e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ο Αρχιτελώνης Ζακχαίος πρέπει να προβληματίσει όλους μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΕ’ ΛΟΥΚΑ
31ης Ιανουαρίου 2016
(Λουκ. Ιθ΄ 1-10)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ο Παντογνώστης Θεός, που γνωρίζει τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή εντός της ανθρώπινης καρδιάς, διέκρινε και τα συντελούμενα στην καρδιά του Αρχιτελώνου Ζακχαίου.
Ο Ζακχαίος, άνθρωπος άπληστος και ασεβής, λόγω του επαγγέλματος που εξασκούσε, είχε συγκεντρώσει στο πρόσωπό του το μίσος των ανθρώπων που αδίκησε. Άλλοι, αντίθετα, τον φθονούσαν και τον μακάριζαν για την πλούσια και κοσμική ζωή του. Όμως, παρά τα πλούτη που απολάμβανε δεν ήταν ψυχικά ήρεμος και ευτυχισμένος. Δεν μπορούσε να καλύψει το ψυχικό κενό, ένιωθε ότι κάτι του έλειπε και αναζητούσε τον Χριστό διακαώς. Και ο Παντογνώστης Θεός, διακρίνοντας τον πόθο του αυτό και διαγιγνώσκοντας την αγαθή διάθεσή του, εκπλήρωσε αυτή του την προσδοκία. Θέλησε, παρά τις αντιδράσεις, να φιλοξενηθεί στο σπίτι του αμαρτωλού Αρχιτελώνη και εκεί ο Ζακχαίος του εκμυστηρεύεται ότι επιθυμεί να διανείμει τα μισά υπάρχοντά του στους φτωχούς και να επανορθώσει εις το τετραπλούν κάθε αδικία που έπραξε χωρίς αναβολή.
Το παράδειγμα του Ζακχαίου πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Πόσες φορές -με λόγια ή με έργα- έχουμε βλάψει, αδικήσει, παραμερίσει κάποιους συνανθρώπους μας; Πόσες φορές έχουμε συκοφαντήσει άδικα ή φθονήσει ή έχουμε αφήσει να φύγουν απ’ το στόμα μας ύβρεις και προσβολές ενάντια σε κάποιον;
Ζούμε κι εμείς σε αμαρτωλές και άδικες κοινωνίες, όπως ζούσε και ο Ζακχαίος και σίγουρα επηρεαζόμαστε από αυτές. Όμως ο Αρχιτελώνης είχε διαπαιδαγωγήσει εν Χριστώ την οικογένειά του και την προετοίμαζε να δεχτεί τον Σωτήρα, πράγμα που, δυστυχώς, δεν το πράττουμε εμείς, δεδομένου ότι έχει δεχτεί πλήγμα η ιερότητα της οικογένειας στις μέρες μας.
Ο Ζακχαίος επιθυμούσε διακαώς να ξεφύγει από την αμαρτία και το ίδιο φρόντιζε για τους οικείους του. Και γι’ αυτό η θεία ανταμοιβή προς αυτόν υπήρξε πλούσια. Το ίδιο καλούμεθα να πράξουμε κι εμείς: να αποτινάξουμε τον ζυγό της αμαρτίας που κουβαλάμε ως άνθρωποι χοϊκοί και να ξέρουμε ότι κανείς αμαρτωλός, για τον Θεό, δεν είναι οριστικά χαμένος αν μετανοήσει ειλικρινά. Η μετάνοια ας είναι το κλειδί, το οποίο θα ανοίξει σε όλους εμάς τις πύλες του Ουρανού. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: