e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Μια πρωτότυπη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβος" στο Μόναχο | Ελληνοβαυαρική εκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα για τους πρόσφυγεςΕφέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο υπήρξε μια πρωτοτυπία, με αφορμή τους πρόσφυγες, που κατά χιλιάδες διασχίζουν το Αιγαίο και αναζητούν σωτηρία στην Ευρώπη.

Αντί για χριστουγεννιάτικο δένδρο τοποθετήθηκε στη σκηνή της αίθουσας επισήμων εκδηλώσεων μια βάρκα, που να φαίνεται προσαραγμένη στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους και να έχει ως φόντο τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου.

Η πρωτοτυπἰα αυτή εντάχθηκε στη παγγερμανική εκδήλωση των εκκλησιών της Γερμανίας για το 50ό ιωβηλαίο της άρσης των αναθεμάτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο πολιτιστικό του Κέντρο, με τη συμμετοχή και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία.

Στη σχετική προσφώνησή του προς τους επισήμους προσκεκλημένους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αναφέρθηκε στον ευεργετικό ρόλο των εκκλησιών στην Ελλάδα και στη Βαυαρία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Αποτελεί μακραίωνη παράδοση των ελλήνων να στολίζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα χειροποίητο μικρό καράβι (ή βαρκούλα) και μ’ αυτό (μ΄αυτή) να ψάλλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Χριστουγέννων και ακολούθως να τα τοποθετούν στα σπίτια τους. Η συμβολική αυτή πράξη εκφράζει την αγωνία και την προσευχή των Ελλήνων, ως θαλασσινού λαού για την ασφαλή επιστροφή των ναυτιλομένων και ψαράδων στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στις ημέρες των εορτών.

Εφέτος τοποθετήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ μία συμβολική λέμβο που έχει εξωκοίλει σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως, Ρὀδος κ.λ.π.), μεταφέροντας ανθρώπινες ζωές κατατρεγμένων και εν περιστάσει όντων προσφύγων. Ως σκηνικό φόντο χρησιμοποιήσαμε τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου για να καταδείξουμε τον ποθούμενο πρώτο σταθμό μιας περιπετειώδους ευρωπαικής οδύσσειας των προσφύγων από το Αιγαίο, μέσω βαλκανίων χωρών στη κεντρική Ευρώπη. Με την παράσταση αυτή θέλουμε να τονίσουμε την ελληνο-βαυαρική διεκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα υποδοχής προσφύγων και την πρώτη παροχή βοήθειας. Με τη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβο" εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και ιδιαίτερα του προέδρου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου προς τους πρόσφυγες, που έρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη προσευχή μας για τη σωτηρία τους"

Η παράσταση με τη "Χριστουγεννιάτικη Λέμβο" εντυπωσίασε βαθύτατα τους επισήμους προσκεκλημένους και έγινε αντικείμενο πολλαπλών θετικών σχολίων και έντονου προβληματισμού.

Η παρισταμένη στην εκδήλωση πρόεδρος του Συμβουλίου των Καθολικών Μονάχου και Περιχώρων, κ. Γιοχάννα Ρουμσέττελ, ενθουσιάστηκε απ΄την παράσταση αυτή, την φωτογράφησε, την τύπωσε στην υπηρεσιακή της ευχητήρια κάρτα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2016 και την απέστειλε σε όλες τις επίσημες βαυαρικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές, πολιτικές και δημοτικές Αρχές. (Επισυνάπτεται η ευχετήρια κάρτα της)

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το μήνυμα της "Χριστουγεννιάτικης Λέμβου" στο Μόναχο άγγιξε τις καρδιές Ελλήνων και  Γερμανών και ιδιαίτερα των Βαυαρών και μεταλαμπάδευσε για μια ακόμη φορά ευρύτερα τον αγγελικό ύμνο της Γέννησης του Κυρίου "και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία".

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

[Στη 2η φωτογραφία: Σύμβολο Ελληνο-Βαυαρικής φιλίας, ο Πρίγκηπας της Βαυαρίας Γουστάβος με τη σύζυγό του και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. Ο Πρίγκηπας κατάγεται από τον Βασιλικό Οίκο από τον οποίο καταγόνταν και ο Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: