e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι εξελέγη σήμερα ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Μετά μεγάλης χαράς πληροφορούμαστε ότι πριν λίγο, η Ιερά Σύνοδος των Ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την προεδρία του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, εξέλεξε Μητροπολίτη της κενωθείσης Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι τον θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη (Τσαφταρίδη), γόνο του χωριού Αγκερυκός της Ζακύνθου

Από την θέση αυτήν, εκφράζοντας -πιστεύουμε- και τα αισθήματα όλων των Ζακυνθινών, ευχόμαστε στον νέο Μητροπολίτη να έχει δύναμη και πνευματική ακμαιότητα, ώστε να ποιμάνει θεοπρεπώς τον λαό των δύο χωρών, που του εμπιστεύεται η Εκκλησία, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας έτσι την πνευματική δραστηριότητα που επέδειξε στη Μοζαμβίκη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Άγ. Κήρυκο (Αγκερυκό) Ζακύνθου το έτος 1969 και κατάγεται από την Σεβάστεια της Μικράς Ασίας. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στην γενέτειρά του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του με βαθμό άριστα. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ετοιμάζει την διδακτορική διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1993 στην Ιερά Μονή Υπεραγάθου (Μετοχίου Σινά) Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών από τον τότε Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε το 1998 από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια. Από το 1993 διακονεί ιεραποστολικά το παλαίφατο Πατριαρχείο, υπηρετήσας σε Κοινότητες της Ζιμπάμπουε, της Ζάμπιας, του Καΐρου και της Νοτίου Αφρικής. Διοργάνωσε ή μετείχε σε διάφορα συνέδρια, ενώ συνέγραψε επιστημονικές μελέτες. Διατελεί σύνδεσμος της ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και από το 2005 εκπροσωπεί την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ στον ίδιο οργανισμό. Επίσκοπος Μοζαμβίκης εξελέγη την 7η Οκτωβρίου 2011. Στις 24 Νοεμβρίου 2015, εξελέγη Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: