e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εσπερινή κατάνυξη Προηγιασμένης θείας Λειτουργίας στο Αργάσι Ζακύνθου

Δειλινό Τετάρτης, 18ης Μαρτίου 2015, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ευσταθίου 






























Το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε απόψε στον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, στην γραφική και φημισμένη παραθαλάσσια κωμόπολη Αργάσι Ζακύνθου. 

Κατά την εσπερινή θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων έλαβαν μέρος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου και ο Εφημέριος του Ναού Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος, ενώ, όσοι ενορίτες προσήλθαν, μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. 

Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων: "Με τον λατρευτικό-λειτουργικό πλούτο της η Εκκλησία, ως μάνα που είναι, αγκαλιάζει τους πιστούς αγαπητικά και στοργικότατα, δίχως ποτέ να υπάρχει -μες στην αγκάλη Της- ο φόβος τής απόρριψης και της προδοσίας τους. Στον ναό εισερχόμαστε σκουλήκια και -δια των τελουμένων εν αυτώ- μεταβαλλόμαστε σε ψυχές κεκαθαρμένες μέσω του Σώματος και Αίματος του Λυτρωτή. Η Προηγιασμένη θεία Λειτουργία αποτελεί μιαν επιπλέον ευκαιρία συνεύρεσης όλων μας επί το αυτό αναφερόμενοι προς τα Άνω, μιαν ακόμη προσπάθεια άθλησής μας για την κατάκτηση των αναστάσιμων δώρων στο τέρμα κι ετούτης της Μεγάλης Σαρακοστής".

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στη Μόσχα για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2015 | Εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου

Μόσχα, 18 Μαρτίου 2015














Ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη 18.03.2015) στη Μόσχα η μεγάλη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2015, στην οποία μετέχει και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Έκθεση αυτή θεωρείται ως η σημαντικότερη Ρωσική Τουριστική Έκθεση και η 5η σημαντικότερη παγκοσμίως, στην οποία η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετέχει επισήμως από το έτος 2012. Το Ελληνικό Περίπτερο φέτος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με έκταση περίπου 800 τ.μ., όπου συμμετέχουν περίπου 60 συνεκθέτες.

Στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ανάμεσα σε άλλους Έλληνες συνεκθέτες και σε ειδικό χώρο φιλοξενούνται οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες διά του Συνοδικού Γραφείου, ανταποκρινόμενες στο σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου, διαθέτουν ξενόγλωσσο οπτικοακουστικό υλικό των Ιερών Μονών και Ιερών Προσκυνημάτων τους. Στη φετινή Έκθεση διατίθεται για πρώτη φορά στη ρωσική γλώσσα το έντυπο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα», την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αποστολική Διακονία και τον ΕΟΤ.

Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου, αποτελούμενη από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και κ. Χρήστο Πετρέα, Μέλη, μερίμνησαν χθες, Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, στον εκθεσιακό χώρο για την παραλαβή και τακτοποίηση του υλικού, καθώς και την διακόσμηση του χώρου, από τον οποίο το ως άνω υλικό θα διατίθεται κατά την διάρκεια της Έκθεσης στους τουριστικούς πράκτορες, τους επαγγελματίες και τους λοιπούς επισκέπτες. Η Tουριστική Eπιχείρηση «AMBOTIS TOURS», ένα εκ των συνεργαζομένων Τουριστικών Γραφείων με την Εκκλησία της Ελλάδος για το έτος 2015, είναι ο χορηγός της Αντιπροσωπείας για την παρούσα Έκθεση.

Το πρωΐ της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2015, τα Μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρευρέθησαν στα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως από την Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Ρωσίας. Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου από την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε και με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρόντες ήσαν εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμύνης κ. Κώστας Ήσυχος, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Δανάη Κουμανάκου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς επίσης και ο Διευθυντής του ΕΟΤ Μόσχας κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, η Διευθύντρια Διαφήμισης του ΕΟΤ κ. Αγγελική Φωτοπούλου, Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι Περιφερειών και άλλων τοπικών φορέων της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η κ. Υπουργός επισκέφθηκε μεταξύ των άλλων και τον χώρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συνεχάρη τον Γραμματέα και τους συνεργάτες του για το επιτελούμενο από την Εκκλησία της Ελλάδος έργο, ζήτησε την συνέχεια της μέχρι σήμερα επιτυχούς συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική Πολιτεία και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στο έργο της.

Η ρωσική αγορά παρουσιάζει και φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ι. Προσκυνήματα και Θρησκευτικά Μνημεία της Χώρας μας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι μεταξύ των επισκεπτών στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και πολλοί Ρώσοι Εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι (Ηγούμενοι Ιερών Μονών, εκπρόσωποι Προσκυνηματικών Κέντρων, κ.α.).

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εκ των επισκεπτών, ζητούν πληροφόρηση για προσκυνηματικούς προορισμούς, Ιερές Μονές και Θρησκευτικά Μνημεία της πατρίδας μας για τα οποία μερικές από τις αρμόδιες Ι. Μητροπόλεις δεν έχουν διαθέσει στο Συνοδικό Γραφείο το αντίστοιχο υλικό.

Τα περί της "Ιερατικής Ποίησης" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (10.3.2015) [φωτογραφίες + η ομιλία Ανδριόπουλου]


Στην εκδήλωση «Ιερατική Ποίηση» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (10-3-2015), από την οποία δημοσιεύουμε κατωτέρω φωτογραφικά στιγμιότυπα, παρέστησαν, μεταξύ άλλων: 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος, ο Αρχιμ. Παντελεήμων Μανουσάκης (Καθηγητής Φιλοσοφίας στις Η.Π.Α.), ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ο πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδης Ψαριανός, ο πρωτοπρεσβύτερος και ποιητής Βασίλειος Θερμός, ο π. Ζήσης Κτενίδης, η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, ο φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμής, ο ομότ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, ο θεολόγος και αγιογράφος Ευστάθιος Γιαννής, ο Νίκος Καλιούρης (ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού), η διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Αμαλία Μαυροειδή, οι συνθέτες: Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Λεωνίδας Κανάρης, Βασιλική Φιλιππαίου, Δημήτρης Ζαφειρέλλης, Γεράσιμος Σκούρης, η πιανίστρια Νικόλ Καραλή, οι καθηγητές σε ΤΕΦΑΑ Νίτσα Μπουρνέλη και Κώστας Μουντάκης, η νομικός στο ΥΠΕΞ Έφη Μπακοπούλου, ο θεολόγος Γιώργος Βλαντής από το Μόναχο της Γερμανίας, ο θεολόγος Διονύσης Σκλήρης, ο Δρ. Φιλοσοφίας Σωτήρης Μητραλέξης, ο θεολόγος και φιλόλογος Ρόνι Μπου Σάμπα (από το Λίβανο) κ.α. 

Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους του Hellenic American University ο Εντεταλμένος Οικονομικός Σύμβουλος Λεωνίδας Τζώνης.
















Η εισαγωγή του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σας παρουσιάζουμε απόψε μία ανθολογία «Ιερατικής Ποίησης». Ο όρος ίσως δεν ακούγεται τόσο δόκιμος αλλά τον επιλέξαμε για να δηλώσουμε ότι η ποίηση αυτή είναι γραμμένη από σύγχρονους Ορθόδοξους κληρικούς ποιητές. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ποίηση αυτή είναι κατ' ανάγκην θρησκευτική. Περιέχει τόση θρησκευτικότητα όση και η ποίηση που γράφεται γενικά από τους ποιητές. Άρα πρόκειται για καθαρή ποίηση, υπαρξιακού κυρίως χαρακτήρα. Από την ποίηση αυτή είναι λογικό να μην απουσιάζει ο Θεός, αλλά Αυτός νοείται ως αέναη αναζήτηση και ως Ον που νοηματοδοτεί την ύπαρξη και όχι ως κάτι το δεδομένο και μαγικό. Γι' αυτό σε πολλά από τα ποιήματα που παρουσιάζονται απόψε, ο Θεός υπάρχει ως αίσθηση ή καλύτερα θα λέγαμε ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η αίσθηση του ιερού, που τόσο λείπει από την ζωή μας. 

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για το πώς προέκυψε η Ιερατική Ποίηση. Ήταν μια πρότασή μας στον Θάνο Μικρούτσικο, για την διοργάνωση "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006". Ο Θάνος Μικρούτσικος ενέκρινε την πρόταση και ξεκίνησε αμέσως η υλοποίησή της. Η παραίτησή του όμως από την Καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού, είχε ως συνέπεια την ακύρωσή της από την διάδοχη κατάσταση. 

Τον Ιανουάριο του 2007 με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον, ανεβάσαμε την "Ιερατική Ποίηση" στην ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής - Ωδείο Πατρών. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες δέχτηκαν την πρότασή μας και μελοποίησαν (για φωνή και πιάνο) ποιήματα σύγχρονων κληρικών που τους άρεσαν, δημιουργώντας, έτσι, ένα πρώτο corpus αυτού που ονομάσαμε "Ιερατική Ποίηση".

Το 2010 η παραγωγή ανέβηκε με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου στο γνωστό και επιτυχημένο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντού του, μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά. 

Απόψε πραγματοποιείται και με νέα έργα για πρώτη φορά στην Αθήνα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College και το Hellenic American University εδώ στο φιλόξενο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. 

Στην παρουσίαση της "Ιερατικής Ποίησης" στην Πάτρα, ο π. Βασίλειος Θερμός, ένας από τους ιερείς-ποιητές πραγματοποίησε ομιλία με θέμα Η άδηλη "ποίηση" των κρυφών "ιερέων", λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ὑπάρχουν ἱερεῖς πού γράφουν ποίηση. Γιά νά φανερώσουν στόν κοινό ἔλεγχο μύχιες εὐαισθησίες. Γιά νά ὑποβάλουν τά αἰσθήματά τους στό γονιμοποιό ἄγγιγμα τοῦ ἀδελφοῦ καί νά τοῦ τά παραδώσουν φιλάδελφα γιά τή δική του γονιμοποίηση. Ἱερεῖς οἱ ὁποῖοι, πέρα ἀπό τή φωτιά τοῦ Θυσιαστηρίου πού εἶναι πάντα τό μεῖζον, "ἀνάβουν στίχους νά ξορκίσουν τό κακό πού πλάκωσε τή χώρα", γιά νά ἐπικαλεστοῦμε τόν Ρίτσο.»

Υπάρχουν πια και άλλοι ιερείς, εκτός των ανθολογουμένων στο πρόγραμμά μας, που γράφουν ποίηση. Σε μια επόμενη εκδοχή θα συμπεριλάβουμε ό,τι μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί από τα δικά τους πονήματα. 

Οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της Ιερατικής Ποίησης, των οποίων ποιήματα θα ακουστούν απόψε είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός -ο οποίος συμπλήρωσε 40 χρόνια Αρχιερατείας στην Ωκεανία-, ο λόγιος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος από την Κωνσταντινούπολη, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας από τη Ζάκυνθο, ο ιερομόναχος Συμεών ο Περουβιανός -τα ποιήματά του τα έγραψε όταν ήταν στο Άγιον Όρος-, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, παιδοψυχίατρος και οι μακαριστοί, πλέον, Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και μοναχός Μωϋσής ο αγιορείτης. 

Οι περισσότεροι έχουν εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, κάποιοι έχουν βραβευτεί για την ποίησή τους και από την Ακαδημία Αθηνών, όπως ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, και γενικώς η απήχηση του ποιητικού έργου τους ολοένα και δυναμώνει. 

Ποιήματα αυτών των κληρικών ποιητών μελοποίησαν σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες, τους οποίους και ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μου, που γι’ αυτούς στάθηκε μια μουσική πρόκληση. 

Απόψε θα ακούσουμε τραγούδια που μελοποίησαν οι συνθέτες: Κωνσταντία Γουρζή, Λεωνίδας Κανάρης, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Αλέξανδρος Μούζας, Άλκης Μπαλτάς, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Φίλιππος Τσαλαχούρης και Βασιλική Φιλιππαίου. Κάποια απ' αυτά είναι σε πρώτη εκτέλεση, γραμμένα ειδικά για την αποψινή εκδήλωση. 

Κατά συγκυρία, αρκετοί από τους συνθέτες μας δεν βρίσκονται ανάμεσά μας γιατί είναι απόψε σε διατεταγμένη μουσική αποστολή. Η Κωνσταντία Γουρζή διευθύνει την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής στην παραγωγή του Μπαλέτου της Λυρικής με έργα Μάνου Χατζιδάκι. Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ερμηνεύει απόψε στο Μέγαρο Μουσικής την Μουσική Προσφορά του Μπαχ. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης βρίσκεται στην γενική δοκιμή της πρώτης του όπερας Ιούλιος Καίσαρ, που ανεβαίνει αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Άλκης Μπαλτάς στην Κύπρο, καθώς είναι διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Τους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη τους. 

Ευχαριστώ, τον πρόεδρο του Hellenic American University κ. Λεωνίδα Κόσκο, καθώς και τον Εντεταλμένο Οικονομικό Σύμβουλο κ. Λεωνίδα Τζώνη για την καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης, καθώς επίσης, τις κυρίες Λίλα Μανιώτη και Μυρτώ Τσελέντη από την Διεύθυνση Πολιτιστικού για την άψογη συνεργασία. 

Ευχαριστώ, ακόμη, τον φοιτητή Ιωάννη-Πορφύριο Καποδίστρια, ο οποίος φιλοτέχνησε την αφίσα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης καθώς και τις εκδόσεις Αρχονταρίκι για την εκτύπωση του προγράμματος. 

Θέλω να ευχαριστήσω τέλος με όλη μου την ψυχή τις τρεις κυρίες που συμμερίστηκαν το πάθος μου για την Ιερατική Ποίηση και την ερμηνεύουν απόψε, μετά από σύντονη μουσική προετοιμασία και με περισσή ανιδιοτέλεια. Την διακεκριμένη πιανίστρια κυρία Βίκυ Στυλιανού, η οποία έκανε και αρκετές μεταγραφές ειδικά για την αποψινή εκδήλωση, την μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η οποία έχει ταυτιστεί με την νεοελληνική μουσική δημιουργία, και την σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, πολύτιμη συνοδοιπόρο στην μουσική περιπέτεια. 

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς για την παρουσία σας και σας παρακαλώ να ξεφυλλίσουμε την ανθολογία της Ιερατικής Ποίησης, χωρίς χειροκροτήματα ενδιαμέσως, παρά μόνο στο τέλος, αν ευαρεστηθείτε.

Ψάχνοντας απομεινάρια Ορθόδοξων Ναών στο Tire της Σμύρνης {3ο μέρος}

Στον μικρό αυτό ναό εκκλησιάζονταν κάποτε οι Ορθόδοξοι Καπνεργάτες... 














Προηγιασμένη Λειτουργία στη Μονή Ντανίλοφ της Μόσχας για τη μνήμη του Αγίου Πρίγκιπα Δανιήλ | Патриаршее служение в день памяти святого благоверного князя Даниила в Даниловом ставропигиальном монастыре

Μόσχα, 17 Μαρτίου 2015, προεστώτος του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου 
































Ο Άγιος Δανιήλ γεννήθηκε στην πόλη του Βλαντιμίρ της Ρωσίας το έτος 1261 μ.Χ. και ήταν ο τέταρτος υιός του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ και της Βάσσης. Δύο χρόνια μετά την γέννησή του ο πατέρας του πέθανε. Όταν αργότερα κοιμήθηκε η μητέρα του Βάσσα, ενταφιάστηκε στο ναό της Γεννήσεως του Χριστού της μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου Βλαντιμίρ και οι πιστοί την ονόμαζαν «δίκαιη». Ο Άγιος έφθασε στη Μόσχα το έτος 1272 και αμέσως οικοδόμησε ναό και μονή προς τιμήν του προστάτου του Αγίου Δανιήλ του Στυλίτου. Μετά από μάχες κατά των Τατάρων και εσωτερικές συγκρούσεις ο Άγιος Δανιήλ, άρρωστος πλέον, εκάρη μοναχός και έλαβε το αγγελικό σχήμα στη μονή του Δανιήλ. Κοιμήθηκε το έτος 1303 μ.Χ.