e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη Σουηδίας
Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χειροτόνησε τον Ιατρό Δρ. Νικόλαο Ρήγα Διάκονο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ε.ε..

Ο νέος Διάκονος γεννήθηκε στη Λάρισα και εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλεως Jönköping της Σουηδίας ως νεφρολόγος. Στην πόλη αυτή θα ιδρυθεί εντός του 2016 Ελληνορθόδοξη ενορία προς τιμήν των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο Δρ. Ρήγας θα διορισθεί ως εφημέριος. Είναι έγγαμος και έχει έναν γιό, τον Φίλιππο. Ομιλεί την Ελληνική, τη Σουηδική, την αγγλική και τη Ρουμανική. Εχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά.

Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μεταξύ άλλων είπε: "Καλείσθε, αγαπητέ μου Νικόλαε, να γίνετε Ιεραπόστολος, να κηρύξετε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα στο ποίμνιό που θα σας εμπιστευθεί η Εκκλησία, σε Έλληνες και μή, σε Ορθοδόξους και μη, σε πιστούς και απίστους, στους θρησκευτικά αδιάφορους και αρνητές της πίστεως. Θα είσθε κληρικός για όλους, πρόθυμος να υπηρετήσετε και να διακονήσετε πνευματικά όλους ανεξαιρέτως." (Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην ελληνική και την αγγλική).

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Λουθηρανική Επισκοπή του Växjö και συγκεκριμένα προς τον Επίσκοπο κ. Fredrik Modéus, ο οποίος, ύστερα από την παραχώρηση του ναού της Norra Kapellet στην ενορία του Κάλμαρ, θα παραχωρήσει δωρεάν και έναν ακόμη ναό γιά τις λατρευτικές ανάγκες της υπό ίδρυσιν ενορίας του Jönköping.

Στην ομιλία του ο Διάκονος Νικόλαος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη γιά την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε και την εμπιστοσύνη που του επέδειξε, συγκαταλέγοντάς τον στον Ιερό Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της οποίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας, έλαβαν μέρος ο Παν. Αρχιμ. κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, Ι. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, Εφημέριος της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås, και τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριος Τουλούπας.

Προς τιμήν του νεοχειροτονηθέντος παρετέθη δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού από τις Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί την πόλη του Jönköping το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, όπου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία και τα θυρανοίξια του ναού προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα εγκαταστήσει τον νέο εφημέριο.


Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα
εις την εις Διάκονον χειροτονίαν του Δρ. Νικολάου Ρήγα
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

Σεβαστοί Πατέρες,
Εξοχώτατε Πρέσβυ της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριε Τουλούπα,
Aγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Aγαπητέ μου Δρ. Νικόλαε Ρήγα,

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη»!

Αυτή είναι η εντολή του Χριστού προς τους αγίους Αποστόλους και προς ημας τους Κληρικούς, γι᾿ αυτό και πραγματοποιώ τακτικές περιοδείες σε όλη την επικράτεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σύνθημα της ιεραποστολικής μας διακονίας είναι η προτροπή του Ιερού Χρυσοστόμου: «Οὐκ ἱστάμεθα, πορευόμεθα γάρ!», δηλαδή, δεν στεκόμαστε ακίνητοι, αλλά είμαστε διαρκώς εν κινήσει!

Αγαπητέ μου Δρ. Ρήγα, σας γνώρισα στις 27 Ιουνίου 2015, όταν σας προσκάλεσα στο γραφείο μου, πληροφορηθείς υπό τινων Χριστιανών του Jönköping περί του ενδιαφέροντός σας να περιβληθήτε το της ιερωσύνης ένδυμα.

Ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και με επισκεφθήκατε με την σύζυγό σας Αννα Μαρία και τον μικρό σας γιο Φίλιππο, εκφράζοντας την σφοδρή επιθυμία σας να υπηρετήσετε ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.

Είσθε ιατρός των σωμάτων με ειδικότητα στη νεφρολογία. Ως κληρικός θα προσφέρετε οικειοθελώς και αφιλοκερδώς, εθελοντικώ δηλαδή τω τρόπω, τις υπηρεσίες σας ως ιατρός ψυχών τε και σωμάτων!

Χάριν στην πρόνοια και μέριμνά σας, διοργανώσατε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψή μου στις πόλεις Jönköping και Anderstorp. Εκεί, συνομιλήσας μετά των ομογενών αδελφών μας, έγινα μάρτυρας της θερμής πνευματικής τους διαθέσεως και παρακλήσεως όπως ιδρύσουμε ενορία στην πόλη του Jönköping και διορίσουμε ιερέα για τις πνευματικές τους ανάγκες.

Εδέχθην το αίτημά τους με την προϋπόθεση ότι η υπό ίδρυσιν ενορία θα μεριμνήσει: α) για την ίδρυση Ελληνικού Σχολείου, β) γιά την ίδρυση τμήματος νεολαίας και Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών γ) γιά την επανίδρυση του τοπικού Ελληνικού συλλόγου, και την καθ᾿ όλα δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων αδελφών μας στην περιοχή αυτή. Αγαπητέ μου υποψήφιε Διάκονε, ευχαρίστως θα σας διορίσω ως εφημέριο της εν λόγω ενορίας εν ευθέτω χρόνω, αφού ζείτε οικογενειακώς και εργάζεσθε στην πόλη του Jönköping, και αφού θα συμβάλλετε, ψυχή τε και σώματι, στην υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Είναι ευλογία Θεού το γεγονός ότι η Λουθηρανική ενορία Torpa Församlingshem του Jönköping μας προσφέρει δωρεάν τον περικαλή ναό της για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων και ακολουθιών. Εκφράζω δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου προς την Λουθηρανική Επισκοπή του Växjö και συγκεκριμένα προς τον Επίσκοπο κ. Fredrik Modéus, ο οποίος, ύστερα από την παραχώρηση του ναού της Norra Kapellet στην ενορία του Κάλμαρ, μας παραχωρεί δωρεάν έναν ακόμη ναό γιά τις λατρευτικές ανάγκες της υπό ίδρυσιν ενορίας του Jönköping. Ευχαριστώ και τον Αιδ. κ. Hans Boeryd, Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, για την προσφερθείσα έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράστασή του προς την ενορία μας στην "Ιερουσαλήμ της Σουηδίας", όπως ονομάζεται η όμορφη πόλη του Jönköping.

Καλείσθε, αγαπητέ μου Νικόλαε, να γίνετε Ιεραπόστολος, να κηρύξετε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα στο ποίμνιό που θα σας εμπιστευθεί η Εκκλησία, σε Έλληνες και μή, σε Ορθοδόξους και μη, σε πιστούς και απίστους, στους θρησκευτικά αδιάφορους και αρνητές της πίστεως. Θα είσθε κληρικός για όλους, πρόθυμος να υπηρετήσετε και να διακονήσετε πνευματικά όλους ανεξαιρέτως.

Με την καλοσύνη σας να προσελκύσετε πλησίον της ενορίας σας όλον τον κόσμο και να τους δραστηριοποιήσετε προς την κατεύθυνσιν της κοινής εν Χριστώ πορείας, της πορείας προς Εμμαούς, με συνοδοιπόρο τον ίδιο τον Αναστάντα Χριστό.

Παρακαλώ, να ιδρύσετε Ελληνικό Σχολείο και να είσθε κι εσείς εις εκ των διδασκάλων, ώστε να υπερηφανευόμεθα ότι ιδρύθη το πρώτο Ελληνικό σχολείο υπό την αιγίδα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Να ιδρύσετε τμήμα νεολαίας και Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών. Να οργανώσετε εκδηλώσεις με την συνδρομή όλων των ανωτέρω φορέων. Να δώσετε πρωτοβουλίες στους Χριστιανούς μας, ιδιαίτερα στους νέους, να ασχοληθούν με τα κοινά. Να επισκέπτεσθε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους φοιτητές της περιοχής, τους ενορίτες σας, τους ασθενείς, τους αστέγους και πρόσφυγες, τους φυλακισμένους και πάντας τους εν ανάγκαις και θλίψεσι ευρισκομένους αδελφούς μας.

Να καλλιεργήσετε άριστες σχέσεις με τους εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς τοπικούς παράγοντες και φορείς. Να τους καλείτε στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ενορίας σας και να μεταβαίνετε κι εσείς στις δικές τους, όταν σας καλούν.

Να κάνετε γνωστή την Ορθοδοξία στις πόλεις που θα περιοδεύετε. Να χρησιμοποιείτε, πέραν της ελληνικής, την σουηδική, την αγγλική και την ρουμανική γλώσσα, των οποίων είσθε άριστος χρήστης.

Απευθυνόμενος προς την σύζυγό σας Άννα, την συγχαίρω για την συγκατάθεσή της να γίνετε κληρικός και την προτρέπω, αν και είναι Ρουμάνα τη καταγωγή, να γίνει ο πλέον ένθερμος συνεργάτης και υποστηρικτής της νέας σας αποστολής. Να αναμειχθεί στα κοινά και στις δραστηριότητες της ενορίας σας, να διδάξει στο Κατηχητικό Σχολείο, να δραστηριοποιηθεί στην Φιλόπτωχο, κλπ.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω προσωπικώς, και δι' υμών το Εκκλησιαστικό σας Συμβούλιο, ότι απεφάσισα να ιδρύσω την ενορία σας προς τιμήν των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 21 Μαΐου. Δύο μεγάλοι ιεραπόστολοι που θα σας εμπνέουν στο ενοριακό ιεραποστολικό σας έργο!

Σας συγχαίρω και πάλι, ελλογιμώτατε Δρ. Ρήγα, για την απόφασή σας να ιερωθήτε και σας εύχομαι, δι᾿ευχών της Α. Θ. Παναγιότητος, του προσκυνητού ημών Δεσπότου και αυθέντου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, του Ιερού Κλήρου και του φιλοθέου λαού της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, δύναμιν εξ᾿ ύψους εις την επιτέλεσιν της εντός ολίγου αρξαμένης υψηλής υμών διακονίας. Εἴσελθε οὖν εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: