e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Οι βάσεις για Ιεραποστολικό Κέντρο στη βόρεια Μοζαμβίκη




















Με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, μετέβη μέσω Μαλάουι στην Βόρεια Μοζαμβίκη και στην περιοχή Nangoma Murumbi, όπου στο χωριό Murakela, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, έθεσε τον θεμέλιο λίθο στον νέο υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία του πρώτου Ιεραποστολικού Κέντρου και της πρώτης Ορθόδοξης Ενορίας, στα βόρεια της Μοζαμβίκης.

Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν για πρώτη φορά τον Ορθόδοξο Επίσκοπο της χώρας με μεγάλη χαρά, ενώ οι αρχηγοί του χωριού και της περιφέρειας έκαναν στον λόγο τους ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Επισκόπου Μοζαμβίκης και στην τιμή που αισθάνονται για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Ο κ. Ιωάννης, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ζακύνθου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι π. Ερμόλαο Ιατρού και ιθαγενείς Κληρικούς, τέλεσαν την Ακολουθία του Αγιασμού και καθαγίασαν τον θεμέλιο λίθο του νέου Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου. 

Οι κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον Επίσκοπο εντός της πρόχειρης αχυροκαλύβας που χρησιμοποιείται ως προσωρινός Ιερός Ναός, αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ιερού Ναού, ενός σχολείου, ενός ιατρικού κέντρου και μιας γεώτρησης πόσιμου νερού, ως απαραίτητων στοιχείων για την συνέχιση της ζωής στο χωριό τους, το οποίο συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. 

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10η Οκτωβρίου, μετέβη στην Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Phalombe, όπου τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Μοζαμβικανού κ. Γρηγορίου Chitende, καταγόμενου από την φυλή Τσιτσέουα, πολύτεκνου πατέρα τεσσάρων παιδιών. 

Την Κυριακή 11η Οκτωβρίου, ο Επίσκοπος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Γρηγορίου, στην Ενορία της Αναστάσεως του Χριστού Blantyre, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Εφημέριος στην νεοϊδρυθείσα Ενορία Αγίου Διονυσίου Murakela.









Με Πατριαρχική Λειτουργία τιμήθηκε ο Άγιος Σέργιος Ραντονέζ στην ρωσική Παροικία του Γιοχάνεσμπουργκ




























Την Κυριακή 11η Οκτωβρίου 2015, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, επιστρέφοντας από την ποιμαντική περιοδεία Του στην Ι. Μ. Ζιμπάμπουε και ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στην Νότιο Αφρική, παρέμεινε για μία ημέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ της Ρωσικής Παροικίας της Νοτίου Αφρικής.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Λευκορωσίας, του Αρτζεμπαϊτζάν, καθώς και οι εκπρόσωποι των Πρέσβεων Ρωσίας και Σερβίας οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό, ο Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αλέκος Μπαλαδάκης και πολλοί Ρώσοι που διαμένουν στην Ν. Αφρική.

Ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στην εορτή του μεγάλου λαοφιλούς αγίου της Ρωσικής Ορθοδοξίας, οσίου Σεργίου του Ραντονέζ, ομίλησε στην ρωσική γλώσσα απευθύνοντας προς όλους λόγους αγάπης και οικοδομής.

Επίσης, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν από αιώνων το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τό Πατριαρχείο Μόσχας, εκφράζοντας ευχαριστίες και ευχές τόσο στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, όσον και στόν κραταιό Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρο Πούτιν, οι οποίοι στηρίζουν ποικιλοτρόπως το ιεραποστολικό έργο σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο.

Μετά την Απόλυση της Ευχαριστιακής Συνάξεως επακολούθησε δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, ενώ το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης ανεχώρησε αεροπορικώς για την Αλεξάνδρεια.

Εναγκαλισμοί χαράς κατά τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμου (Νάση)

Πρωί Κυριακής, 11ης Οκτωβρίου 2015, στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προεστώτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστη πληθώρα Αρχιερέων, μεταξύ των οποίων οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
Φωτογραφίες αποκλειστικά για το e-περιοδικό του Νυχθημερόν 




































-->

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμου (Νάση) [+ πλήρες video]

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης




























"Nα είναι σταθερός στο θυσιαστήριο του Χριστού που είναι το Α και το Ω της ζωής μας" κάλεσε το νέο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ Χρυσόστομο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Δωδώνης Χρυσόστομος, πρ. Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, Άρτης Ιγνάτιος, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Καστορίας Σεραφείμ, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος, Κορίνθου Διονύσιος, Ζακύνθου Διονύσιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Αμαντίας Ναθαναήλ, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ρεθύμνης Ευγένιος, ο Eπίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, κληρικοί και λαϊκοί από τα Τρίκαλα και την Θεσσαλονίκη. 

Ο νέος Μητροπολίτης Τρίκκης ξεκίνησε τον χειροτονητήριο λόγο του με τα λόγια του Προφήτη Δαβίδ «Κύριος εξ ουρανού διέκυψεν επί τους υιούς των ανθρώπων…άνθρακες ανήφθησαν απ’ αυτού και έκλινεν ουρανούς και κατέβη» λέγοντας πως "αυτά τα λόγια προτυπώνουν το γεγονός της καθόδου του αγίου Πνεύματος επί των αγίων μαθητών και Αποστόλων του Κυρίου. Την κάθοδο του αγίου Πνεύματος παρακλητικώς, σύσσωμος η Εκκλησία σήμερον επικαλείται κατά την εύσημον ταύτην ημέραν, Πεντηκοστήν ποιούσα, κατόπιν της θεοκινήτου εκλογής της ελαχιστότητός μου εις τον ιστορικόν θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ψήφοις κανονικαίς και δοκιμασία παρά των αγίων Ιεραρχών των συγκροτούντων την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος".

Επισήμανε, ωστόσο, πως "φόβος και χαρά συνέχουν την καρδία μου, καθώς, ως άλλος Ησαίας προστρέχω στην κλήση του Θεού, για να αναλάβω την εμπιστευθείσάν μοι διακονίαν. Φόβος διά το δύσκολον κατ’ άνθρωπον έργον να γίνω επίσκοπος και πατέρας του λαού του Θεού της λαχούσης μοι θεοσώστου επαρχίας. Δεν είναι μόνον οι ανάγκες των ανθρώπων, πνευματικές και υλικές. Είναι και η ευθύνη έναντι του Θεού και της Εκκλησίας να άρω τον σταυρόν μου έως τέλους, να ακολουθήσω τον Κύριον και απαρνούμενος ολοκληρωτικώς τον εαυτόν μου να προσπαθήσω να γίνω «τα πάντα τοις πάσι». Τολμώ εν τρόμω το εγχείρημα, διότι γνωρίζω ότι «άνθρακες ανήφθησαν από του Κυρίου» διά να αγγίξει καθαρτικώς τα χείλη μου και να με ικανώσει στην προκειμένη αποστολή. Η βουλή του Θεού φανερώθηκε διά της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου. Η χαρά μου διά το γεγονός δεν εκπηγάζει από την ατομική ικανοποίηση προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά διότι ελπίζω εις την χάριν του Αγίου Πνεύματος, η οποία διανέμει τους καρπούς της διακονίας, της προσφοράς, της θυσίας, οι οποίοι μεταμορφώνουν το κοπιώδες και πεφορτισμένον έργον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν Θεού. Καί τότε επέρχεται η χαρά η οποία διαρκεί και δεν είναι πρόσκαιρος. Η χαρά η πηγάζουσα από την συνείδησιν, η οποία συμμαρτυρεί διά την αφιέρωσιν εις τον Θεόν και την εκπλήρωσιν του καθήκοντος έναντί Του και έναντι των ανθρώπων". 

Έκανε λόγο, επίσης, για την ευθύνη που φέρει ο Επίσκοπος "για τη φανέρωση της ενότητος εν τω προσώπω αυτού ολοκλήρου του σώματος της τοπικής Εκκλησίας, επί τη βάσει της μεγίστης των αρετών, της αγάπης. Ο επίσκοπος ενσαρκώνει την ζωή του Χριστού. Ως τύπος και τόπος Ιησού Χριστού φανερώνει την ενότητα του σώματος. Διά τούτο και άνευ της γνώμης του επισκόπου ουδεμία πράξη ενεργείται εν τη Εκκλησία... Ο επίσκοπος οφείλει να αναλώνεται υπέρ της ενότητος της Εκκλησίας. Προς τούτο έλκει τους πιστούς εν τη συνάξει, διά της αγάπης προς πάντας, ανεξαιρέτως".

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την οικογένειά του, αλλά και όσους τον συμβούλευαν και τον καθοδηγούσαν. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο τον οποίο, όπως είπε, έχει ως πρότυπο κληρικού και Ιεράρχου. Αναφέρθηκε στους σταθμούς της ζωής του, που ήταν η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας την Θεσσαλονίκη "πόλη της καρδιάς του".

Ευχαρίστησε, επίσης, τους Μητροπολίτες Λαρίσης, Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και όλους τους συνεργάτες που είχε τόσα χρόνια, κληρικούς και λαϊκούς. Ειδική αναφορά ευχαριστιών έκανε στον πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης, που άνοιξε την πατρική του αγκάλη και τον δέχθηκε στον κλήρο της Μητροπόλεως. "Υπόσχομαι δεσμευτικώς ενώπιον απάντων υμών, ότι καθ’ ον τρόπον εκείνος εστάθη δι’ εμέ αληθής και γνήσιος πνευματικός πατήρ, τοιουτοτρόπως θα σταθώ πλησίον του ως αληθής και γνήσιος πνευματικός υιός, υπό την ιδίαν σκέπην του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως, φροντίζοντάς τον εν ευγνωμοσύνη απείρω εις οιανδήποτε προσωπικήν του ανάγκην" είπε χαρακτηριστικά. 

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο νέος Μητροπολίτης Τρίκκης τόνισε: "Καταθέτω υιικώς την άπειρον ευγνωμοσύνην και ευχαριστίαν μου, καθώς υποστηρίξατε και ενισχύσατε την ταπεινότητά μου κατά την διαδικασίαν της εκλογής μου και σήμερον τελείτε μετά πλειάδος αγίων Αρχιερέων την εις επίσκοπον χειροτονίαν μου. Θα είμαι εσαεί υπόχρεος οφειλέτης εις την ανιδιοτελώς αγαπώσα καρδίαν σας. Υποκλίνομαι ευλαβώς, εις την άνευ θορύβου ποιμαντικήν σας μέριμναν διά τον λαόν του Θεού, ιδιαιτέρως δε διά τον πάσχοντα άνθρωπον κατά το λόγιον του Κυρίου μας, «μη γνώτω η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου». Προσμετρήστε παρακαλώ και τις ιδικές μου ισχνές δυνάμεις εις την προσπάθειάν σας, διά της Ιεράς Συνόδου, να ενσκύπτετε διαρκώς, εις τα προς λύσιν ποικίλα προβλήματα του λαού μας. Ταπεινώς εύχομαι προς τον Κύριον να σας δίδει έτη πολλά και υγιεινά, ώστε να διδασκόμεθα πάντοτε πλησίον σας, την πολυετή, άμα δε και πολύτιμον ποιμαντικήν σας εμπειρίαν" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Σεβασμιώτατε γέροντά μου, «…ήκουσα της φωνής Κυρίου λέγοντος· τίνα αποστείλω, και τις πορεύσεται προς τον λαόν τούτον; και είπα· ιδού εγώ ειμι· απόστειλόν με».

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον Μητροπολίτη πρώην Τρίκκης και Σταγών και στο έργο του και επεσήμανε πως χαίρεται που είναι εδώ, για να δει και να καμαρώσει τον διάδοχό, ενώ τον ευχαρίστησε για όσα δίδαξε και προσέφερε όλες αυτές τις δεκαετίες από όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε κάποιες φράσεις από τον χειροτονητήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη τονίζοντας πως "φόβος σημαίνει σεβασμός. Σεβασμός σε διακατέχει αυτήν την ώρα κι αυτό είναι που ζητάει ο κόσμος. Αυτό ζητάει η κοινωνία. Θέλουμε τον σεβασμό. Σεβασμό προς τον Θεό. Σεβασμό προς το πρόσωπό μας και προς το πρόσωπο του άλλου. Σήμερα, αυτός ο σεβασμός δεν υπάρχει. Δεν σεβόμαστε τον άλλον. Τον περιφρονούμε. Τον πετάμε". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη λέξη χαρά που είπε ο νέος Μητροπολίτης λέγοντας πως "η λέξη χαρά είναι στο Ευαγγέλιο. Ευαγγέλιο σημαίνει μήνυμα χαράς και αγάπης κι όταν είσαι εσύ χαρούμενος ευαγγελικά, θα είσαι η πηγή που θα προσφέρει χαρά. Φόβος και χαρά, λοιπόν, είναι ευλογημένες λέξεις και είναι θεμέλια στη ζωή σου".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημείο του χειροτονητήριου λόγου του νέου Μητροπολίτη επισημαίνοντας πως "ύστερα, μνημονεύοντας το έργο της Εκκλησίας που είναι πράγματι τεράστιο, διότι έχει σαν αντικείμενο τον άνθρωπο, να τον βοηθήσει σε όλες τις πτυχές, είπες μια φράση, ότι από εκεί από την επαρχία θα ρθει στην Σύνοδο, αυτό είναι το εκκλησιαστικό νόημα. Αυτή είναι η Αλήθεια. Μέσα στην Εκκλησία δε δουλεύει κανείς για τον εαυτό του. Δουλεύει για τους άλλους. Το έργο του καθενός δεν είναι προσωπικό, έχει σκοπό το κέντρο για να γίνει εκκλησιαστικό".

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις ανάγκες της εποχής λέγοντας πως "Είσαι ένας από τους νέους Ιεράρχες. Η αλήθεια είναι, πως ο Θεός μας έδωσε πληθώρα νέων Ιεραρχών, κάτι που το χρειαζόμαστε. Το χρειάζεται η πατρίδα, η Εκκλησία, ο λαός. Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, νέες τοποθετήσεις, νέα γλώσσα προς τα έξω, αλλά βασισμένη στην ίδια Αλήθεια, την Αλήθεια του Χριστού που μένει στον αιώνα, αλλά αλλάζει τρόπους προσεγγίσεως και συνεργασίας. Είστε νέοι Ιεράρχες που έχετε προσόντα, νέες μεθόδους που δίνει η επιστήμη και ποτέ η Εκκλησία δεν κατήργησε την επιστήμη, αντίθετα την επιστρατεύει, για να μας ανοίξετε νέους δρόμους πάντοτε εν Χριστώ. Είστε η ελπίδα μας, το στήριγμά μας". 

Συμβούλευσε, ωστόσο, το νέο Μητροπολίτη και στις χαρές και στις λύπες να είναι σταθερός στο θυσιαστήριο του Χριστού που είναι το Α και το Ω της ζωής μας, διότι αυτοί που σήμερα θα τον χειροκροτήσουν πιθανόν να τον λιθοβολήσουν και αυτοί που θα τον ασπαστούν πιθανόν να τον ειρωνευτούν.