e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το μεγάλο Συλλείτουργο για την αποκατάσταση της Ροτόντας της Ανατολής στο Παλαιό Κάιρο

Πρωί και μεσημέρι της 24ης Απριλίου 2015, στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου 
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | ecclesia.gr






























Για κοινό αγώνα και κοινές ελπίδες έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία των Θυρανοιξίων της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής, της Κυπριακής και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, των ελληνικών κοινοτήτων Καϊρου, κληρικοί και λαϊκοί από Ελλάδα και Αίγυπτο. 

Στο Κάιρο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται την πρώτη Παρασκευή μετά την εορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου, κι αυτό διότι η Παρασκευή για ολόκληρη την Αίγυπτο είναι ημέρα αργίας και επειδή αρκετοί μουσουλμάνοι τιμούν και σέβονται τον Άγιο Γεώργιο έχει αποφασισθεί να εορτάζεται η μνήμη του Παρασκευή, ώστε να μπορούν όλοι να έρχονται στην ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: "Η φήμη του τιμωμένου σήμερον Αγίου Γεωργίου επλήρωσε άπασαν την γην. Ανηγορεύθη προστάτης πλείστων κρατών και βασιλείων και πολιούχος πλείστων έτι πόλεων. Επ' ονόματι αυτού ιδρύθησαν εκκλησιαστικά και ιπποτικά τάγματα. Σκέπει στρατεύματα υπό την σημαίαν αυτού. Επίσης ανηγορεύθη προστάτης πολλών επαγγελμάτων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, και αυτού έτι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ου εν τω προαυλίω εστήθη υπερμέγεθες χαλκούν άγαλμα αυτού, καταβάλλοντος τον δράκοντα". 

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης μίλησε και για την ιστορία της μονής λέγοντας: "Η Ιερά Θεοβάδιστος Μονή αύτη του Αγίου Γεωργίου εν Παλαιώ Καΐρω αποτελεί το διαχρονικόν σύμβολον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ιδρύθη, ως κυκλοτερής ναός, επί πύργου ρωμαικού στρατοπέδου, έδρας μιάς των τριών ρωμαικών λεγεώνων της Αιγύπτου. Η τιμή του Αγίου Γεωργίου, ως στρατιώτου, διεδίδετο εν άπαντι τω ελληνορρωμαικώ κόσμω διά των ρωμαικών στρατευμάτων. Ο Άγιος Γεώργιος εν τω ρωμαικώ στρατώ έλαβε το αξίωμα του χιλιάρχου, διοικητού λεγεώνος, και του κόμητος, συνοδού επισήμων προσώπων και αυτού τούτου του αυτοκράτορος. Ο κυκλοτερής ναός αυτού και συναξαριακαί περί αυτού πηγαί εκφαίνουσιν ότι ούτος, υπηρετήσας εν τω αυτόθι ρωμαικώ στρατοπέδω, μετέβη είτα εις Κυρήνην επί αποστολή, ένθα ετέλεσε τον άθλον αυτού κατά του βυθίου δράκοντος, ον διασώζει εν τη Ιστορία των Αγίων αυτού ο Αρχιεπίσκοπος Γενούης Ιάκωβος ντε Βοράγγινε, παραλαβών παρά των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαυρίας. Η δρακοντοκτονία του Αγίου Γεωργίου, ήτις εγένετο εν Κυρήνη, παραδίδεται και εν τη ανατροφοδοτουμένη βυζαντινή και μεταβυζαντινή θύραθεν εκκλησιαστική ποιήσει. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου αύτη ελειτούργησε και ως νοσοκομείον, πτωχοκομείον και γηροκομείον. Διά τας εν αυτώ μοναστρίας, συντηρούσας ανημμένας τας λαμπάδας αυτών, ως φρόνιμοι νύμφαι Χριστού, εκλήθη και Μονή της Λαμπάδος. Από του δεκάτου εβδόμου μέχρι του δεκάτου ενάτου αιώνος οι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας διέμενον εν τη Μονή ταύτη".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην μέριμνα του Πατριάρχη για την ανακαίνιση της μονής και στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Αθανάσιου Μαρτίνου. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παρουσία τους. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που βρίσκεται στο Κάιρο, για να δώσει κουράγιο σε όλους, καθώς, όπως είπε, "είναι ο άνθρωπος που δίνει και θα δώσει αγώνες για την Ελλάδα". Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου ο Πατριάρχης τόνισε: "Προσευχόμαστε ο Στρατηλάτης Άγιος Γεώργιος να δώσει τα δίκαια, γιατί ξέρει να θαυματουργεί στο νησί της Κύπρου".

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και "στη συμβίωση των λαών σε αυτά εδώ τα χώματα και ευχαρίστησε τον Θεό που "τον αξίωσε να βρίσκεται στην Ροτόντα της Ανατολής". Συνεχάρη την οικογένεια Μαρτίνου για την δωρεά και ευχήθηκε "να υπάρξουν μιμητές που θα στηρίξουν τον λαό και το Έθνος αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα σας στηρίξει", είπε ο κ. Παυλόπουλος στον Πατριάρχη και προσέθεσε: "Αναγνωρίζω την ευμένεια της Αιγυπτιακής Πολιτείας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και τους ευχαριστώ λέγοντας πως οι αγωνίες είναι κοινές. Ο αγώνας είναι κοινός για τα ιδανικά που αφορούν τον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο Κάιρο το έργο σας είναι γνωστό και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος είναι εδώ για να αναγνωρίσει το έργο σας και να σας πει αυτό που τόνισα από πλευρά Πολιτείας. Είμαστε μαζί σε έναν ενιαίο αγώνα Εκκλησία και Πολιτεία, για να στηρίξουμε τις παραδόσεις του Έθνους και του Γένους μας."

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: