e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η διάλεξη του κ. Γιάννη Δεμέτη και η συναυλία της Χορωδίας «Φανερωμένη» απόψε στο Ε3 «Αληθώς»
























































Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, 24ης Οκτωβρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου η 3η εκδήλωση του ε΄ κύκλου του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», που αφορούσε σε ενδιαφέρουσες στιγμές της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ζακύνθου και ήταν αφιερωμένη στον πρόωρα κοιμηθέντα Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη (1954-2015), ο οποίος, ξέχωρα από αγαθός και πιστός οικονόμος των Μυστηρίων της Εκκλησίας, υπήρξε και θιασώτης των πολιτισμικών δράσεων του «Αληθώς».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Γιάννης Δεμέτης, συγγραφέας, ερευνητής και ιστοριοδίφης παρουσίασε το θέμα: «Σελίδες εκκλησιαστικής ζωής της Ζακύνθου μες από τα ημερολόγια-εορτολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου των ετών 1979-2015». Στο πλαίσιο της ομιλίας προβλήθηκαν όλα τα ημερολόγια, ενώ ο κ. Δεμέτης τόνισε επιλογικά:
          «Τα 37 συνολικά ημερολόγια, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, αγαπητοί μου, αποτελούν πολύτιμα ιστορικά αρχεία με τις πάσης φύσεως πληροφορίες που περιέχουν, και έχουν σχέση πρωτίστως με την εκκλησιαστική τοπική παράδοση και την εκκλησιαστική τοπική ιστορία.
          Τα καλαντάρια αυτά του χρόνου ξεπερνούν την καθημερινότητα και λειτουργούν διαχρονικά και θα έλεγα: διασωστικά, ενώ συμβάλλουν επιβοηθητικά στην έρευνα.
          Δημοσιεύουν ενδιαφέροντα κείμενα, που αφορούν την τοπική εκκλησία και τις δράσεις της. Μας πληροφορούν για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εικόνων και τους χώρους, που σήμερα βρίσκονται, καθώς και για την ύπαρξη πολλών επίσης ιερών κειμηλίων και εκκλησιαστικών σκευών.
          Παρουσιάζουν την τοπική Αγιολογία και το τοπικό Εορτολόγιο, τις Ιερές Μονές, τα Ησυχαστήρια, τους Ιερούς ναούς, τα Παρεκκλήσια και τα Προσκυνήματα, τις πολλαπλές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, τη φιλανθρωπική διακονία, ενώ κάνουν αναφορά για τα διάφορα ευαγή Ιδρύματα, που λειτουργούν με την εποπτεία της. Έχουν επιπρόσθετα και μεγάλη χρηστική αξία, αναφορικά με την πληροφόρηση των ονοματεπώνυμων των ιερέων, τα οφίκιά τους, τους τίτλους τους, και τους ναούς στους οποίους αυτοί υπηρετούν.
          [......]
          Είναι προφανές, ότι η αναφορά μου στα ημερολόγια έγινε με ιδιαίτερη συντομία. Το υλικό που περιέχουν είναι τεράστιο σε όγκο και μεγάλης αξίας. Ελπίζω να βρεθούν κάποιοι να ασχοληθούν περισσότερο».

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η 20μελής ανδρική Χορωδία Ζακύνθου «Φανερωμένη», υπό τους υπεύθυνους χοράρχες κ.κ. Κώστα Μεϊντάνη και Νίκο Ζαχαρόπουλο, απέδωσαν ψάλματα από την τοπική υμνολογία, που αφορούσαν κυρίως σε τοπικούς Αγίους της Ζακύνθου.

Οι υπεύθυνοι του «Αληθώς» ευχαριστούν για μιαν επιπλέον φορά όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους και αυτή την δράση του Μορφωτικού Κέντρου με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, καθώς επίσης τον Καθηγούμενο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη, ευάριθμους Ιερείς και Διακόνους, αλλά και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού.

[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Ο θείος ζήλος χρειάζεται να φλογίζει τις ψυχές μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΣΤ’ Λουκά
25ης Οκτωβρίου 2015
(Λουκ. η’ 27-39)
Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Ήταν θλιβερό το θέαμα του δυστυχούς και δαιμονισμένου ανθρώπου της χώρας των Γαδαρηνών. Περιπλανιόταν σε άγριους και ερημικούς τόπους, ρακένδυτος, πεινασμένος, άστεγος, έκθετος στις άγριες καιρικές συνθήκες, αποδιωγμένος από την ανθρώπινη κοινωνία. Οι δαίμονες μιλούσαν με το στόμα του και εκτόξευαν ασέβειες και βρωμερές ύβρεις. Όμως ο Πανάγαθος Θεός τον λυπήθηκε και δια μέσου του Κυρίου Ιησού Χριστού τον απήλλαξε από την φοβερή αυτήν τυραννία.
Οι δαίμονες, βλέποντας τον Ιησού, καταλήφθηκαν από τρόμο και φόβο. Οι βασανιστές του αθώου ανθρώπου φοβόντουσαν με την σειρά τους τα βάσανα από την θεϊκή δύναμη. Όμως ο Ιησούς δεν τους τιμωρεί ακόμη οριστικά στέλνοντάς τους στο πυρ, όπου θα είναι ο τελικός προορισμός τους και ο αιώνιος και οριστικός τόπος του μαρτυρίου τους. Αντίθετα, τους επιτρέπει να εισέλθουν στους χοίρους που έβοσκαν παρακάτω, τους οποίους και έπνιξαν στην θάλασσα. Και αυτό συνέβη για τιμωρία και παραδειγματισμό των κατοίκων, οι οποίοι, αντίθετα με τον Μωσαϊκό Νόμο, έβοσκαν χοίρους για να αποκομίσουν παράνομα χρηματικά οφέλη από την πώληση του πανάκριβου και απαγορευμένου κρέατός τους.
Ο δαιμονισμένος απαλλάχθηκε πλέον από την δαιμονική καταδυνάστευση. Η καρδιά του γέμισε ευγνωμοσύνη κι έφυγε για να μεταδώσει σε όλη την πόλη το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, ώστε να ξυπνήσουν οι συμπατριώτες του πνευματικά και να πιστέψουν στον αληθινό Θεό για να σωθούν. Δόξαζε ακατάπαυστα τον Θεό για την σωτηρία του, ενώ προηγουμένως τον βλαστημούσε παρακινούμενος από τους αποτρόπαιους δαίμονες που υπήρχαν μέσα του. Και δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά μέρες ολόκληρες «περιῆγε τήν πόλιν» διαδίδοντας το θαύμα αυτό και την δύναμη του Θεού. Και ίσως δεν σταμάτησε να το κάνει αυτό όλη του την ζωή, φωτισμένος από την θερμή του πίστη, γεμάτος ζήλο και ενθουσιασμό.
Ας είναι, λοιπόν, ένα διαρκές και αιώνιο ιεραποστολικό παράδειγμα, για όλους εμάς, η περίπτωση του ανθρώπου αυτού. Διότι όλοι καθημερινά απολαμβάνουμε τις θείες δωρεές και ευεργεσίες, πνευματικές και υλικές. Γι’ αυτό, ο θείος ζήλος χρειάζεται να φλογίζει τις ψυχές μας, ώστε κι εμείς να ωφεληθούμε, να σωθούμε και άλλους να βοηθήσουμε να σωθούν ως έκφραση υπέρτατης αγάπης προς τον πλησίον. Γένοιτο!