άξιος να παρίσταται τω Αγίω Θυσιαστηρίω, να κηρύσσει το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού, να Ιερουργεί τον λόγο της αληθείας του Χριστού, να προσφέρει δώρα και θυσίες στον Θεό και να ανακαινίζει τον λαό. Αυτά προϋποθέτουν υψηλή στάθμη ανθρωπίνων ικανοτήτων, αγιότητα βίου, καρδιά γεμάτη ζέση, φρόνημα ένθεο. Με άλλα λόγια η Ιεροσύνη απαιτεί εσωτερική και εξωτερική κατάσταση υψηλού πνευματικού επιπέδου διότι άγγελος Κυρίου εστίν ο Ιερεύς"

Ο π. Γεράσιμος, λίγο πριν τη χειροτονία του, ευχαρίστησε τον εν Τριάδι Θεό και την Παναγία για την μεγάλη χαρά που του έδωσαν, καθώς και τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος του έδειξε αγάπη και εμπιστοσύνη, αναφέροντας ότι συναισθάνεται το βαρύ φορτίο της ιεροσύνης που επωμίζεται. Παρακάλεσε, εξάλλου, όλους τους εκκλησιαζόμενους να προσεύχονται γι' αυτόν, ώστε να μένει αλώβητος στις επιβουλές του πονηρού.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο νέος Ιερέας μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε ευχές από όλους.

Τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου










Υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, το «Σύμφωνο Συνεργασίας» της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα αναπτύξεως και προβολής των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Η υπογραφή του «Συμφώνου Συνεργασίας» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λευκωσία, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής κ.κ. Χρυσοστόμου.

Για την Εκκλησία της Κύπρου το «Σύμφωνο Συνεργασίας» υπέγραψε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ για την Εκκλησία της Ελλάδος υπέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ.α.


Αξίζει να αναφερθεί ότι την πρωτοβουλία για την Υπογραφή του εν λόγω «Συμφώνου Συνεργασίας» είχε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αντιπροσωπεία του οποίου, αποτελουμένη από τον Πρόεδρο αυτού Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη αυτού, μετέβη στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο 2014 προκειμένου να παρουσιάσει και να επεξεργαστεί από κοινού με το αντίστοιχο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου το προσχέδιό του.


Η τελική υπογραφή, σήμερα, αυτού του «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ των δύο Εκκλησιών αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στην έως σήμερα στενή μεταξύ τους συνεργασία και στον τομέα των Προσκυνηματικών Πειρηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), αφού θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για μία πιο συστηματική προώθηση, ανάδειξη και προβολή των Ι. Προσκυνημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και την ενίσχυση των προσκυνηματικών ταξιδιών από και προς τις δύο αυτές χώρες.


Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αντίστοιχο «Σύμφωνο Συνεργασίας» έχει ήδη υπογράψει η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού της Γραφείου επί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, με την Εκκλησία της Ρωσίας, ενώ έχει δρομολογηθεί στο άμεσο μέλλον και η υπογραφή αντίστοιχων «Συμφώνων Συνεργασίας» και με τις Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας.


*           *           *

Προσφώνηση Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου,
κατά την τελετή υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας
των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου
[Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 3 Νοεμβρίου 2014]


Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζουμε, εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στην παρούσα, σεμνή τελετή υπογραφής σύμφωνου συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου.

Μακαριώτατε,
Σας ευχαριστώ βαθύτατα, καθώς και τα Σεπτά Μέλη της Ιεράς Συνόδου της καθ´ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση της ευθύνης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Αρχικά, ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2008 τη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία με την πάροδο του χρόνου όλο και βαθαίνει και ωριμάζει. Ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία αναδεικνύεται σε ιστορική πραγματικότητα μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν επίσημα ιδρύεται το εν λόγω Συνοδικό Γραφείο. Ήδη, από τότε, καταγράφονται ποικίλες δράσεις, όπως π.χ. έκδοση χαρτών και άλλων εντύπων, παρουσιάσεις εντός και εκτός Κύπρου, συμμετοχές σε συνέδρια και εκθέσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις σε έγκυρες εφημερίδες και ειδικά περιοδικά, καθώς επίσης συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σχεδιασμός Προσκυνηματικών διαδρομών και οργάνωση ομάδας περιφερειακών αντιπροσώπων της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και Μονών.

Βαθύτατες ευχαριστίες εκφράζω προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξαιρέτως, εκφράζω εγκάρδιες ευχαριστίες προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος και χαιρόμαστε που ευρίσκεται μαζί μας ακόμη μια φορά. Ο Άγιος Δωδώνης, οφείλω να επισημάνω, είχε την πρωτοβουλία του παρόντος συμφωνητικού, το οποίο, από κοινού με τους συνεργάτες μας, επεξεργαστήκαμε και ετοιμάσαμε.

Σεβασμιώτατε, σάς υποσχόμαστε ότι η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δε θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου.

Δεν ήταν δυνατόν η υπόσχεση και εντολή του Αναστημένου Ιησού Χριστού προς τους μαθητές του «εις πάντα τα έθνη» να περιοριστεί στην Παλαιστίνη ή στην Αντιόχεια. Έφθασε επίσημα στην Κύπρο με τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και τον Ευαγγελιστή Μάρκο το 45 μ.Χ. Και λέγω «επίσημα», λόγω του πανίερου γεγονότος της χειροτονίας, από τους Αποστόλους, κατά τόπους Επισκόπων και Πρεσβυτέρων. Ενώ η διάδοση του Ευαγγελίου μαρτυρείται, σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ήδη αμέσως μετά την Πεντηκοστή και το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Επίσης, εδώ μαρτυρείται βιβλικά ο εκχριστιανισμός του πρώτου Ρωμαίου Διοικητή, του Ανθύπατου Σέργιου Παύλου στην Πάφο, την τότε πρωτεύουσα της νήσου μας.

Από την Κύπρο πορεύθηκε, όπως είναι γνωστόν, ο Απόστολος Παύλος στη Μ. Ασία, στη Μακεδονία, στο κλεινόν Άστυ, στην Αθήνα των ονείρων και των οραματισμών μας, στην Κόρινθο και ευρύτερα στον τότε κόσμο των ειδώλων.

Ιδού γιατί προσκαλούμε σήμερα τους αδελφούς εξ Ελλάδος να κοπιάσουν οίκαδε και να είναι βέβαιοι ότι έχουν να γνωρίσουν μια άλλη Ελλάδα, ζωντανή μέσα στους αιώνες εις πείσμα όλων των καταιγίδων, ορατών και αοράτων. Μικρή σε έκταση η Κύπρος, τεραστίων διαστάσεων σε ποιότητα η ψυχή, η πίστη, η ευλάβεια και η εθνική συνείδηση των Κυπρίων. Εδώ ζει το Βυζάντιο, στα βήματα των Αποστόλων, των Ιεραρχών, των Μαρτύρων και των Οσίων, του χθες του σήμερα και του αύριο.

Το ίδιο και οι Κύπριοι, ως προσκυνητές ασπάζονται ευλαβικά τα ιερά χώματα της Ελλάδος, τα οποία είναι κατάσπαρτα από Εκκλησίες και Μοναστήρια. Εάν, ο Ισοκράτης μάς διαβεβαιώνει ότι «Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες», τι θα πούμε εμείς που και η παιδεία μας και η ψυχή μας, ακόμη και οι πνεύμονές μας, εισπνέουν την ίδια πίστη, παράδοση και πολιτισμό;

Είμαι βέβαιος, μαζί και οι συνεργάτες μου, Μακαριώτατε, ότι με τις πατρικές Σας ευλογίες προχωρούμε σεμνά και ταπεινά, αλλά και παραγωγικά, με όλα τα προσφερόμενα μέσα και σεβόμενοι πάντα κάθε άλλη θετική και εκ φιλοπατρίας προσπάθεια. Προχωρούμε έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να γευθούν τα καθαρά και ιαματικά νερά της Ορθοδόξου Πίστεως, που εκ της φύσεώς της αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.

Ευχαριστούμε όλους εσάς, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, που σπεύσατε να είστε μαζί μας σε αυτή τη σεμνή τελετή.

Κλείνοντας, Μακαριώτατε, να μού επιτρέψετε να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Είναι οι ήρωες, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν από το χρόνο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους για το πολύτιμο έργο της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Γραφείου μας. Αιτούμεθα των ευχών Σας για όλους και τους οικείους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WTM London 2014


Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στο Λονδίνο η ετήσια Διεθνής Έκθεση Τουρισμού WTM (World Travel Market) - London 2014, στην οποία συμμετέχει για δεύτερη συνεχή  χρονιά  και η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
            Κι εφέτος, στη Διεθνή αυτή Έκθεση, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Εκθέσεις Τουρισμού παγκοσμίως, λαμβάνουν μέρος πάνω από 150 χώρες με εκπροσώπους μεγάλων και καταξιωμένων τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
            Η Εκκλησία της Ελλάδος, υλοποιώντας το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» που έχει ήδη υπογράψει με το Υπουργείο Τουρισμού από τον Ιανουάριο του 2013, θα φιλοξενηθεί σε κεντρική και κομβική θέση στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Περιπτέρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
            Η σπουδαιότητα της Εκθέσεως WTM - London φαίνεται κάθε χρόνο και από την παρουσία πολλών Υπουργών Τουρισμού και λοιπών ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων από τις συμμετέχουσες χώρες που πρόκειται και φέτος να παραβρεθούν  στα  επίσημα Εγκαίνια των εργασιών της την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 .
            Το Ελληνικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει η Ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήδη έχει φτάσει στη βρετανική πρωτεύουσα, συνοδευμένη  και από κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
            Η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Ιερές Μητροπόλεις, μετά από σχετική Συνοδική Απόφαση, εκπροσωπείται από τους: α) Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, β) Αθανάσιο Ραφτόπουλο και γ) Βασίλειο Τζέρπο - Μέλη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
            Οι πολυάριθμοι  επισκέπτες, που θα περάσουν και από το περίπτερο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα έχουν κι εφέτος την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να γνωριστούν με τους εκπροσώπους της Ελλαδικής Εκκλησίας, να πληροφορηθούν για τις ενέργειες και τις στοχευμένες δράσεις που έγιναν και πρόκειται να γίνουν από την Εκκλησία της Ελλάδος για θέματα ανάπτυξης του θρησκευτικού λεγομένου τουρισμού, καθώς και να προμηθευτούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα διαθέσουν το Συνοδικό Γραφείο, η Αποστολική Διακονία και Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
            Μάλιστα για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει στη Μ. Βρετανία και στα Αγγλικά το έντυπο «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», το κείμενο του οποίου επιμελήθηκε ο Δρ. Βασίλειος  Τζέρπος, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,  την δαπάνη της εκδόσεως κάλυψε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και την επιμέλεια και έκδοση  είχε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
            Ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος  έχει ήδη προσκληθεί  να δώσει  συνεντεύξεις σε Διεθνή Μέσα Ενημερώσεως, ανταποκρινόμενος σε σχετικά αιτήματα.
            Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλους τους Έλληνες συνεκθέτες η προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συμμετοχή της σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού τυγχάνει θερμού επαίνου και συγχαρητηρίων για την υποστηρικτική στάση της στα θέματα ανάπτυξης του εισερχομένου τουρισμού στη Χώρα μας.