e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Πεντηκοστή 2015 στη χρυσότρουλη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου κι ένα σχόλιο περί του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου


Την περικαλλέστατη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία δεσπόζει κυριολεκτικά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, επισκέφτηκε το Νυχθημερόν στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση στη χώρα, μεταξύ Ρωσόφιλων και Ευρωπαϊστών. Ξαναδείτε τη σχετική ανάρτησή μας ΕΔΩ! Η Μονή βρίσκεται υπό την κυριότητα των πιστών (ή οπαδών, όπως θέλετε πείτε το) του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου, υπό τον αυτοαποκαλούμενο Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρως Ουκρανίας Φιλάρετο. 

Εμείς, εδώ στο Νυχθημερόν, κατά καιρούς παρουσιάζουμε την λειτουργική ζωή αυτών των... παρα-εκκλησιαστικών της Ουκρανίας, επειδή ακριβώς δεν είναι και τόσο "παρά"... Εξηγούμαστε: Ενώ η επίσημη και αναγνωρίσιμη Εκκλησία είναι η Μητρόπολη Κιέβου (σήμερα υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο), υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, το αυτόκλητο Πατριαρχείο καλύπτει κι εκφράζει το 1/10 του πληθυσμού της χώρας, ήτοι τα 4.000.000 πιστούς. Και όχι μόνον αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι η υπερκείμενη Μητρόπολη (υπό τον Ονούφριο) εκφράζει τους Ρωσόφιλους και τούτο δω το αυτόκλητο Πατριαρχείο εκφράζει τους αντιφρονούντες στη ρωσική πολιτικο-εκκλησιαστική ισχύ, ήτοι τους θιασώτες της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αυτή η αντιπαλότητα -ως γνωστόν- οδήγησε στην Επανάσταση του Μεϊντάν, που συνεχίζει -δυστυχώς- να αιματοκυλάει την Ουκρανία ως εμφύλιος πόλεμος πλέον, η δε Ρωσία εν τω μεταξύ απέσπασε με τη βία της υπερδύναμής της την Κριμαία κ.ο.κ. Στο θλιβερό αυτό πλαίσιο, οι Ουκρανοί Επαναστάτες γνωρίζουν ως Εκκλησία τους το λεγόμενο Πατριαρχείο τους, οι δε "επίσημοι εκκλησιαστικοί" θεωρούνται από την Επανάσταση... προδότες, επειδή συνεχίζουν να ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Μάλιστα δε, κατά την Επανάσταση, στους δρόμους και τις πλατείες κυριαρχούσε ο Κλήρος του "Πατριαρχείου Κιέβου", ενώ ο πανορθοδόξως αναγνωρισμένος Κλήρος της Μητρόπολης Κιέβου είχε περιορισθεί εντός των ορίων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, φοβούμενος τα χείριστα... Ένα κομφούζιο δηλαδή άνευ προηγουμένου, το οποίο δεν έχει πάψει ακόμη. 

Όλα τα ανωτέρω δηλούν ότι το αυτόκλητο Πατριαρχείο είναι υπολογίσιμο για την ταλαίπωρη αυτή χώρα του βορρά (θεωρητικά τουλάχιστον, για το 1/10 του λαού)  και εξ αυτού ορμώμενοι εμείς, παρουσιάζουμε ενίοτε στιγμές από τη λατρευτική έκφρασή τους. Σήμερα παρουσιάζουμε την Αγρυπνία της εφετινής Πεντηκοστής, στην οποία προέστη ο Επίσκοπος Αγάπιος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστού λαού! 
π. Π. Κ.








































Δεν υπάρχουν σχόλια: