e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

"Ενιά Δευτέρα" στη Λευκίμμη της Κέρκυρας










π. Καποδίστρια Χριστός Ανέστη!

Εξ αφορμής της αναστάσιμης λειτουργίας της Νιας Δευτέρας στο Μπανάτο, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στην αδελφή σας Κέρκυρα την ημέρα αυτή, που ονομάζεται το ίδιο "Ενιά Δευτέρα" (με την παρεμβολή του ευφωνικού έψιλον), τελούνται πλείστες λιτανείες στα χωριά της υπαίθρου, μηδέ και της Λευκίμμης εξαιρουμένης. 

Την ημέρα αυτή, λοιπόν, λιτανεύονται από όλους τους ναούς οι εικόνες της Αναστάσεως, της Παναγίας, τα φλάμπουρα, οι σκόλες (τα δικά σας καπίτουλα), οι τόρτσες και τα τορτσόνια. Επιπλέον, στην Λευκίμμη λόγω της αποστάσεως με την πόλη της Κέρκυρας λιτανεύεται και ομοίωμα της εσωτερικής λάρνακας του Αγίου Σπυρίδωνα υπό σκήνωμα (κερκυραϊστί: μπαρλακί, εκ του ιταλικού baldachino). 

Σε δύο σημεία της λιτανείας μετά από σχετική δέηση εκπυρσοκροτούνται τα λεγόμενα μάσκουλα (κάλυκες γεμάτοι με μπαρούτι και χαρτί και ταπωμένοι με ένα ξύλο, την κάρλα) ο κρότος των οποίων ισοδυναμεί κυριολεκτικά με κανονιά. 

Γενικά το εορταστικό κλίμα της Ενιάς Δευτέρας θα έλεγα ότι καλύπτει ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα.

Χρόνια Πολλά
Γιώργος Γαστεράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: