e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου [video]

 Αλεξάνδρεια | Πατριαρχείο | Εσπέρας 26ης Νοεμβρίου 2014 



Συζήτηση για την Πανορθόδοξη Σύνοδο και τα Μεγάλα Μηνύματα των εκλεγέντων Αρχιερέων

Απογευματινή Συνεδρία Αρχιερέων Πατριαρχείου Αλεξανδρείας | 26 Νοεμβρίου 2014










Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου συνεχίσθηκαν το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου. Επί τάπητος τέθηκαν και διεξοδικώς συζητήθηκαν τα διαληφθέντα στη Σύνοδο των Προκαθημένων, την συγκληθείσα τον παρελθόντα Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, ως και η εν γένει πορεία του Πανορθοδόξου Διαλόγου εν όψει της Μεγάλης Συνόδου. 

Μετά το πέρας της εσπερινής Συνεδρίας οι νεοεκλεγέντες Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Νήφων και Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ως και ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος έδωσαν ενώπιον της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και της Ιεράς Συνόδου το Μέγα Μήνυμα στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων.

Εκλογές Αρχιερέων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας | Τα βιογραφικά των εκλεγέντων

Πρωινή Συνεδρία 26ης Νοεμβρίου 2014 








Συνήλθε σήμερα, 26η Νοεμβρίου 2014, σε τακτή Συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ. κ. Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.

Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων. Ακολούθως άρχισε η συνεδρίαση. Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Συνοδικά μέλη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών. Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας του Πατριαρχείου. 

Της Πατριαρχικής εισηγήσεως ολοκληρωθείσης, ο Σεβ.Μητροπολίτης Καμερούν κ.Γρηγόριος ανέλαβε την διακονία του λόγου εν είδει αντιπελαργήσεως επί τη δεκάτη επετείω εκ της Πατριαρχικής εκλογής της Α.Θ.Μ. Ακολούθως ο Μακαριώτατος απένειμε την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου προς τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό, Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο και Καμερούν κ. Γρηγόριο για την συμπλήρωση δέκα ετών από της εις Αρχιερέα εκλογής και χειροτονίας τους. Ακόμη, διά της εκδόσεως Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, συνετελέσθη η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Κατάνγκας σε Μητρόπολη.

Επακολούθησε η πλήρωση της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου. Νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου εξελέγη παμψηφεί ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Γενομένης δε αποδεκτής της παραιτήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Προτερίου, ο οποίος ονομάσθηκε Εφησυχάζων Μητροπολίτης Διοσπόλεως, Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Καβάσων κ.Εμμανουήλ, τον οποίο ο Μακαριώτατος προσηκόντως περιεκόσμησε για την δεκαετή αρχιερατεία του. Στη συνέχεια πληρώθηκε η χηρεύουσα Επισκοπή Μποτσουάνας διά της εκλογής του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βασιλείου Βαρβέλη, διακονήσαντος επί σειρά ετών στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα.

Καταληκτικώς εξελέγησαν τρεις Βοηθοί Επίσκοποι. Βοηθός Επίσκοπος Ναυκράτιδος εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιος Κούμανης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Καραγκούνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως. Τέλος δε Βοηθός Επίσκοπος Νιτρίας εξελέγη ο Κενυάτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεόφυτος Κονγκάι. 
  
Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν το απόγευμα.  

Βιογραφικό Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Νήφωνος
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφων (κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής) εγγενήθη στην Νίκαια Αττικής το έτος 1959. Τυγχάνει πτυχιούχος της Σιβιτανιδείου προτύπου Σχολής μηχανικών. Απεφοίτησε από την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή Αγ. Όρους και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ως ιεροσπουδαστής εργάστηκε στο ιδιαίτερο Γραφείο του Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς Καλλινίκου, ενώ εκάρη Μοναχός το έτος 1982 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Κρήτης υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1984 στην Ι. Κοινοβιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπαλή Ρεθύμνης υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Τίτου. Επί είκοσι (20) συναπτά έτη εργάσθηκε στην Ι. Μητρόπολη Περιστερίου ως Ιερατικός Προϊστάμενος και Εφημέριος και Εφημέριος των ιερών Ναών Ευαγγελισμού Θεοτόκου, Αγίας Μαρίνης Ανθουπόλεως και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, τον οποίο ανοικοδόμησε εκ βάθρων και ετοίμασε τα σχέδια του ορφανοτροφείου της Ι. Μητροπόλεως , το οποίο ανήγειρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος. Εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης υπό του Σεβ. Περιστερίου. Απεσπάσθη το έτος 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και έκτοτε προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ι. Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου ως Καθηγούμενος αυτής, φέρων την ευθύνη συντονισμού της εκ βάθρων ανακαινίσεώς της. Την 6η Οκτωβρίου 2009, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος, διατηρών τα ηγουμενικά του καθήκοντα στην περιώνυμο Ι. Μονή. Εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό της Α.Θ.Μ. την 18η Οκτωβρίου 2009. Την 26η Νοεμβρίου ε.ε. εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., Μητροπολίτης Πηλουσίου.

Βιογραφικό Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (κατά κόσμον Ξενοφών Κιαγιάς) εγγενήθη στην Αθήνα το έτος 1956. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Αξώμης κ.Πέτρου. Υπηρέτησε το πρώτον ως Διάκονος στο Κάϊρο και ως Ιερέας στην Αδδίς Αμπέμπα της Ι. Μητροπόλεως Αξώμης και επί 17ετία στην Ι.Μητρόπολη Περιστερίου. Την 27η Οκτωβρίου 2004, εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος και τοποθετήθηκε Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Την 1η Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν. Την 21η Νοεμβρίου 2013 εξελέγη Μητροπολίτης Καβάσων. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος.

Βιογραφικό σημείωμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Μποτσουάνας κ. Βασιλείου
Ο Θεοφιλέστατος Επαρχιούχος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Βασίλειος (κατά κόσμον Βασίλειος Βαρβέλης), γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 1969. Σπούδασε στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Προνοίας και στη Θεολογικήν Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιούλιο του 1997 και Πρεσβύτερος τον Μάρτιο του 1998 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κυρού Χρυσοστόμου. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Κάιρο. Ακολούθως, Σεπτή Εντολή του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄, τοποθετήθηκε Εφημέριος και Πνευματικός του Πατριαρχικού Ι. Ναού Αγ. Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Άνω Κυψέλης, του Μετοχίου του Πατριαρχείου στην Αθήνα και Γραμματεύς του Γραφείου Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα, υπηρετήσας επί δεκαπενταετίαν. Την 26η  Νοεμβρίου 2014, προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Επαρχιούχος Επίσκοπος της χηρευούσης Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας. 

Βιογραφικό σημείωμα του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου
Ο Θεοφιλ.Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κούμανης) εγεννήθη στην Καλαμάτα Μεσσηνίας το έτος 1970. Τυγχάνει απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Επίσης είναι πτυχιούχος της Σχολής Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γνωρίζει την αγγλική, ρωσσική και αραβική γλώσσα.
Το έτος 1996 εκάρη μοναχός και εχειροτονήθη Διάκονος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, διορισθείς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας. Πρεσβύτερος εχειροτονήθη υπό του ιδίου Ιεράρχου το έτος 2000, διορισθείς αρχικώς Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Ελληνοεκκλησιάς και έπειτα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασπροχώματος Καλαμάτας, όπου και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Το έτος 2007, διωρίσθη Πρόεδρος της Επιτροπής διοικήσεως και  διαχειρίσεως των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Μεσσηνίας για την ανακαίνισή τους. Διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου κατά  τα έτη 2007-2008.
Από τον Νοέμβριο του 2008 απεσπάσθη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και  διορίσθηκε Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας. Το 2009 έλαβε το οφφίκιο του Σκευοφύλακος του Πατριαρχικού Θρόνου και την 25η Νοεμβρίου του 2010 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄. Έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Γραμματεία του Πατριαρχείου, είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ιστοσελίδος και Διαδικτύου και διδάσκει το μάθημα της Τελετουργικής στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος». Συνόδευσε τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και ιεραποστολικές περιοδείες στην Αφρική. Επιμελήθηκε την οργάνωση εκδόσεως του τιμητικού Τόμου δια την 10ετή προσφορά και διακονία της Α.Θ.Μ. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναυκράτιδος.

Βιογραφικό σημείωμα του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Βερενίκης κ. Χρυσοστόμου
Ο Θεοφιλ.Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης κ.Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Καραγκούνης) εγεννήθη στην Τιθορέα Φθιώτιδος το 1960. Είναι πτυχιούχος της επταταξίου Ιερατικής Σχολής Λαμίας, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Αθηνών και του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1986. Υπηρέτησε ως Εφημέριος, Προϊστάμενος, Ιεροκήρυξ και Κατηχητής στις Ιερές Μητροπόλεις Φθιώτιδος και Περιστερίου. Ανήγειρε εκ βάθρων τον νέο περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Λόφο Αξιωματικών Περιστερίου.
Απεσπάσθη το 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίστηκε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου “των σκλάβων” στην Τρίπολη της Λιβύης και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως. Τον Νοέμβριο του 2008 διορίστηκε Προϊστάμενος στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου και Εφημέριος στην Θεοβάδιστη Ιερά και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το 2013 επανήλθε στη Λιβύη ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βερενίκης.

Βιογραφικό σημείωμα του Εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Νιτρίας κ. Νεοφύτου
Ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης κ. Νεόφυτος Κονγκάι εγεννήθη το έτος 1970 στο χωριό Kesengei της Επαρχίας Nandi στην Κένυα. Τυγχάνει πτυχιούχος της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 13η Σεπτεμβρίου του 1998 και Πρεσβύτερος την 27η του ιδίου μηνός από τον τότε Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας, νυν δε Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ. Διακόνησε σε Ενορίες της Ναϊρόμπι και στην εκεί Πατριαρχική Σχολή ως Υποδιευθυντής. Την 27η Φεβρουαρίου 2005, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ.Μακάριο. Το ίδιο έτος του απενεμήθη μεταπτυχιακός τίτλος Θεολογικών Σπουδών από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Το 2007 εκάρη μοναχός στην Ι.Μονή Μεταμορφώσεως στη Βέροια. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ποιμαντικής Θεολογίας, υπότροφος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Νιτρίας.

Παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου «Στα βήματα των Πατέρων μας» από την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος

Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κληρικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, εκδοτών και πλήθους φίλων του Χριστιανικού Βιβλίου, παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, στην Αθήνα, ο Συλλογικός Τόμος, με τίτλο «Στα βήματα των Πατέρων μας», των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Ο Τόμος περιλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στις γενικές Ιερατικές Συνάξεις της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, κατά το Εκκλησιαστικό έτος 2012-2013 και αφορούσαν στη ζωή και στο έργο των Πατέρων της Εκκλησίας.

 Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τόμος, που σήμερα παρουσιάζεται, εμφανίζει Θεοφόρους Πατέρες, που έζησαν καθένας σε άλλη περιοχή, σε διαφορετικό χρόνο, υπό διαφορετικές συνθήκες. Και όμως, μίλησαν και έγραψαν τέτοια και τόσα για το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, ώστε η θεολογία τους δεν είναι περιγραφική, αλλ' είναι συνθετική. Συντονιστής πάλι το Πνεύμα το Άγιον. Η εικόνα της θεολογίας που συνδημιούργησαν καλείται Ορθόδοξη Πατερική Παράδοσις. Είναι αυτό που καλούμε συμφωνία των Πατέρων, "consensus partum"...».

Αναφερόμενος πιο εξειδικευμένα στον όρο «Πατερική Παράδοσις», ο π. Δανιήλ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Πατερική Παράδοσις δεν είναι η στατικότητα σε μια άλλη εποχή και σ' ένα σχήμα. Είναι τρεχούμενο νερό... Είναι και παλαιά, αλλ' όχι παλαιούμενη. Είναι αρχαία, αλλ' όχι αρχείο... δεν είναι ένας ιδεολογικός ή θρησκευτικός κομήτης... είναι το ουράνιο στερέωμα, γεμάτο άστρα... δεν μπορεί να είναι η επίδειξις κοσμικής λαμπρότητας ή η λιτάνευσις θρησκευτικού ναρκισσισμού. Είναι απόδειξις μαρτυρίας και λιτάνευσις Σταυρού... Δεν είναι μουσείο με ειδώλια ηρώων του παρελθόντος. Είναι ο στίβος των αγωνιστών όλων των αιώνων... δε μπορεί να είναι μια προγονολατρία... δεν είναι ούτε μουσείο λαμπρού παρελθόντος και πολυτελών κειμηλίων... είναι η πρόοδος... η τήρηση ζωντανών εντολών και η έκφρασις αιωνίων αληθειών...». Και κατέληξε: «Εκκλησιαστικό κατεστημένο που θεωρεί ως παράδοση βυζαντινισμούς και εγωκεντρικές επιδεικτικές μανίες, καταντά θρησκεία του κόσμου τούτου, κάποτε και αγυρτεία. Άλλωστε, δεν απέχουν, γραμματικά, πολύ οι λέξεις «αλήθεια» και "αλητεία". Χωρίς ζωντανή λατρεία και ζωντανό αγώνα και ζωντανή διακονία της Θεολογίας, κατεβαίνει ο τόνος, το "θ" γίνεται "τ" και ο ουρανός κυλιέται στη λάσπη...».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ομιλητής επεσήμανε τον κίνδυνο της στατικής ερμηνείας των Πατέρων, η οποία τους τοποθετεί σε ιδεολογικές πλατφόρμες, που καθηλώνουν τα κείμενά τους σε μια άγονη μεταγλώττιση. «Για να καταστεί σύγχρονο, σε κάθε εποχή, το Πατερικό κείμενο, απαιτείται η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του συγγραφέα του και του μελετητή του κειμένου. Ο συγγραφέας του κειμένου, Πατέρας της Εκκλησίας, έχει ως πρώτο και κύριο μέλημά του την φροντίδα της ψυχής. Ο ίδιος έχει συγκρουστεί με τις παθογόνες δυνάμεις του εαυτού του και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα έμμεσης ή άμεσης γνώσεως των ανθρωπολογικών και ειδικότερα ψυχολογικών δεδομένων...», και κατέληξε ως εξής: «Το Πατερικό κείμενο δεν αποτελεί σεντούκι πληροφοριών, αλλά πρόκληση πνευματικού βίου, που περιλαμβάνει τον βιωματικό υπομνηματισμό του. Στην περίπτωση αυτή, εν Αγίω Πνεύματι, ο άνθρωπος ζει Πατερικά και ερμηνεύει αυθεντικά τη σκέψη των Πατέρων...».

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους τους εκλεκτούς εισηγητές των Ιερατικών Συνάξεων και επεσήμανε ότι «στις εν λόγω συνάξεις προσπαθήσαμε να περάσουμε από την επιφανειακή προσέγγιση των Πατέρων στην ουσία της διδασκαλίας τους και ν' ανακαλύψουμε τον τρόπο που μιλούν οι Πατέρες στην εποχή μας...»

Ο Συλλογικός Τόμος «Στα βήματα των Πατέρων μας» διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο «Λύχνος» στο Βόλο και στα Εκκλ/κά βιβλιοπωλεία.

Φωτο-επιστροφές στην Αγία Σοφία

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε, τον Νοέμβριο του 2013, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας